Weather Icon

Ηλεκτρονικά-παγίδες πουλούσε στο Ιράν ο «κρατούμενος-Χ» της Μοσάντ

Ενδεχομένως να δούλευε και για τις μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας

Ηλεκτρονικά-παγίδες πουλούσε στο Ιράν ο «κρατούμενος-Χ» της Μοσάντ
Ο Μπεν Ζίγκιερ βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του, στις ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφαλείας Αγιαλόν, τον Δεκέμβριο του 2010. Η ισραηλινή κυβέρνηση απαίτησε την επιβολή μπλακ άουτ στην ενημέρωση για τις συνθήκες του θανάτου του.
Ο Μπεν Ζίγκιερ, πράκτορας της Μοσάντ και ίσως διπλός πράκτορας και για τις μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας (ASIO), γνωστός ως «κρατούμενος Χ», είχε αποκαλύψει στην ASIO μία άκρως απόρρητη ισραηλινή επιχείρηση με στόχο το Ιράν. Και πιθανώς πλήρωσε την αθυροστομία του με τη ζωή του, καθώς βρέθηκε απαγχονισμένος υπό μυστηριώδεις συνθήκες στο κελί του σε φυλακές του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2010.
Οπως μετέδωσε το αυστραλιανό κανάλι ABC ο 34χρονος Αυστραλοεβραίος είχε πληροφορήσει πράκτορες της ASIO για μυστικές αποστολές της Μοσάντ στις οποίες συμμετείχε. Ανάμεσά τους φέρεται να ήταν και μία άκρως απόρρητη αποστολή στην Ιταλία. Εκεί ο Ζίγκιερ είχε στήσει, για λογαριασμό της Μοσάντ, μία ψεύτικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η οποία εξήγαγε «πειραγμένα» ηλεκτρονικά εξαρτήματα σε αραβικές χώρες και στο Ιράν. Δεν είναι γνωστό αν το σχέδιο πέτυχε και αν το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης προμηθεύτηκε τέτοια εξαρτήματα τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν τους υπολογιστές του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Επίσης, το ABC αναφέρει ότι ο Ζίγκιερ, εκμεταλλευόμενος τη νομοθεσία της Αυστραλίας που επιτρέπει σε ένα άτομο να αλλάζει κάθε 12 μήνες το όνομά του και να παίρνει καινούργιο διαβατήριο, είχε στην κατοχή του πολλά διαβατήρια, τα οποία χρησιμοποιούσε σε επιχειρήσεις της Μοσάντ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Η υπόθεση του «κρατούμενου Χ» ήρθε στη δημοσιότητα στο Ισραήλ από το δικτυακό τόπο της εφημερίδας «Yedioth Ahronoth», όμως τα σχετικά ρεπορτάζ αποσύρθηκαν κατ’ εντολή της κυβέρνησης, καθώς το Ισραήλ επέβαλε «σιωπή» στα ΜΜΕ για τη δημοσίευση λεπτομερειών σχετικά με την υπόθεση. Η Μοσάντ ουδέποτε είχε αναγνωρίσει την ύπαρξη του Ζίγκιερ, γι’ αυτό και τα ισραηλινά ΜΜΕ τον βάφτισαν «κρατούμενος Χ».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπερασπίστηκε την «ανάγκη» υποθέσεις σαν την συγκεκριμένη να κρατούνται μυστικές, «λόγω της ιδιαιτερότητας των απειλών τις οποίες αντιμετωπίζει το Ισραήλ από καθεστώτα όπως του Ιράν».
Κι όλα αυτά, την ώρα που εδώ και μερικές εβδομάδες εντείνονται οι υποψίες για την επανεμφάνιση σε ενεργειακά και κυβερνητικά συστήματα υπολογιστών του Ιράν του διαβόητου «stuxnet», ενός πανίσχυρου ιού που το 2010 είχε «μολύνει» ξανά τους υπολογιστές στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας φόβους για μία διεθνή επιδημία ανεξέλεγκτων κυβερνο-ιών. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι ο ιός «stuxnet» είναι αποτέλεσμα μυστικής συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑΜπαράκ Ομπάμα και το Ισραήλ. με στόχο μία συντριπτική κυβερνο-επίθεση εναντίον της Τεχεράνης.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube