Weather Icon

Η Βαγδάτη κατήγγειλε την επίσκεψη του Νταβούτογλου στο Κιρκούκ

Η Βαγδάτη κατήγγειλε την επίσκεψη του Νταβούτογλου στο Κιρκούκ

Βαγδάτη, (AFP) – Το Ιράκ κατήγγειλε την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών τη Πέμπτη στο Κιρκούκ, ο οποίος επισκέφθηκε αυτή την πόλη που διεκδικείται από τους Κούρδους χωρίς να ενημερώσει τη Βαγδάτη.

«Όλα αυτά έγιναν χωρίς την ενημέρωση ή έγκριση του Υπουργείου Εξωτερικών, και χωρίς να περάσουν από την επίσημη ή διπλωματική οδό για την οργάνωση αυτής της επίσκεψης» του Τούρκου υπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο.
Το κείμενο καταγγέλλει την επίσκεψη στο Κιρκούκ  -μια πετρελαϊκή πόλη στο βόρειο Ιράκ που αμφισβητείται μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη και της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν-   ως «κατάφωρη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ».
Προειδοποίησε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει «τα αποτελέσματα αυτής της δράσης» και τις πιθανές  «αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», οι οποίες σχέσεις είναι ήδη τεταμένες.
«Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας ή οποιουδήποτε άλλου μέρους να  υποτιμά την εθνική κυριαρχία, να παραβιάζει τους κανόνες των διεθνών σχέσεων και να μη συμμορφώνεται με τους βασικούς κανονισμούς όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύτων κρατών και των αξιωματούχων», εκτίμησε επίσης το υπουργείο.
Το Κουρδιστάν επικρίνεται επίσης δριμύτατα από το υπουργείου που δηλώνει «έκπληκτο από τη θέση της κυβέρνησης της αυτόνομης  περιοχής (του Κουρδιστάν), η οποία διευκόλυνε την επίσκεψη χωρίς να το γνωρίσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παραβιάζοντας έτσι τις συνταγματικές ευθύνες της».
Ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε με αξιωματούχους της επαρχίας του Κιρκούκ κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης από ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο σε αυτή την πόλη και μέσα σε σοφιστικά μέτρα ασφάλειας, κλείσιμο δρόμων και ενισχυμένη ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Το Κιρκούκ είναι πλούσιο σε πόρους και ποικιλομορφία, θα γίνει επομένως μια από τις σημαντικότερες πόλεις στη Μέση Ανατολή, και εμείς οι Τούρκοι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το Κιρκούκ και το Ιράκ», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους.
Επισκέφτηκε την Πέμπτη το Κιρκούκ μία ημέρα μετά την άφιξή του στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί για το θέμα της σύγκρουσης στη Συρία.
Οι κκ. Νταβούτογλου και Μπαρζανί συμφώνησαν ότι η παρουσία «τρομοκρατικών» ομάδων στη Συρία αποτελεί  «κοινή απειλή», ενώ η Άγκυρα κατήγγειλε την διείσδυση του ΡΚΚ στη βόρεια Συρία.
Τόνισαν ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια να εκμεταλλευθεί το κενό εξουσίας (στη Συρία) από μια βίαιη ομάδα ή οργάνωση θα θεωρηθεί ως κοινή απειλή, η οποία θα πρέπει να εμποδιστεί από κοινού», σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ασκήσει το δικαίωμά καταδίωξης της στη Συρία εναντίον του PKK η της αδελφής οργάνωσης του στη Συρία, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).
«Η νέα Συρία πρέπει να απαλλαγεί από οποιαδήποτε τρομοκρατική και εξτρεμιστική οργάνωση», ανέφερε η τουρκική δήλωση, η οποία δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντηση μεταξύ του κ. Νταβούτογλου και του κ. Μπαρζανί στο Ερμπίλ (Βόρειο Ιράκ).
Η ιρακινή κουρδική διοίκηση παίζει καθοριστικό ρόλο στις διάφορες φατρίες Κούρδων στη Συρία, όπου οι Κούρδοι  -σχεδόν το 9% των 23 εκατομμυρίων Σύρων-  παραπονιούνται για δεκαετίες για διακρίσεις.

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube