Weather Icon
Ισπανία , Πρόσωπα 12 Αυγούστου 2012

Το ισπανικό θαύμα του «Mr Zara»

Την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο «έκλεψε» από τον αμερικανό γκουρού των επενδύσεων και πρόεδρο της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, ο ισπανός μεγιστάνας, ιδρυτής της αλυσίδας ειδών ένδυσης Inditex, Αμάνσιο Ορτέγκα. Πλουσιότεροι από αυτόν είναι μόνο ο μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

Ο «κύριος μυστήριο», όπως τον αποκαλούν οι άνθρωποι του Τύπου, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 1,6 δισ. δολάρια φθάνοντας στα 46,6 δισ. δολάρια καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 32,2% από την αρχή της χρονιάς, παρά την οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ισπανία. Αλλωστε η επιχειρηματική δραστηριότητα του «Mr Zara» ξεπερνά τα όρια της χώρας του φθάνοντας μέχρι τη μακρινή Κίνα, στην οποία σκοπεύει να πουλά και μέσω Διαδικτύου από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο πλούτος του Αμάνσιο Ορτέγκα αυξάνεται, έστω και αν η Ισπανία μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Μειώνοντας την εξάρτησή της από την εθνική της αγορά και ανοίγοντας νέα καταστήματα στις αναδυόμενες αγορές, η εταιρεία του, η Inditex, πέτυχε αύξηση 30% των κερδών της για το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Τα καθαρά κέρδη της Inditex, που είναι ο μεγαλύτερος λιανέμπορος ρούχων στον κόσμο, ενισχύθηκαν στα 432 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία πέτυχε πωλήσεις 3,42 δισ. ευρώ στα καταστήματά της, που περιλαμβάνουν τις αλυσίδες των Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Oysho Stradivarius και Uterque. H επέκτασή της σε νέες αγορές όπως η Γεωργία, η Βοσνία και ο Ισημερινός, συνέβαλε στη θεαματική αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, μόνον το 22% των πωλήσεων της Inditex θα προέλθει φέτος από την Ισπανία, έναντι 45% από τις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα καταστήματα της εταιρείας της βρίσκονται στην Ευρώπη: 4.300 μαγαζιά, έναντι 900 στην Ασία και 400 στην Αμερική.

Ο Αμάνσιο Ορτέγκα έχει χαρακτηριστεί ως ο «κύριος μυστήριο» από τους δημοσιογράφους. Γεννημένος στις 28 Μαρτίου του 1936 στο Λεόν της Ισπανίας, αποφεύγει τόσο πολύ τη δημοσιότητα ώστε πριν από την πρώτη δημόσια εμφάνισή του το 2001, με αφορμή την είσοδο της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο, σχεδόν κανείς έξω από τον στενό κύκλο του δεν τον είχε δει. Την ίδια μυστικότητα διατήρησε για πολλά χρόνια και για τα μέλη της οικογένειάς του. Δεν έδωσε ποτέ καμία συνέντευξη, αν και η προσωπική του ιστορία μοιάζει με το παραμύθι του βατράχου που μεταμορφώθηκε σε πρίγκιπα.



Πώς ξεκίνησε. Οσοι τον ξέρουν λένε ότι γεννήθηκε στην απόλυτη φτώχεια με πατέρα εργάτη του σιδηροδρόμου και μητέρα υπηρέτρια, ξεκίνησε να δουλεύει από 13 ετών ως παιδί για τα θελήματα σε μια επιχείρηση παραγωγής πουκάμισων στη Λα Κορούνια – στο κέντρο της ισπανικής κλωστοϋφαντουργίας. Δούλεψε σκληρά σε διάφορες δουλειές, πάντα στον χώρο του ενδύματος, και από βοηθός ράφτη έφτασε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση.
Χωρίς να έχει αποκτήσει ανώτατη εκπαίδευση αλλά όντας έξυπνος και παρατηρητικός, κατάλαβε νωρίς πόσο σημαντική είναι η μεταφορά των εμπορευμάτων απευθείας στον πελάτη. Το στοιχείο αυτό το κράτησε στο μυαλό του και χρόνια αργότερα ήταν η αφορμή να δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και να χαράξει την πολιτική της αλυσίδας Zara.
Εργάστηκε σε διάφορα πόστα μαθαίνοντας πολλά για την ένδυση έως το 1960, οπότε έγινε διευθυντής σε τοπικό κατάστημα. Αυτό που κατάλαβε γρήγορα ήταν ότι μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να αγοράσουν ωραία ρούχα, και έτσι αποφάσισε ότι η δική του ευκαιρία ήταν να φτιάξει ρούχα ποιότητας προσιτά σε όλους. Αρχισε λοιπόν να κατασκευάζει τα δικά του προϊόντα αγοράζοντας φθηνότερα υφάσματα από τη Βαρκελώνη. Τα ρούχα του ήταν καλής ποιότητας και φθηνότερα από εκείνα των άλλων τοπικών καταστημάτων.



Το πρώτο Zara. Το 1963, σε ηλικία 27 ετών, ο Αμάνσιο μαζί με την πρώτη του γυναίκα Ροζαλία Μερά, η οποία είχε αφήσει το σχολείο στα 11 χρόνια για να γίνει μοδίστρα, ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία, την CONFESSIONS GOA, ράβοντας μπουρνούζια και μεταξωτά εσώρουχα στο σαλόνι του σπιτιού τους. Σκληρή δουλειά και όραμα τους οδήγησαν το 1975 να χτίσουν την εταιρεία τους και να ανοίξουν το πρώτο κατάστημα Ζara, που ήταν και η αφετηρία του επιχειρηματικού κολοσσού Inditex Group.
Παρά το γεγονός ότι κατάφερε να πηδήξει τον φράχτη και να γίνει από παιδί για τα θελήματα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, αρνείται ακόμα και σήμερα να φορέσει γραβάτα και επιθυμεί να ντύνεται με τζιν. Λέγεται ότι συμμετέχει πολύ ενεργά στη διαδικασία παραγωγής και σχεδίου στην επιχείρηση, συνεχίζει να είναι εργασιομανής και δεν ξοδεύει χρόνο σε διακοπές, ενώ οι εργαζόμενοι της εταιρείας του τον έβλεπαν συχνά να τρώει το μεσημεριανό του στο διπλανό τραπέζι. Με την πρώτη του γυναίκα, με την οποία έχει δύο παιδιά, χώρισε το 1986, αν και επιχειρηματικά συνυπάρχουν. Με τη δεύτερη σύζυγό του, με την οποία έχει αποκτήσει μια κόρη, που θεωρείται ότι είναι η διάδοχός του, ζουν μια ήσυχη ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητα σε ένα συγκρότημα κατοικιών στη Λα Κορούνια.



Στη σύνταξη. Ο 76χρονος Ορτέγκα πέρσι βγήκε στη σύνταξη παραχωρώντας τη θέση του στον για έξι χρόνια συνεργάτη του Πάμπλο Ισλα, μέσω επιστολής που έστειλε ταυτόχρονα στους 92.000 εργαζομένους της εταιρείας. Διαθέτει ένα πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων καθώς και ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Μαϊάμι και έχει ακίνητα στη Μαδρίτη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στη Λισαβώνα, άλογα αγώνων, ενώ έχει κάνει επενδύσεις στον τομέα του αερίου, των τραπεζών και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μια ποδοσφαιρική ομάδα.

«Αόρατος»  έως το 2001
Ο Αμάνσιο Ορτέγκα έχει χαρακτηριστεί «κύριος μυστήριο» από τους δημοσιογράφους. Αποφεύγει τη δημοσιότητα τόσο ώστε πριν από την πρώτη δημόσια εμφάνισή του το 2001 με αφορμή την είσοδο τη εταιρείας του στο Χρηματιστήριο σχεδόν κανείς εκτός του κύκλου του δεν τον είχε δει

Εργασιομανής και απλός
Αρνείται να φορέσει γραβάτα και ντύνεται με τζιν. Συμμετέχει πολύ ενεργά στη διαδικασία παραγωγής και σχεδίου στην επιχείρηση, είναι εργασιομανής, συγκεντρωτικός και δεν ξοδεύει χρόνο σε διακοπές. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας του τον έβλεπαν συχνά να τρώει το μεσημεριανό του στο διπλανό τραπέζι

Περιουσία 46,6 δισ. δολάρια
Ο Αμάνσιο Ορτέγκα, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 1,6 δισ. δολάρια φθάνοντας στα 46,6 δισ. Πλέον είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος μετά τον μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ και τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube