Weather Icon
Αιγαίο , Γενικά θέματα 20 Σεπτεμβρίου 2012

Σύγχυση με την ΑΟΖ

Σύγχυση με την ΑΟΖ
Του Σ. Σιδέρη

Ουδέν νεώτερον από το ανατολικό μέτωπο, στη συζήτηση που έγινε χθες στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Φάνηκε και πάλι πως στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής,αυτό των σχέσεων με την Τουρκία, ο κ. Αβραμόπουλος δεν είχε να παρουσιάσει απολύτως τίποτα, όχι με δική του ευθύνη αναγκαστικά, καθώς οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι παγωμένες εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ενώ επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της χώρας όσον αφορά την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας στο Αιγαίο, που δεν γίνεται αποδεκτή, και αφού ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα θα συνεχιστούν. Πρόκειται ίσως για
ευχή, γιατί είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει και κυρίως ποια είναι η άποψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, την οποία ουδείς γνωρίζει πέραν του ιδίου. Ο κ. Σαμαράς έχει αναφερθεί μόνο στη θέση
του για ανακήρυξη της ΑΟΖ. Η αντίφαση του κ. Αβραμόπουλου ότι η Ελλάδα συζητεί με την Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο,αλλά ταυτόχρονα θεωρεί κυριαρχικό δικαίωμα την ανακήρυξη της ΑΟΖ προκαλεί σύγχυση. Γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και ΑΟΖ αλλού. Οι συνήθεις δηλώσεις ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της δεν έχει καμία αξία, όσο η χώρα δεν ασκεί τα δικαιώματά της, όπως, π.χ., αυτό της επέκτασης των χωρικών υδάτων,για το οποίο κανείς δεν μιλά πλέον.

Εκπόνηση δόγματος
Στα άμεσα σχέδια του κ. Αβραμόπουλου είναι η εκπόνηση δόγματος εξωτερικής πολιτικής, μια θέση που παρουσίασε ο ίδιος στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών
ανακοίνωσε ότι με το νέο έτος η ειδική επιτροπή επιστημόνων που θα συγκροτήσει ο ίδιος θα κληθεί να ετοιμάσει και να καταθέσει μια πρόταση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να παραμένει η ίδια με τις τόσες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον κόσμο.
Ενδιαφέρον έχει η επίσημη έκφραση ανησυχίας του υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στην Αλβανία, την επίδραση που ασκεί στις διμερείς σχέσεις το κλίμα ανθελληνισμού και εθνικισμού στην Αλβανία.
Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι οι συζητήσεις για την ενεργειακή διασύνδεση των δύο χωρών με τον αγωγό TAPπροσδίδουν στις σχέσεις στρατηγική διάσταση, ωστόσο η εκκρεμότητα με την κύρωση της συμφωνίας του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες δεν φαίνεται να επιλύεται και, υπό το πρίσμα αυτό, είναι κρίσιμης σημασίας αν η ανάμειξη της Ιταλίας στο θέμα του αγωγού μπορεί να οδηγήσει σε κινητικότητα και να αναγκαστούν τα Τίρανα να κυρώσουν τη συμφωνία.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 19-9-2012

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube