Weather Icon

Οι Αρμένιοι της Συρίας αναζητήσουν νέα γη για άσυλο

Οι Αρμένιοι της Συρίας αναζητήσουν νέα γη για άσυλο
Φυγή από τον πόλεμο – οι Αρμένιοι αφήνουν την Συρία

Οι Σύροι με καυκάσιες ρίζες συνεχίζουν να φήγουν προς τα μακρινά πάτρια εδάφη τους μέσω του Καυκάσου. Ακόμη και σε ταραγμένες περιοχές όπως στην αποσχιστική Αμπχαζία και στη Ρωσία του βόρειου Καύκασου. Οι περιφέρειες της Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια και Adygea, φαίνονται φιλόξενες και ασφαλή μέρη.

Όμως, είναι η Αρμενία που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα επιστροφής. Οι πτήσεις Χαλέπι-Ερεβάν συνεχίσουν να μεταφέρουν όλο και περισσότερους Σύρους. Μερικοί λένε ότι μετακινούνται προσωρινά μέχρι να περάσει η θύελλα στη χώρα, ενώ άλλοι είναι έτοιμοι να εγκατασταθούν στο εξωτερικό.
Σύμπωνα με ορισμένους παρατηρητές, η Αρμενία δεν είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει όλους τους Αρμένιους πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι εκτιμούνται σε 190.000 σύμφωνα με τη Wikipedia: 160.000 αποστολικοί και  30.000 καθολικοί.
« Οι πρόγονοί μου διέφυγαν στη Συρία για να ξεφύγουν από τη γενοκτονία [των Αρμενίων] στην οθωμανική Τουρκία. Τώρα, φεύγομε και εμείς από αυτή την άλλοτε ειρηνική χώρα», δηλώνει ένας Σύρος μετανάστης στην υπηρεσία Kavkazsky Uzel news service. Ελπίζει να το κάνει στην Αρμενία με την οικογένειά του ή θα προσπαθήσει να μετακινηθεί προς το Λος Άντζελες, όπου είναι εγκατεστημένος ο αδελφός του.
Οι αρμενικές αρχές λένε ότι είναι ανυπόμονες να υποδεχθούν τους πρόσφυγες, αλλά οι ανησυχίες για την ικανότητά τους να το πράξουν είναι όλο και πιο εμφανείς.
Οι Αρμένιοι έζησαν για αιώνες στη Συρία και η αρμενική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει να εξαφανιστεί αυτή η κοινότητα, δήλωσε ο Ayk Kotcharian του κρατικού πανεπιστημίου του Ερεβάν για τις αραβικές μελέτες.
Εν τω μεταξύ, μια ομάδα της αρμενικής διασποράς στη Ρωσία υπέβαλε αίτηση προς την γεωργιανή κυβέρνηση για να επιτρέψει στους Συρο-Αρμένιους να εγκατασταθούν στα νότια της Γεωργίας Samtskhe-Javakheti, μια περιοχή με υψηλή συγκέντρωση πολιτών με αρμενική προέλευση, και όπου οι εθνοτικές εντάσεις δεν είναι άγνωστες. Η Γεωργία, η οποία έχει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους στο εσωτερικό της, δεν ανταποκρίθηκε επίσημα στο αίτημα.

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube