Weather Icon
Αιγαίο , Ενεργειακά-Αγωγοί 11 Ιανουαρίου 2013

Απαραίτητες οι Ένοπλες Δυνάμεις Ενόψει ΑΟΖ και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων

Απαραίτητες οι Ένοπλες Δυνάμεις Ενόψει ΑΟΖ και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων

Άρθρο γνωστής εφημερίδας έκανε λόγο τις προάλλες για το γεγονός ότι η χώρα μας έχει τις δεύτερες υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι περνάμε μια περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης. Οι συντάκτες φρόντισαν επιμελώς να παρουσιάσουν μια αλλοιωμένη πραγματικότητα, επικαλούμενοι στοιχεία που δεν βγάζουν κανένα νόημα.
Αναφέρει λοιπόν το άρθρο ότι η Ελλάδα το 2008 δαπανούσε το 3,1% του ΑΕΠ για την άμυνά της, ενώ το ποσοστό αυτό υποχώρησε σε 2,1% το 2011 και τονίζεται ότι αυτή δεν αποτελεί μια αρκετά μεγάλη μείωση των αμυντικών δαπανών. Στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικών υποδεικνύουν όμως ότι το να κάνεις τα τρία… δύο στοιχειοθετεί μείωση της τάξης του 33%. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι το ελληνικό ΑΕΠ ήταν το 2008 πολύ υψηλότερο από αυτό του 2011, τότε η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη στην πραγματικότητα. Άρα πως μπορεί να λέει κάποιος ότι δεν μειώθηκαν αρκετά οι δαπάνες;
Τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι γνωστά εδώ και χρόνια και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να τα υποβαθμίσουμε. Είναι όμως αυτά τα προβλήματα επαρκής αιτία για να απαξιώσουμε την σημασία της εθνικής άμυνας εν γένει;
Σε μια περίοδο που η Ελλάδα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τους ορυκτούς πόρους στο υπέδαφος των θαλασσών της, χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα προβολής ισχύος, όχι μόνο στον κατεξοχήν ελλαδικό χώρο, αλλά και έξω από αυτόν (βλέπε Κύπρο). Αν πιστέψουμε μάλιστα τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να προβαίνει φέτος σε κινήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τότε ο ρόλος της αεροπορίας και του ναυτικού γίνεται ακόμα πιο κρίσιμος ενόψει των πιθανών τουρκικών αντιδράσεων.
Θυμίζουμε, τέλος, ότι η Τουρκία δαπάνησε το 2011 το 1,9% του δικού της ΑΕΠ για την άμυνά της, ποσοστό όμως που στην πράξη μεταφράζεται σχεδόν στα τριπλάσια χρήματα σε σύγκριση με αυτά που δαπανήσαμε εμείς.
Το συμπέρασμα είναι ότι στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε καλούμαστε να καταφέρουμε περισσότερα στην άμυνά μας, έχοντας λιγότερους πόρους στη διάθεσή μας. Αυτό θα γίνει εφικτό μόνο με εξορθολογισμό των δαπανών και όχι με μείωση του συνολικού προϋπολογισμού. Δεν χρειάζεται βεβαίως να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει τόσο στο πρόσφατο όσο και στο απώτερο παρελθόν ότι στρατιωτικά μπορεί να καταφέρει πολλά, αρκεί να υπάρχει ομοψυχία.
Πηγή: Ενέργεια

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube