REAL TIME |

Weather Icon

Ο Κρατούμενος Χ «είχε αποκαλύψει μυστικά της Μοσάντ»

Νέα στοιχεία για την υπόθεση αποκαλύπτει το αυστραλιανό δίκτυο ABC

REUTERS/BRANDON MALONE
Το μνήμα στο οποίο είναι θαμμένος ο Μπεν Ζίγκιερ, στο εβραϊκό νεκροταφείο της Μελβούρνης.


Σχετικό άρθρο: Ισραήλ: Ξετυλίγεται το κουβάρι στην υπόθεση του αυστραλού «κρατούμενου Χ»
Την κατηγορία ότι είχε αποκαλύψει μυστικά της Μοσάντ, για την οποία εργαζόταν, είχε αποδώσει το Ισραήλ στο Αυστραλοεβραίο Μπεν Ζίγκιερ, τον οποίο και είχε φυλακίσει με διαφορετικό όνομα, πριν εκείνος χάσει τη ζωή του μέσα στο κελί του το 2010.

Την πληροφορία μετέδωσε το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το οποίο ισχυρίζεται ότι η Μοσάντ υποπτευόταν τον Ζίγκιερ για επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας.
Το δίκτυο είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα τον Ζίγκιερ ως τον αυστραλιανής καταγωγής «κρατούμενο Χ», του οποίου την ύπαρξη αρνιόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή το Ισραήλ.
Ο Ζίγκιερ φέρεται να κρεμάστηκε στο κελί του λίγους μήνες αφότου συνελήφθη, το 2010.
Για το θέμα είχε αρχικώς επιβληθεί καραντίνα στα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Οι περιορισμοί χαλάρωσαν τις τελευταίες ημέρες και ήδη ισραηλινοί βουλευτές έχουν καλέσει να δοθεί τέλος σε πρακτικές λογοκρισίας.
Ο Αυστραλοεβραίος Ζίγκιερ φέρεται, σύμφωνα με το δίκτυο ABC, να είχε συναντήσει πράκτορες της υπηρεσίας ASIO και να τους είχε παράσχει πληροφορίες για επιχειρήσεις στις οποίες είχε λάβει μέρος.
Μεταξύ των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανόταν και απόρρητη επιχείρηση στην Ιταλία.
Σαν πράκτορας της Μοσάντ, ο Ζίγκιερ φέρεται ακόμη να δημιούργησα εταιρεία στο χώρο των επικοινωνιών στην Ευρώπη και να εξήγαγε εξαρτήματα σε αραβικές χώρες και το Ιράν.
Η σύλληψη του Ζίγκιερ πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2010. Κρατήθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ισραήλ Αγιαλόν, όπου και έχασε τη ζωή του σε ηλικία 34 ετών, το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε υπερασπιστεί την ανάγκη υποθέσεις σαν την συγκεκριμένη να κρατούνται εκτός του δημόσιου βίου, λόγω της ιδιαιτερότητας των απειλών τις οποίες αντιμετωπίζει το εβραϊκό κράτος.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube