REAL TIME |

Weather Icon
Αιγαίο , Γενικά θέματα 8 Ιανουαρίου 2013

Κινήσεις κατοχύρωσης της ΑΟΖ από Αθήνα


Με χρήση ενός απλού διαβήτη, αποδεικνύεται στη μονογραφία της ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ πως το νότιο τμήμα της οριοθετικής γραμμής του χάρτη σεισμικών ερευνών του ΥΠΕΚΑ απορρίπτει την παράνομη ευθεία γραμμή βάσης της Λιβύης στον Κόλπο της Σύρτης και συγκεκριμένα τον παράλληλο 32° 30’ Β. (ΥΠΕΚΑ/«ΕΑ&Τ»)
Κατέθεσε κείμενο στον ΟΗΕ
Σε μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση για την κατοχύρωση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας προχώρησε η Αθήνα ήδη από τον περασμένο Μάιο, όταν κατέθεσε στα Ηνωμένα Εθνη τις αναθεωρημένες θέσεις της ως προς τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Η ελληνική πλευρά κοινοποίησε με τον τρόπο αυτόν στη διεθνή κοινότητα πως για την υφαλοκρηπίδα και για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρεί ότι, με βάση την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των σχετικών προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εκτείνονται σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης. Σε περίπτωση που η απόσταση με τις ακτές όμορων χωρών είναι μικρότερη και δεν υπάρχει διμερής συμφωνία καθορισμού, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μέση γραμμή.
Με την κοινοποίηση των θέσεών της στα Ηνωμένα Εθνη η Ελλάδα ουσιαστικά «σκιαγράφησε» τη ζώνη κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της, θέτοντας την αφετηρία μελλοντικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό ζωνών. Επιπλέον ισχυροποίησε τα επιχειρήματά της όσον αφορά τις περιοχές για τις οποίες νομιμοποιείται να προχωρήσει σε έρευνες για την αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Τον περασμένο Μάιο, γνωστοποίησε στον ΟΗΕ το εύρος των ελληνικών θαλασσίων ζωνών
Της Δώρας Aντωνίου
Κινούμενη προσεκτικά και αθόρυβα η Αθήνα ήδη από τον περασμένο Μάιο προχώρησε σε κατάθεση στα Ηνωμένα Εθνη των θέσεών της ως προς τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στον θαλάσσιο χώρο. Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά, με το παράρτημα (ΑΝΝΕΧ) που κατέθεσε στον διεθνή οργανισμό, ενημερώνει για την ενσωμάτωση στη νομοθεσία της των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας στον νόμο 4001/2011, που ορίζει το καθεστώς ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και καθιστά τη διεθνή κοινότητα ενήμερη για τις θέσεις της όσον αφορά τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Στο παράρτημα γίνεται αναφορά στο δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «στην ξηρά, σε λίμνες και υποθαλάσσιες περιοχές επί των οποίων η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα σε συνάφεια με τις πρόνοιες της Σύμβασης του 1982, των Ηνωμένων Εθνών, για το Δίκαιο της Θάλασσας». Ακολούθως, γίνεται αναλυτική περιγραφή του πώς νοείται πλέον για την ελληνική πλευρά ο όρος «υποθαλάσσιες περιοχές»: Πρόκειται για «τον βυθό και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (μόλις ανακηρυχθεί), σε μια απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης, από τις οποίες μετριέται το εύρος των χωρικών υδάτων. Ελλείψει συμφωνίας καθορισμού με τα γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι έναντι ή παρακείμενες των ακτών της Ελληνικής Δημοκρατίας, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (μόλις ανακηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας ισαπέχει από τα πλησιέστερα σημεία των γραμμών βάσης (ηπειρωτικών και νησιωτικών) από τα οποία μετριέται το εύρος των χωρικών υδάτων».
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση στις αναφορές στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περί πρόθεσης της Ελλάδας να προχωρήσει σε καθορισμό θαλασσίων ζωνών, ανέφερε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση θα πραγματοποιήσει και η Τουρκία αντίστοιχα βήματα. Ομως ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για κάτι τέτοιο». Ακολούθως, αναφέρθηκε στη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην προετοιμασία του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου, και πρόσθεσε ότι «σημασία έχει να πραγματοποιήσουμε όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν από κοινού, στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων». Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ και κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε τοποθετηθεί εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της Ελλάδας στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.
Παρά τις αναφορές του κ. Νταβούτογλου, η Αγκυρα δεν κινήθηκε στα Ηνωμένα Εθνη όταν η Αθήνα κοινοποίησε τις νέες θέσεις της, όσον αφορά τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η τουρκική πλευρά απέφυγε να προχωρήσει σε κάποια κίνηση, καθώς οι ελληνικές θέσεις απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, με την οποία η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί, καθώς δεν την έχει υιοθετήσει διότι θεωρεί ότι καταρρίπτει όλες τις θέσεις της όσον αφορά το Αιγαίο.
Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube