Γενικά θέματα
15 Φεβρουαρίου 2013
Kύπρος- Προεδρικές εκλογές: Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του υποψηφίου Νίκου Αναστασιάδη
του Α. Βικέτου
“Οι Κύπριοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος“, δηλώνει υποψήφιος και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Αναστασιάδης, τον οποίο όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται με διαφορά των ανθυποψηφίων του κυρίων Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα, αναλύει τις θέσεις του για την οικονομία, το μνημόνιο, το φυσικό αέριο και απαντά σε κατηγορίες των αντιπάλων του.
“Οι Κύπριοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος“, δηλώνει υποψήφιος και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Αναστασιάδης, τον οποίο όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται με διαφορά των ανθυποψηφίων του κυρίων Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα, αναλύει τις θέσεις του για την οικονομία, το μνημόνιο, το φυσικό αέριο και απαντά σε κατηγορίες των αντιπάλων του.
Για το Κυπριακό υποστηρίζει ότι απαιτείται ένα πλαίσιο λύσης, που να βασίζεται «στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Κορυφής, στην απόφαση απόρριψης του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, στον νέο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου (ανακάλυψη υδρογονανθράκων) και στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων».
Για τη στρατηγική Ελλάδας- Κύπρου δηλώνει ότι χρειάζεται συνετή και στενή συνεργασία. «Ακόμα και υπό τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όταν η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται με ειλικρίνεια, αλληλοκατανόηση και υπευθυνότητα, θα φέρουν σε πέρας τις δύσκολες προκλήσεις, που και οι δυο έχουν μπροστά τους» επισημαίνει.
Το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης του υποψηφίου Νίκου Αναστασιάδη είναι το εξής:
– Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;
– Σε αυτές τις εκλογές οι Κύπριοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος. Θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα παραμείνουμε προσκολλημένοι στην παρελθοντολογία, περιχαρακωμένοι στις διχαστικές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος ή αν θα επανεκκινήσουμε την οικονομία και μαζί ένα νέο μοντέλο κράτους, καθώς, αυτό που δημιουργήθηκε το 1960 έχει κλείσει τον κύκλο του. Το κρατικό σύστημα που διαμορφώθηκε τα τελευταία πενήντα χρόνια έπαψε πια να εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας. Και μετά και την τελευταία διακυβέρνηση, η χώρα μας βρέθηκε σε τραγικά αδιέξοδα.
Η Κύπρος χρειάζεται, σήμερα, μια νέα ηγεσία. Δυναμική και αποφασιστική. Μια ηγεσία που να ενώνει, που να τολμά να παίρνει τις αναγκαίες αποφάσεις.
Είμαι έτοιμος να ενώσω δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους και εφόσον με τιμήσει ο λαός με την ψήφο του, θα σχηματίσω κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Με αυτή θα χειριστούμε τα θέματα της οικονομίας, αλλά και το κυπριακό και βεβαίως και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, με συλλογικότητα και σύνθεση ιδεών και θέσεων.
– Ποια είναι η βασική αιτία, που οδήγησε την Κύπρο στην σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση;
– Ένα μέρος της απάντησης βρίσκεται στην προηγούμενη που σας έχω δώσει. Το κρατικό σύστημα που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια προκαλεί στη χώρα μια αντιοικονομική λειτουργία, κατέστησε το κράτος σπάταλο και δυσλειτουργικό, που αντί να βοηθά και να διευκολύνει τον πολίτη, τον επενδυτή, τον επιχειρηματία για να προσφέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, τον παρεμπόδιζε. Τα προβλήματα παθογένειας του κράτους αναδείχθηκαν με την έκρηξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και εκεί ήταν που αποκαλύφθηκε και η μεγάλη αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης.
Η σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αντέδρασε σωστά για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα είτε αδράνησε, είτε έκανε το αντίθετο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στις εκκλήσεις και στη στάση συνευθύνης της αντιπολίτευσης για έγκαιρη λήψη ανώδυνων μέτρων, η κυβέρνηση επέδειξε αναποφαστικότητα, ατολμία και δυστυχώς και λαϊκισμό. Με αποτέλεσμα η Κύπρος να βγει από τις αγορές, και η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να φέρει την τρόικα. Αλλά, ακόμα και τότε, αντί σοβαρής, υπεύθυνης και αξιόπιστης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η κυβέρνηση, η οποία έφερε την τρόικα, ξεκίνησε αντίσταση κατά της τρόικας.
Φτάσαμε στο χείριστο σημείο. Εντός των επόμενων ημερών αυτή η κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται την κρίση τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, θα εγκαταλείψει το προεδρικό, αφού συμφώνησε το μνημόνιο, αλλά ακόμα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη δανειακή σύμβαση. Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος το δημόσιο χρέος να θεωρηθεί μη βιώσιμο είναι άμεσος, με όλα τα επικίνδυνα συνεπακόλουθα.
Σκεφτείτε ότι αυτή η κυβέρνηση φεύγει την 1η Μαρτίου και αφήνει πίσω της ικανότητα του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις μόνο για τον Μάρτιο.
Όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών.
– Το μνημόνιο με την τρόικα θα μπορέσει να οδηγήσει την Κύπρο σε τροχιά ανάπτυξης; Υπάρχουν πρόνοιες που θα μπορούσαν να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης; Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερο μνημόνιο;
– Γνωρίζετε ότι εμείς, ως Δημοκρατικός Συναγερμός, αλλά και το σύνολο σχεδόν της Βουλής, προς τιμή των πολιτικών δυνάμεων, έχουμε ήδη εγκρίνει τα μνημονιακά νομοσχέδια διότι σε διαφορετική περίπτωση η πατρίδα μας θα οδηγείτο στην πτώχευση. Έχουμε επιφυλάξεις για πολλά από όσα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.
Πολλά που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αν γινόταν έγκαιρη και ορθή διαπραγμάτευση ή έστω εάν εισακούονταν οι δικές μας εισηγήσεις. Η υπέρτατη έγνοια μας ήταν και παραμένει η διάσωση της οικονομίας μας. Η αποφυγή μιας στάσης πληρωμών και η αναπόφευκτη, σε μια τέτοια περίπτωση, κατάληξη σε ένα δεύτερο μνημόνιο. Για αυτό, παρά τις επιφυλάξεις μας, προσφέραμε υπεύθυνη στήριξη. Σε περίπτωση που αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου, αυτό που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε, μέσω της επανάκτησης της αξιοπιστίας μας και με την παράθεση ισοδύναμων εναλλακτικών προτάσεων, είναι τη βελτίωση, το συντομότερο δυνατό, προνοιών που επιβαρύνουν αντί να ενθαρρύνουν την αναπτυξιακή προοπτική ή που δημιουργούν πρόσθετες κοινωνικές αδικίες.
Δεν συζητούμε θέμα δεύτερου μνημονίου. Για μας το θέμα είναι να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις μας με αξιοπιστία έναντι των εταίρων μας.
– Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η υπογραφή της δανειακής σύμβασης θα γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές και ότι η Κύπρος μπορεί να μείνει για ένα διάστημα χωρίς πόρους. Επίσης, υποστηρίζεται, όπως είπατε κι εσείς, ότι το χρέος της Κύπρου μπορεί να μην είναι βιώσιμο. Πώς θα διαχειριστείτε μια τέτοια κατάσταση;
– Αυτό σας είπα. Βρισκόμαστε, πράγματι μπροστά σε αυτούς τους τεράστιους κινδύνους. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ στο ύπατο αξίωμα θα διασφαλίσω ότι η Κύπρος δεν θα χρειαστεί επιπρόσθετη οικονομική στήριξη.
Τώρα είναι η ώρα που όλοι πρέπει να δράσουμε με υπευθυνότητα έναντι της πατρίδας, των συμπολιτών μας αλλά και των μελλοντικών γενιών. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την υποψηφιότητά μου υποστήριξαν τα μνημονιακά νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, παρά τις όποιες αντιρρήσεις για το περιεχόμενό τους και με στόχο να προστατεύσουν την Κύπρο, από οποιονδήποτε περαιτέρω οικονομικό κίνδυνο. Αναγνωρίζω πλήρως την ανάγκη όπως η Κύπρος εφαρμόσει ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά τους όρους του Μνημονίου καθώς με αυτό τον τρόπο, θα επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία των εταίρων μας.
– Ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειες για ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας; Είστε νεοφιλελεύθερος, όπως υποστηρίζουν οι ανθυποψήφιοί σας;
– Η πολιτική της ετικέτας και της προπαγάνδας, όπως αναπτύσσεται στην Κύπρο, δεν είναι παρά μια προπαγάνδα χωρίς περιεχόμενο. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μ’ ένα κύρος πολλαπλάσιο του μεγέθους είτε της χώρας μας είτε των διαστάσεων του κόμματός μας, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κόμματα. Και το ΕΛΚ δεν εκφράζει παρά τη φιλοσοφία της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και όχι τις νεοφιλελεύθερες απόψεις όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Τις νεοφιλελεύθερες, λεγόμενες απόψεις, μέσα στην Ευρώπη τις εκφράζει το Κίνημα των Φιλελευθέρων.
Ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, θα έλεγα ότι η προτεραιότητά μου θα είναι η πραγματοποίηση μιας πλήρους και αντικειμενικής απογραφής για το τι παραλαμβάνουμε στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας. Ταυτόχρονα έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές και ανασυγκρότηση του κράτους. Ήδη έχει γίνει μια σημαντική νομοτεχνική προεργασία από ομάδα ειδικών. Το σύνολο, σχεδόν, των δεσμεύσεων μας, έχει πάρει τη μορφή νομοσχεδίων ή προτάσεων νόμου τα οποία και θα κατατεθούν στη Βουλή αμέσως μετά τις εκλογές. Έχουμε δηλαδή διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο πορείας με βάση τα προβλήματα που η χώρα αντιμετωπίζει και τις άμεσες και στοχευμένες κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση προκειμένου τα ταχύτερο δυνατό να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας.
Όλα αυτά αποτελούν προϋποθέσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, που θα οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη και σε αποφασιστική αντιμετώπιση της ανεργίας που σήμερα κτυπά αδυσώπητα τη νέα γενιά της Κύπρου.
– Λόγω και της οικονομικής κρίσης γίνεται λόγος για την ανάγκη ενός νέου μοντέλου κράτους στην Κύπρο. Ποιες είναι οι βασικές σας εισηγήσεις;
– Ναι. Σας είπα ότι έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές και ανασυγκρότηση του κράτους. Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με τα μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών. Η οικονομική ύφεση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνεται δραματικά και το βιοτικό επίπεδο βρίσκεται σε σταθερά πτωτική πορεία.
Η χώρα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο και όραμα ανάπτυξης. Ώστε να δώσουμε δύναμη στην οικονομία και προοπτική σε όλους τους πολίτες. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο κράτους που να υπηρετεί και να στηρίζει τους πολίτες. Είναι ανάγκη το πολιτικό σύστημα να αλλάξει ριζικά για να γίνει αξιόπιστο.
Αυτό το νέο μοντέλο θα στηριχτεί σε πέντε πυλώνες που αφορούν:
1. Τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (Θα διοριστεί Επίτροπος Μεταρρύθμισης και Απλοποίησης Διαδικασιών στον Δημόσιο Τομέα που μεταξύ άλλων θα καταρτίσει Σχέδιο Συνένωσης αρμοδιοτήτων. Θα ισχύσει η εναλλαξιμότητα των υπαλλήλων, μια εταιρία θα μπορεί να εγγραφεί μέσα σε 14 ώρες κ.α.).
2. Την εισαγωγή κανόνων χρηστής διοίκησης, διαφάνειας και η πάταξη της διαφθοράς.
3. Την επιτελική λειτουργία του κράτους με τη δημιουργία αριθμού υφυπουργείων για να λυθεί το πρόβλημα των πολλαπλών αρμοδιοτήτων των υπουργείων που τα καταντούν δυσλειτουργικά.
4. Την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. 5. Την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, με τη δημιουργία Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαστηρίου, και Δικαστηρίου Διεθνών Εμπορικών Διαφορών κ.α.
– Πώς θα χειριστείτε το θέμα του φυσικού αερίου;
– Η πολιτική διαχείρισης του φυσικού αερίου δεν χωρεί λαϊκισμό και κουβέντες απλά για να χαϊδεύουμε τα αυτιά του κόσμου. Χρειάζεται επιστημοσύνη, σωστές δομές, διαφάνεια και ιδιαίτερα στρατηγικές συμμαχίες που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε σωστά τον φυσικό μας πλούτο. Απαιτείται ταχύτατος σχεδιασμός σε ό,τι αφορά τον τρόπο μεταφοράς και τη δημιουργία τερματικού.
Με τη δεύτερη φάση αδειοδότησης η κρατική εταιρεία διαχείρισης φυσικού αερίου εμπλουτίζεται ή θα εμπλουτιστεί ενδεχόμενα σημαντικά από τυχόν επιτυχείς έρευνες. Τότε και μόνο μπορεί να σκεφτούμε πώς μπορεί να προχωρήσουμε επιτυγχάνοντας το καλύτερο. Εισροές κεφαλαίων, αφού πριν και πάνω από όλα επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, διαφορετικά οτιδήποτε άλλο προτείνεται δεν είναι παρά, δυστυχώς, μια επιφανειακή πρόταση που εάν υλοποιείτο ποτέ, στην παρούσα φάση, θα μας οδηγούσε απλά στο ξεπούλημα εθνικού πλούτου σε εξευτελιστικές τιμές και σε ακύρωση εν τη ουσία των μεγάλων προοπτικών που δημιουργούνται από την ανεύρεση του υποθαλασσίου πλούτου.
– Με δεδομένο ότι οι συνομιλίες για το κυπριακό βρίσκονται σε τέλμα θα θέσετε κάποιους όρους για την επανάληψή τους;
– Εάν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του θα καταρτίσω με συλλογικό τρόπο ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων για λύση λειτουργική και βιώσιμη που να απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και να την επανενώνει.
Σημειώνω, επίσης, την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, έτσι ώστε να λαμβάνει υπόψη τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας τη νέα γεωστρατηγική θέση της χώρας, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟζ της Κύπρου και την ανάπτυξη των σχέσεων με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, διατηρώντας τις παραδοσιακές καλές μας σχέσης με τον αραβικό κόσμο.
Θέση μου είναι η ανάγκη υποβολής ένταξης στο ΝΑΤΟ εφόσον και άλλες πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν.
– Εκτιμάτε ότι η Άγκυρα έχει την πολιτική βούληση για βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας;
– Δική μας δουλειά είναι να θέσουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της και να τεθεί επιτέλους τέλος σε ένα κάλπικο άλλοθι ότι η αδιαλλαξία που συναντάμε στις συνομιλίες οφείλεται στον Έρογλου και όχι στην Άγκυρα. Το ζητούμενο για μας είναι πώς θα διαχειριστούμε εμείς την εθνική μας υπόθεση και όχι τι επιδιώκει η Άγκυρα.
Να σας θυμίσω ότι η Τουρκία απειλούσε με «αντίδραση χωρίς όρια» εάν η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην ΕΕ πριν από τη λύση του κυπριακού. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε. Χάρις στη σώφρονα πολιτική του προέδρου Κληρίδη και της ελληνικής κυβέρνησης.
– Πώς απαντάτε στις κατηγορίες για μεταμορφώσεις της πολιτικής σας στο κυπριακό;
Οι πολιτικοί ηγέτες δεν μπορεί να λειτουργούν ως διανοητικά απολιθώματα, αδιαφορώντας για όσα μεταβάλλονται γύρω τους.
Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε να εγκαταλείψει την ιδέα της περαιτέρω επεκτάσεως επί των τουρκικών εδαφών υπογράφοντας τη συνθήκη καλής γειτονίας με τον Ατατούρκ, κατηγορήθηκε από τους στρατιωτικούς για πολιτικές μεταμορφώσεις.
Τότε, το 1930, κάλεσε τους αξιωματικούς του στρατού στη Λάρισα και εκφώνησε μια ιστορική ομιλία όπου τους είπε: «Τα έθνη, όπως και τα άτομα, όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός, τότε μόνο δύνανται να προαχθούν και αναπτυχθούν, όταν έχουν την ικανότητα της προσαρμογής προς τας μεταβαλλομένας εξωτερικάς περιστάσεις».
Σε εμάς σήμερα, επιβάλλεται, η αναπροσαρμογή πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη και τα μεταβαλλόμενα δεδομένα, όπως είναι η ένταξή μας στην ΕΕ, η νέα γεωστρατηγική αναβαθμισμένη θέση που αποχτά το κράτος μέσα από την ανεύρεση του φυσικού αερίου και σημαντικές αλλαγές στο περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον.
Συνεπώς δεν είναι θέμα μεταμορφώσεων, είναι θέμα αναπροσαρμογής στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και επικαιροποίησης ενός ώριμου πολιτικού ηγέτη έναντι των νέων δεδομένων.
Και επιτέλους, η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για μικροκομματικές αντιπαλότητες και πολιτικές κοκορομαχίες. Η κοινωνία ενδιαφέρεται να ακούσει προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα που τη βασανίζουν σήμερα. Μόνο όσοι δεν έχουν προτάσεις που να αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας συγκαλύπτουν την αδυναμία τους επιχειρώντας να ανεβάσουν τους τόνους και να μετατρέψουν την πολιτική συζήτηση σε παλαίστρα εκτοξεύοντας κατηγορίες για μεταλλάξεις.
Για πολιτικές μεταμορφώσεις κάποιος θα μπορούσε να πει πάρα πολλά για το ΑΚΕΛ, με κορυφαία την εγκατάλειψη του Τάσσου Παπαδόπουλου έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Και για τον κ. Λιλλήκα, που έχει καταφέρει να περάσει από όλους τους πολιτικούς και κομματικούς χώρους. Όμως, δεν θα ακολουθήσω ούτε το ΑΚΕΛ, ούτε τον κ. Λιλλήκα στην παρελθοντολογία. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά. Προς την ίδια κατεύθυνση που βλέπει η κοινωνία.
Να σας πω και κάτι ακόμα; Τους πολιτικούς που προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα να μην τους φοβάστε. Να φοβάστε εκείνους που παραμένουν προσκολλημένοι, δογματικά, σε πολιτικές που έχουν ξεπεραστεί. Που επιμένουν σε πολιτικές του παρελθόντος που προσπεράστηκαν από την εξέλιξη.
– Χρειάζεται μια νέα στρατηγική μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας για το κυπριακό, αν ναι σε ποιους άξονες θα πρέπει να στηρίζεται;
– Σας έχω φέρει το παράδειγμα της επίτευξης εκείνου του ιστορικού εθνικού στόχου της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκείνο το όνειρο που λίγα χρόνια προηγουμένως ήταν άπιαστο, έγινε κατορθωτό λόγω της συνετούς και στενής συνεργασίας της Κύπρου και της Ελλάδας. Η στρατηγική που χρειάζεται είναι αυτή. Ακόμα και υπό τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όταν η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται με ειλικρίνεια και αλληλοκατανόηση και υπευθυνότητα, θα φέρουν σε πέρας τις δύσκολες προκλήσεις, που και οι δυο έχουν μπροστά τους.