Weather Icon
Αιγαίο , Γενικά θέματα 19 Σεπτεμβρίου 2012

Αβραμόπουλος: Επιβεβαίωση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Αβραμόπουλος: Επιβεβαίωση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Η ΕΛΛΑΔΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας (οριοθέτηση
υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ζωνών) για την ΑΟΖ, όπως προανήγγειλε η «δ» την περασμένη Τετάρτη και επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, χθες ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος.
Σε δηλώσεις του στην ηρωίνη εκπομπή της ΕΡΤ, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα προετοιμάζεται». Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «έχουν ήδη καταρτιστεί οι σχετικοί χάρτες και η αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου είναι μέσα στις στοχεύσεις μας», προσθέτοντας ότι η «ΑΟΖ προϋποθέτει και οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Η ΑΟΖ είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους. Η Ελλάδα προετοιμάζεται και, όταν έρθει η ώρα, θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Ήδη έχουν ανοίξει δίαυλοι συνεργασίας και συνεννόησης με την Αλβανία, την Αίγυπτο ήδη από το 2009 και με την Κύπρο. Η Τουρκία έχει τις δικές της απόψεις και τις δικές της αντιρρήσεις, είναι δικό της θέμα. Αμφισβητεί ότι το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ. Από κει και πέρα εμείς έχουμε τη δικιά μας θέση κι είναι ξεκάθαρη».
Όπως είχε αποκαλύψει η «δ», η ελληνική κυβέρνηση, αντιδρώντας στη
συμφωνία της τουρκικής κυβέρνησης και της πολυεθνικής Shell για
(παράνομες) σεισμικές έρευνες προς ανακάλυψη κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο, επιταχύνει τις νομικές διαδικασίες για ανακοίνωση των ορίων της υφαλοκρηπίδας στα αρμόδια διεθνή όργανα. Η επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, που στο παρελθόν έχει προκαλέσει κρίσεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αποτελεί το πρώτο νομικό και διπλωματικό βήμα για το επόμενο στάδιο, την ΑΟΖ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  18-8-2012


Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube