Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Φεβρουαρίου 2013

Τυνησία: «Οχι» στην πρόταση Τζεμπαλί για κυβέρνηση τεχνοκρατών

Δεν ζήτησε τη γνώμη του κόμματός του, της Ενχάντα, ο πρωθυπουργός

Στιγμιότυπο από διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τσόκρι Μπελαΐντ
Η κυβερνώσα Ενχάντα, το κόμμα των μετριοπαθών ισλαμιστών στην Τυνησία, απορρίπτει την κίνηση του πρωθυπουργού της χώρας να διαλύσει την κυβέρνηση και να σχηματιστεί κυβέρνηση τεχνοκρατών μέχρι να γίνουν εκλογές «το συντομότερο δυνατό». 
Οπως μεταδίδει το Reuters, το μεσημέρι της Πέμπτης η Ενχάντα -από την οποία προέρχεται ο πρωθυπουργός  απέρριψε την κίνηση του πρωθυπουργού. Ο Τζεμπαλί «δεν ζήτησε τη γνώμη του κόμματός του» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ενχάντα, λέγοντας πως το κόμμα πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική, και όχι τεχνοκρατική, κυβέρνηση και θα συνεχίσει να συζητά με τα υπόλοιπα κόμματα για σχήμα συνασπισμού. 
Η σπίθα που έβαλε φωτιά στη χώρα ήταν η δολοφονία στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης, που έβγαλε στους δρόμους τους Τυνήσιους και ανάγκασε τον πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλίες, μετά το αδιέξοδο των τελευταίων εβδομάδων για ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχηματισμού.
Την Πέμπτη, αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε διαδηλωτές στην πόλη Γκάφσα στα νότια της χώρας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Τσόκρι Μπελαΐντ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τυνησία είχε βρεθεί σε ένα πολιτικό αδιέξοδο με τις άκαρπες διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον συνασπισμό να μην καταφέρνουν να καταλήξουν σε ανασχηματισμό. Τo μικρότερο, κοσμικό κόμμα «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία», είχε απειλήσει ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση εάν το Ενχάντα δεν άλλαζε ορισμένους από τους υπουργούς του.
Η δολοφονία του αντιπολιτευόμενου Τσόκρι Μπελαΐντ -των κοσμικών αριστερού ρεύματος «Δημοκρατών Πατριωτών»- φαίνεται ότι έβγαλε την Τετάρτη με τη βία την Τύνιδα από το αδιέξοδο. Στις οργισμένες διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία του Ενχάντα στην Τύνιδα -την στιγμή που η απόφαση των εργατικών συνδικάτων για γενική απεργία την Πέμπτη αλλά και η κηδεία του Μπελαΐντ την Παρασκευή κινδυνεύουν να οξύνουν ακόμη περισσότερο τα πνεύματα.
Σε μία κίνηση που ερμηνεύτηκε ως παραχώρηση στην αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός Χαμντί Τζεμπαλί είχε ανακοινώσει το βράδυ της Τετάρτης πως μία μικρή κυβέρνηση τεχνοκρατών θα αντικαταστήσει την κυβέρνησή του, και η οποία θα αποτελείται από προσωπικότητες χωρίς κομματική ταυτότητα.


Κλείνει τα σχολεία της η Γαλλία
Η Γαλλία αποφάσισε να κλείσει την Παρασκευή και το Σάββατο τα σχολεία της, εξαιτίας φόβων για βίαιες διαδηλώσεις. Σε ανακοίνωσή της, η γαλλική πρεσβεία αναφέρει ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις 8 και 9 Φεβρουαρίου.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube