Γκεόργκι Ντβάλι, Ελένα Τσερνιένκο, Τυφλίδα Αλεξάντρ Ρέουτοφ, Kommersant 

Πολιτικό σκάνδαλο ξέσπασε στη Γεωργία, μετά από δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ότι οι δύο χώρες ξεκίνησαν επικοινωνία σχετικά με την επιστροφή της Γεωργίας στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).
Οι γεωργιανές αρχές, ανακοίνωσαν ότι δεν έγιναν διαβουλεύσεις και χαρακτήρισαν τη δήλωση του ρώσου διπλωμάτη «παράλογη», ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπιντζίνα Ιβανισβίλι για «προδοσία» και απαίτησε νομοθετική ισχυροποίηση της πολιτικής της ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης της Γεωργίας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διευκρίνισε ότι οι σχετικές ρώσου διπλωμάτη έχουν παρερμηνευθεί.

Αιτία για το σκάνδαλο, ήταν μια δήλωση του διευθυντή του τμήματος της ΚΑΚ στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, Μιχαήλ Εβντοκίμοφ, ο οποίος από το Μίνσκ δήλωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τις αρχές της Γεωργίας, για την επιστροφή της χώρας στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.
«Κανείς δεν έδιωξε τη Γεωργία από την ΚΑΚ. Ήταν απόφαση του ίδιου τους κράτους», είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι της Γεωργίας πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι για την επιστροφή τους στην Κοινοπολιτεία. Ο γεωργιανός πρόεδρος, Μιχαήλ Σαακασβίλι ανακοίνωσε την αποχώρησή της χώρας του από την ΚΑΚ τον Αύγουστο του 2008, την τελευταία ημέρα του πολέμου στη Νότια Οσετία.
Σφοδρές αντιδράσεις από την Τυφλίδα
Η σχετική δήλωση Εβντοκίμοβ προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στη Γεωργία. «Εάν η κυβέρνηση σκέφτεται την επιστροφή στην ΚΑΚ, αυτό είναι ισοδύναμο με προδοσία των εθνικών μας συμφερόντων» έσπευσε αμέσως να δηλώσει από τους ηγέτες του προεδρικού κόμματος «Ενιαίο Εθνικό Κίνημα» (ΕΕΚ) Γκεόργκι Γκαμπασβίλι. «Εάν ο Εβντοκίμοφ ψεύδεται και δεν διενεργούνται διαβουλεύσεις, τότε το γεωργιανό υπουργείο Εξωτερικών είναι υποχρεωμένο να στείλει στη Μόσχα διακοίνωση (nota) διαμαρτυρίας».
Η ομάδα του πρωθυπουργού Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Αυτό είναι παράλογο. Κανενός είδους διαβούλευση δεν διενεργείται για το θέμα και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ αυτό να γίνει», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Τέντο Ντζαπαρίντζε. «Αν είναι να ενταχθούμε σε κάποιον οργανισμό, αυτός θα είναι το ΝΑΤΟ ή/και η ΕΕ, αλλά όχι η ΚΑΚ» συμπλήρωσε η υπουργός Εξωτερικών Μάγια Παντζικίντζε.
«Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας, στοχεύει στην ένταξη στις ευρω-ατλαντικές δομές και δεν υφίσταται η παραμικρή αλλαγή σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση, Αλέξιϊ Πετριασβίλι. Και ο εκπρόσωπος του προέδρου, αρμόδιος για τα θέματα εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία, Ζουράμπ Αμπασίντζε, είπε ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών του με το ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν, η «Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά».
Ωστόσο, το κόμμα του προέδρου απαιτεί από τον κυβερνώντα συνασπισμό νομοθετικές εγγυήσεις για τη συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής.
 «Προτείνουμε να θεσμοθετηθεί ειδικός νόμος για το αμετάβλητο στην εξωτερική πολιτική», είπε ο βουλευτής του ΕΕΚ Γκεόργκι Μπαραμίντζε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο νόμου έχει συνταχθεί και αποτελείται από τρεις βασικές διατάξεις. «Πρώτη: Η Γεωργία θα συνεχίσει να κατευθύνεται προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεύτερη: Η Γεωργία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την πολιτική της λήξης της κατοχής στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Τρίτη: Ποτέ δεν θα ενταχθεί στην ΚΑΚ», ανέφερε ο ίδιος.
Τεστ ενόψει νέων διαπραγματεύσεων
Σύμφωνα με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες, η δήλωση του κορυφαίου ρώσου διπλωμάτη είχε ως στόχο την σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στη Γεωργία. «Ήταν μια πρόκληση, είτε για να δυσφημίσουν την κυβέρνηση, είτε, το πιο πιθανό, για να ελέγξουν την αντίδραση της γεωργιανής κοινωνίας», εκτιμά ο γεωργιανός εμπειρογνώμονας Μαμούκα Αρεσίντζε.
Άλλοι πολιτικοί αναλυτές, πιστεύουν ότι η Μόσχα δοκίμασε τις αντιδράσεις των κύκλων εξουσίας και λήψης αποφάσεων της Γεωργίας.
«Η δήλωση του Εβντοκίμοφ, έγινε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα για την επανέναρξη των εισαγωγών γεωργιανών προϊόντων στη ρωσική αγορά», σημειώνει ο εμπειρογνώμονας του πρακτορείου GHN, Νίκα Ιμναϊσβίλι. Πιο «χοντρό» υπονοούμενο στη διπλωματική γλώσσα, δεν θα μπορούσε να ειπωθεί. Επί της ουσίας, λένε στην κυβέρνησή μας: Θέλετε να ξεκινήσουν ξανά οι εισαγωγές κρασιού και μεταλλικού νερού Borjomi; Ενταχθείτε στην ΚΑΚ».
Στη Μόσχα, απορρίπτουν επισήμως τις σχετικές υποθέσεις. «Η ατζέντα των συνομιλιών με την Τυφλίδα δεν περιέχει το θέμα της επιστροφής της Γεωργίας στην ΚΑΚ», διαβεβαιώνει το γραφείο Τύπου και πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών της Ρώσικης Ομοσπονδίας. «Οι δηλώσεις του Μιχαήλ Εβντοκίμοφ στο Μινσκ, παρεξηγήθηκαν και παρερμηνεύτηκαν» αναφέρουν στο υπουργείο των Εξωτερικών και εκφράζουν την ελπίδα τους ότι «ο διάλογος των δύο πλευρών θα οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στις διμερείς σχέσεις. Σε εκείνους τουλάχιστον τους τομείς, όπου αυτό είναι δυνατό».
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://kommersant.ru/doc/2116522