Weather Icon
Ιαπωνία , Κίνα 16 Αυγούστου 2012

ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ «Θερμό» επεισόδιο αλά… Ιμια

Οι ιαπωνικές αρχές συνέλαβαν 14 Κινέζους που ύψωσαν την κινεζική σημαία σε ακατοίκητο διαφιλονικούμενο νησί. Την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των Κινέζων ζήτησε το Πεκίνο. Διάβημα διαμαρτυρίας για την απόβαση των ακτιβιστών από το Τόκιο

Σκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής στο νησί Ντιαγιού που το διεκδικεί και η Κίνα
Σκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής στο νησί Ντιαγιού που το διεκδικεί και η Κίνα

Κατακόρυφα ανέβηκε η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο χθες, ημερομηνία παράδοσης της Ιαπωνίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι ιαπωνικές αρχές συνέλαβαν 14 Κινέζους πολίτες οι οποίοι σήκωσαν την κινεζική σημαία σε ακατοίκητο διαφιλονικούμενο νησί.

Η σύλληψη των 14 Κινέζων από το Λιμενικό της Ιαπωνίας στο νησί Σενκάκου ή Ντιαγιού (ιαπωνική και κινεζική ονομασία αντίστοιχα) στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας προκάλεσε την αυστηρή αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών που με ανακοίνωσή του ζήτησε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των Κινέζων πολιτών.
Συγκεκριμένα έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φου Γινγκ σε συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα πρέσβη στο Πεκίνο αλλά και σε τηλεφωνική επικοινωνία με Ιάπωνα αξιωματούχο, ζήτησε «να φροντίσει η Ιαπωνία την ασφάλεια των Κινέζων πολιτών και να τους απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους», ενώ χαρακτήρισε παράνομη την κράτησή τους.
Τα κινεζικά ΜΜΕ
Από την πλευρά του το πρακτορείο Xinhua ανέφερε ότι η ευθύνη για το θερμό επεισόδιο βαραίνει αποκλειστικά «κάποιους Ιάπωνες πολιτικούς και ακτιβιστές που προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι τα νησιά, τα οποία ανήκουν χωρίς αμφισβήτηση στην Κίνα, τους ανήκουν».
Από την πλευρά της η Ιαπωνία επέδωσε νόταμ διαμαρτυρίας στον Κινέζο πρέσβη για την απόβαση στο νησί Σενκάκου και ο πρωθυπουργός της χώρας Γιοσικίκο Νόντα δήλωσε ότι το Τόκιο θα αντιμετωπίσει το θέμα καθαρά με βάση τον νόμο.
Οπως έγινε γνωστό, οι πέντε από τους 14 συνολικά ακτιβιστές που πάτησαν το πόδι τους στο νησί συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου περί μεταναστεύσεως, ενώ για τους άλλους 9 που συνελήφθησαν εν πλω δεν έχουν γίνει γνωστές οι κατηγορίες.
Αποθέματα αερίου
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά οι ακτιβιστές είναι από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, και στην αποβίβασή τους σήκωσαν και τη σημαία του Χονγκ Κονγκ, ενώ, όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ακτιβιστών, Ντάβιντ Κο, η ομάδα περίμενε μία δεκαετία για αυτή τη μέρα. Σημειώνεται εδώ ότι κάτω από το νησί Σενκάκου ή Ντιαγιού εικάζεται ότι υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία διεκδικεί και η Ταϊβάν.
ιαπωνια
Διαμάχη και με τη Νότιο Κορέα
Ενταση σημειώθηκε χθες και στις σχέσεις Νοτίου Κορέας – Ιαπωνίας, όταν η ιαπωνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε επισήμως για τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Λι Μιουνγκ Μπακ, για τον αυτοκράτορα Ακιχίτο. Ο Λι Μιουνγκ Μπακ, μιλώντας την Τρίτη σε μια ομάδα δασκάλων, ανέφερε ότι ο αυτοκράτορας Ακιχίτο πρέπει να ζητήσει πραγματικά συγνώμη για ό,τι έκανε η Ιαπωνία στη Νότιο Κορέα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο πριν, εάν θέλει να επισκεφθεί τη χώρα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube