REAL TIME |

Weather Icon
Ιράκ , Σάββας Καλεντερίδης 27 Νοεμβρίου 2012

Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής από το Ιράκ

Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής από το Ιράκ
Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν, αναχωρώντας για τη σύνοδο των οκτώ πλουσιοτέρων μουσουλμανικών κρατών (D-8), που έγινε στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, δήλωσε ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος για το πετρέλαιο μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης, ενώ επιστρέφοντας την Πέμπτη (22/11) αναφέρθηκε και πάλι στην ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις σχέσεις Ιράκ-Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν, δηλώνοντας τα εξής:
«Μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της διοίκησης του Βορείου Ιράκ υπάρχει μια κρίση που μας ανησυχεί. Επειδή είπα ότι πίσω από αυτήν την σύγκρουση υπάρχει το ζήτημα του διαμοιρασμού των κερδών από το πετρέλαιο, ο Μαλίκι ενοχλήθηκε».
Αμέσως μετά τη δήλωση του Ερντογάν, με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νουρί Αλ Μαλίκι, έδωσε την παρακάτω απάντηση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ιρακινής κυβέρνησης, με τίτλο «Απάντηση στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας»:
«Η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι ανησυχητική και η Τουρκία θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αξιότιμος κ. Ερντογάν θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στα εθνοτικά και θρησκευτικά προβλήματα της χώρας του, που φοβούμαστε ότι μπορεί να εξελιχθούν σε εσωτερικές συγκρούσεις, και θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις σ’ αυτά.
Η πρότασή μας προς τον κ. Ερντογάν είναι να λύσει τα προβλήματα των μειονοτήτων στην Τουρκία και να πάψει επιτέλους να αναμειγνύει την Τουρκία στα προβλήματα όλων των γειτονικών χωρών. Κι αυτό γιατί η πολιτική αυτή μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει και στο τουρκικό κράτος αλλά και στον τουρκικό λαό.
Εμείς πιστεύουμε ότι ο τουρκικός λαός θέλει να ξεπεραστούν τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, για να προστατευτούν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Και υπάρχει ευκαιρία να αποκατασταθούν οι σχέσεις με το Ιράκ στη βάση του κοινού συμφέροντος και της φιλίας, χωρίς να αναμειγνύεται η μια χώρα στα εσωτερικά της άλλης.
Εμείς ευχαριστούμε τον κ. Ερντογάν για την ευαισθησία που δείχνει στα θέματα του Ιράκ. Όμως να είναι σίγουρος ότι στο Ιράκ δεν θα ξεσπάσει εσωτερικός πόλεμος, κι αυτό γιατί δεν θα επιστρέψει κάτι τέτοιο ο ίδιος ο ιρακινός λαός. Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ δεν θα επιτρέψει τον πόλεμος του πετρελαίου, που ο ίδιος προφήτευσε, και θα προστατέψει τα πετρέλαια του Ιράκ, που αποτελούν περιουσία ολόκληρου του ιρακινού λαού. Ελπίζουμε η Τουρκία να στηρίξει την πολιτική μας αυτή και να μην αρχίσει η ίδια τον πόλεμο του πετρελαίου, υπογράφοντας πλάγιες συμφωνίες (με τους Κούρδους του Β. Ιράκ σ.τ.μ.).
Πέραν του ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Ιράκ πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού για όλους εκείνους που χαράσσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, που κινδυνεύει να γίνει ακολούθημα και συγχρόνως πλυντήριο για τις άθλιες πολιτικές και πρακτικές που ακολουθεί η Τουρκία στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη, που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ο επίσης αποσταθεροποιητικός ρόλος της Άγκυρας και στο Ιράκ, όπως ξεκάθαρα δηλώνει ο πρωθυπουργός της ως άνω χώρας.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας τη δημιουργία άλλης μιας πηγής έντασης και αποσταθεροποίησης που γίνεται με τηνενεργό εμπλοκή της Τουρκίας στις συγκρούσεις μεταξύ Αράβων και Κούρδων, που μαίνονται στηνκουρδική πόληΣερεκάνιγιε της Συρίας, η οποία ελέγχεται από δυνάμεις προσκείμενες στο Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας, που σχετίζεται με το ΡΚΚ, κίνηση που αποτελεί αντιγραφή της κλασσικής βρετανικής συνταγής «διαίρει και βασίλευε» ή πιο απλά, βάζε τους άλλους να πολεμάνε για σένα. Παράδειγμα ο εσωτερικός πόλεμος στην Ελλάδα, το 1944-49.
Το κερασάκι στην τούρτα της αποσταθεροποιητικής πολιτικής της Τουρκίας είναι το αίτημα της Άγκυρας να σταλούν ΝΑΤΟϊκές συστοιχίες ΠΑΤΡΙΟΤ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, εμπλέκοντας το ΝΑΤΟ -άρα και τη χώρα μας- στα δικά της βρώμικα νεοοθωμανικά σχέδια, κίνηση που αύξησε την ένταση στην περιοχή, προκαλώντας ήδη την αντίδραση της Ρωσίας.
Το όλο θέμα απαιτεί μείζονα προσοχή, ιδιαίτερο στο ζήτημα της ταύτισης της χώρας μας με τις αποσταθεροποιητικές πολιτικές της Τουρκίας.
Ελπίζουμε να γινόμαστε κατανοητοί…
Kυριακάτικη Δημοκρατία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube