REAL TIME |

Weather Icon

Καταδικάζεται ο πρώην πράκτωρ της CIA Τζον Κυριακού

Καταδικάζεται ο πρώην πράκτωρ της CIA Τζον Κυριακού

Τριάντα μήνες φυλάκιση αναμένεται να επιβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου στον Ελληνοαμερικανό Τζον Κυριακού, πρώην αξιωματούχο της CIA, ο οποίος κατηγορείται για τη διαρροή ονόματος μυστικού πράκτορα της υπηρεσίας σε δημοσιογράφο.
Είναι η πρώτη καταδίκη στην ιστορία της CIA για τέτοιου είδους παράπτωμα. Ο Τζον Κυριακού δεν είναι πάντως ο μοναδικός Ελληνοαμερικανός που είχε περιπέτειες με την αμερικανική Δικαιοσύνη. Είχε προηγηθεί η 14ετής κάθειρξη του Στίβεν Λάλα το 1993 για κατασκοπεία, επειδή διοχέτευε ευαίσθητες στρατιωτικές και διπλωματικές πληροφορίες στην Ελλάδα.

Αποκαλύψεις και καταδίκη ενός απρόθυμου κατασκόπου
Της Ξένιας Κουναλάκη
O Ελληνοαμερικανός Τζον Κυριακού, πρώην αξιωματούχος της CIA, διατείνεται ότι δεν ήθελε να πλήξει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ούτε πιστεύει ότι το έκανε. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας καταδικάζεται με την κατηγορία της διαρροής απόρρητων πληροφοριών σε δημοσιογράφο. Στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να του επιβληθεί ποινή 30 μηνών, στο πλαίσιο μιας εξωδικαστικής συμφωνίας που συνήψε με τις αρχές ο Κυριακού, ομολογώντας ότι παραβίασε τον Κώδικα Προστασίας της Ταυτότητας των πρακτόρων Μυστικών Υπηρεσιών.
Το 2008 σε ανταλλαγή ηλεκτρονικών επιστολών με freelancer δημοσιογράφο, o Kυριακού αποκάλυψε την ταυτότητα ενός μυστικού πράκτορα, ο οποίος είχε εποπτικό ρόλο στο πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών, που προέβλεπε την απαγωγή υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες και τη μεταφορά τους σε τρίτες χώρες, προκειμένου να κρατηθούν και να υποβληθούν σε ανακρίσεις.
Η σταδιοδρομία του Κυριακού στην αμερικανική υπηρεσία ήταν ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενη: άλλοι εξήραν το θάρρος του κι άλλοι άφηναν υπόνοιες ότι είναι αφερέγγυος. Επί 8 χρόνια υπήρξε αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής, με ειδίκευση στο Ιράκ. Εμαθε αραβικά, τοποθετήθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, ενώ αργότερα υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα στο τμήμα αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε στο Πακιστάν, όπου το 2002 ισχυρίζεται ότι συμμετείχε σε επιδρομή εναντίον του τρίτου τη τάξει στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αμπού Ζουμπαΐντα. Πέντε χρόνια αργότερα εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC για να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια την ανακριτική μέθοδο του «εικονικού πνιγμού», που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί σε βάρος του στελέχους της Αλ Κάιντα για να του εκμαιεύσουν τις πληροφορίες που ήθελαν. Στην προτελευταία σελίδα της αυτοβιογραφίας του με τίτλο «Ο απρόθυμος κατάσκοπος», ωστόσο, που εκδόθηκε το 2010, παραδέχθηκε: «Δεν ήμουν εκεί όταν πραγματοποιήθηκε η ανάκριση. Αντ’ αυτού βασίστηκα σε όσα άκουσα και διάβασα μέσα στην υπηρεσία εκείνη την περίοδο».
Ο γιος του, Μαξ, είναι συντετριμμένος που «ο μπαμπάς έχασε μία μεγάλη μάχη με το FBI και θα υποχρεωθεί να ζήσει αλλού για ένα διάστημα», όπως του είπαν. Η σύζυγός του αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση της στη CIA ως ειδική στο Ιράν, όταν τον περασμένο Ιανουάριο του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε για να καλύψει τα νομικά έξοδα υπεράσπισής του, το ζευγάρι αποφάσισε να νοικιάσει το οικογενειακό σπίτι και να μετακομίσει σε ένα πολύ μικρότερο. Ο Κυριακού έχει πάντως πολλούς υποστηρικτές, από αριστερούς επικριτές της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και Χριστιανούς πολέμιους των βασανιστηρίων μέχρι τον σκηνοθέτη Ολιβερ Στόουν.
Εχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι Ελληνοαμερικανοί πράκτορες έχουν μακρά παράδοση νομικών περιπετειών στις ΗΠΑ, ενώ διχασμένες είναι οι εκτιμήσεις αν ήταν τελικά πατριώτες-ήρωες ή οπορτουνιστές-λάτρεις της δημοσιότητας. Ενα δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Στίβεν Τζον Λάλας, πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος καταδικάστηκε το 1993 σε 14ετή κάθειρξη για κατασκοπεία, επειδή διοχέτευε ευαίσθητες στρατιωτικές και διπλωματικές πληροφορίες στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Φάκελοι», ο Λάλας είχε εμφανιστεί αμετανόητος, λέγοντας ότι αν είχε την ευκαιρία θα έκανε ακριβώς τα ίδια ακόμη και αν αντιμετώπιζε την ίδια ποινή και τον κίνδυνο αποχωρισμού από την οικογένεια και τα παιδιά του.
Πριν από τον Λάλα ένας άλλος Ελληνοαμερικανός πράκτορας, ο Γουστάβος Λάσκαρης, «Γκαστ» Αβράκωτος, έγινε γνωστός με αρκετή καθυστέρηση το 2003, όταν εκδόθηκε το βιβλίο «Ο πόλεμος του Τσάρλι Ουίλσον», που αφηγείται την αμερικανική εμπλοκή στον αφγανο-σοβιετικό πόλεμο με την παρέμβαση αφενός του Αβράκωτου και αφετέρου του Γερουσιαστή του Τέξας, Τσάρλι Ουίλσον, για τον εξοπλισμό των Μουτζαχεντίν. Γέννημα-θρέμμα της Πενσιλβάνια, όπως και ο Κυριακού, με καταγωγή από τη Λήμνο, ο Αβράκωτος μπήκε στη CIA το 1962 και λέγεται ότι στη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα αποτέλεσε τον σύνδεσμο μεταξύ της ΚΥΠ και της CIA. Στο βιβλίο «Ο πόλεμος του Τσάρλι Ουίλσον» ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας εμφανίζεται να συμβουλεύει τους ανθρώπους της χούντας, με τους οποίους είχε επαφή, να δολοφονήσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube