Weather Icon
Αιγαίο , Γενικά θέματα 24 Φεβρουαρίου 2013

Ν.Συλικιώτης: Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ν.Συλικιώτης: Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Απάντηση στις νέες τουρκικές απειλές

Λεμεσός: «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καταγγέλλουμε τις απειλές της Τουρκίας από όλα τα διεθνή βήματα και υλοποιούμε την πολιτική μας στη βάση του δικαίου της θάλασσας, στη βάση του διεθνούς δικαίου», διαμήνυσε ο υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Νατσί Κορού, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η «Νότια Κύπρος», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, «παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Συλικιώτης είπε πως οι απειλές της Τουρκίας είναι γνωστές και σημείωσε πως είναι σημαντικό ότι έχουμε κτίσει στρατηγικές συμμαχίες, μέσα από την υπογραφή συμβολαίων, με εταιρείες όπως η ENΙ-Kogas, η Total, η Noble και η Delek.

Πρόσθεσε πως «με αυτόν τον τρόπο πρέπει να συνεχίσουμε, μελετημένα, με έναν στρατηγικό σχεδιασμό, συνετά».

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αυτή η επιτυχημένη πολιτική, όπως είπε, θα συνεχιστεί, ο υπουργός Εμπορίου υπέδειξε πως, δεν είναι μόνο οικονομική η πτυχή της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, αλλά είναι και πολιτική, καθώς «αξιοποιώντας τον πλούτο που υπάρχει στη θάλασσα, αξιοποιώντας στρατηγικές συμμαχίες, μπορεί να αναβαθμιστεί πολιτικά ο ρόλος της Κύπρου και στην περιοχή και στην ΕΕ».

Η Τουρκία, πρόσθεσε, απειλεί τις εταιρείες αλλά και την προοπτική υλοποίησης του τερματικού υγροποίησης  του φυσικού αερίου «στηριζόμενη και σε διάφορους κύκλους στην ΕΕ, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κύπρου, όταν θα μπορέσει να μετατραπεί σε ένα ενεργειακό περιφερειακό κέντρο».

Αναφερόμενος στο θέμα του τερματικού υγροποίησης, ο κ. Συλικιώτης δήλωσε πως η ΚΤΕΤΥΚ θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για πρόσληψη εταιρείας οικονομικών συμβούλων παγκόσμιας εμβέλειας, που θα διαμορφώσει το επενδυτικό πλάνο.

«Αυτός ο οικονομικός σύμβουλος, όταν θα προσληφθεί, θα έχει επαφές με την Noble, με την Total, με την ENI, με την Kogas, ενδεχομένως και με άλλους επενδυτές, για να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου, που θα βοηθήσει στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου, αλλά και που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι αρχές Μαρτίου θα συναντηθούν αντιπροσωπείες της ΚΡΕΤΥΚ και της ENI-Kogas, «όπου εκεί θα τεθεί το πλάνο και πως θα προχωρήσει η κοινοπραξία, για τις ερευνητικές γεωτρήσεις», ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του από το γεγονός ότι οι εταιρείες παρουσιάζονται έτοιμες να «ξεκινήσουν άμεσα δουλειά».

Πηγή: ΚΥΠΕ
– See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/134324/nsylikiotis-tha-synechisoume-na-askoume-ta-kyriarchika-mas-dikaiomata#sthash.ho4BVY8I.dpuf

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube