Weather Icon

Emporiki Bank: Σχεδόν ειλημμένη η απόφαση για διάσπαση σε Good & Bad Bank

Emporiki Bank: Σχεδόν ειλημμένη η απόφαση για διάσπαση σε Good & Bad Bank

Σχεδόν ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση της Credit Agricole να διασπάσει την Εμπορική Τράπεζα, σε καλή και κακή τράπεζα (Good – Bad Bank), με ότι αυτό συνεπάγεται για την τράπεζα και για τους εργαζομένους της. Επίσης και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες εν συνεχεία θα επιδιωχθεί η συγχώνευση της «νέας» τράπεζας με κάποια άλλη ελληνική τράπεζα, με τις πρώτες διερευνητικές επαφές με συγκεκριμένες τράπεζες να φέρεται να έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι σίγουρο (πάντως εμείς δε θα αποκλείαμε ακόμη και την κρατικοποίηση της).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στελέχη της Credit Agricole φαίνεται πλέον να έχουν αποφασίσει, την αποχώρηση από την επένδυσή τους στην Ελλάδα. Μάλιστα, ως απόδειξη των προθέσεων των γάλλων θεωρείται η πρόσφατη ανακοίνωση περί της μεταφοράς των (ελπιδοφόρων) δραστηριοτήτων της τράπεζας στο εξωτερικό στη μητρική, μια είδηση η οποία λόγω των πολιτικών εξελίξεων που υπήρχαν στη χώρα, είχε περάσει στα ψιλά.

Συγκεκριμένα, η γαλλική τράπεζα, είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα και λίγες ημέρες πριν της ελληνικές εκλογές, τη μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει η Εμπορική Τράπεζα στις θυγατρικές της σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία στην Credit Agricole. Έτσι ανακοινώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει η Τράπεζα στην Emporiki Bank Romania S.A, Emporiki Bank Bulgaria EAD και Emporiki Bank Albania S.A, στον Όμιλο της Credit Agricole (η συμφωνία υπόκειται στη σχετική έγκριση των Κεντρικών Τραπεζών), ανοίγοντας το χορό των εξελίξεων για την τράπεζα.

Σχεδόν 11 χρόνια μετά την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας, ο απολογισμός της παρουσίας του γαλλικού ομίλου στην ελληνική αγορά είναι απογοητευτικος. Η τράπεζα ακόμη και τις χρονιές που ο κλάδος έτρεχε με «τρελούς» ρυθμούς και η οικονομία αναπτυσσόταν με 4% – 5% ετησίως εμφάνιζε ζημιές, ενώ όταν έπειτα από πολλή δουλειά των Γάλλων κατάφερε να ανασυγκροτηθεί, την πρόλαβε η κρίση χρέους και η ύφεση, καθιστώντας απαγορευτική την επιστροφή της στην κερδοφορία.
Το «κερασάκι στην τούρτα» για την Credit Agricole ήλθε με τη συμμετοχή της μέσω της Εμπορικής στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (PSI+), με το οποίο «κουρεύτηκαν» όχι μόνο τα λίγα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που είχε στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά και δάνεια που είχε χορηγήσει σε κρατικές επιχειρήσεις ύψους 415 εκατ. ευρώ.
«Οι Γάλλοι το έχουν πάρει απόφαση εδώ και καιρό. Με την πρώτη ευκαιρία θα πουλήσουν την Εμπορική Τράπεζα και θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα» αναφέρει έμπειρος τραπεζικός που είναι σε θέση να γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο για τις επόμενες κινήσεις στρατηγικής στην εγχώρια τραπεζική σκακιέρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναμενόμενη και αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του κλάδου, μετά τις άνευ προηγουμένου ζημιές από το PSI, θα δώσει τη δυνατότητα στους Γάλλους να βρουν έναν υποψήφιο αγοραστή που θα δεχθεί να καταβάλει ένα δίκαιο τίμημα για την τράπεζα.Κατά ορισμένες πληροφορίες, διοικήσεις μεγάλων τραπεζών περιλαμβάνουν και την Εμπορική στα σενάρια που επεξεργάζονται για την επόμενη ημέρα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Οι συγχωνεύσεις προς την κατεύθυνση δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων θεωρούνται μονόδρομος» τονίζουν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των διεργασιών που θα ακολουθήσουν είναι λογικό η Credit Agricole να αναζητήσει την καλύτερη δυνατή λύση για την αποχώρησή της από την Ελλάδα.
Ζημιά 2,38 δισ. ευρώ
Οι ζημιές για την Credit Agricole στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλές, ξεπερνώντας συνολικά τα 10 δισ. ευρώ. Μόνο το 2011 η επίδραση της εγχώριας κρίσης στα αποτελέσματα του ομίλου έφτασε τα 2,38 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά υψηλό ακόμη και για τα δεδομένα ενός μεγάλου γαλλικού πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο την περυσινή χρήση εμφάνισε καθαρές ζημιές άνω των 1,4 δισ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ελληνικό «βαρίδι» έχει στοιχίσει και στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά του γαλλικού ομίλου, που έχει δει την κεφαλαιοποίησή του στο χρηματιστήριο στο Παρίσι να υποχωρεί κατά 90% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.
Χαρακτηριστικό της εικόνας που υπάρχει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό είναι το δημοσίευμα που φιλοξενήθηκε στη Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, το οποίο αναφερόταν στα σχέδια της Credit Agricole σε σχέση με την Εμπορική.
Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις: είτε να αφήσει την Εμπορική Τράπεζα στην τύχη της ή να συμμετάσχει με ένα ποσοστό της τάξης του 10% σε ένα νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συνένωση πολλών τραπεζών, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του συστήματος που θα ακολουθήσει.
Πλήγμα στη φήμη του ομίλου
Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από τη διοίκηση της Credit Agricole, ενώ ορισμένοι αναλυτές σημείωναν ότι σε περίπτωση που ο γαλλικός όμιλος αποφάσιζε να εγκαταλείψει έτσι απλά την επένδυσή του, θα δεχόταν σημαντικό πλήγμα στη διεθνή φήμη του.
«Πριν από λίγες εβδομάδες η ανώτατη διοίκηση του ομίλου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Credit Agricole, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι το σενάριο που εμείς προκρίνουμε» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Alain Strub, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σχέδια αποχώρησης από την Ελλάδα.
«Ως εκ τούτου δεν προκρίνουμε ούτε το σενάριο της εξόδου της Credit Agricole από την Εμπορική» πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν υπάρχει σχέδιο για την περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή.Η Credit Agricole εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει τη σταδιακή αποσύνδεση των θυγατρικών της στα Βαλκάνια από την Εμπορική Τράπεζα.
Την περασμένη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της τελευταίας έλαβε απόφαση για τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών των τραπεζών σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία στον μητρικό όμιλο.Μπορεί επισήμως η διοίκηση της τράπεζας να διευκρινίζει ότι πρόκειται για σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2009, ωστόσο τραπεζικοί κύκλοι αδυνατούν να πιστέψουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι ανεξάρτητη από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.πως επισημαίνουν σχετικά, κάθε τι που παραπέμπει σε ελληνικό στοιχείο στην παρούσα φάση θεωρείται τοξικό, δημιουργώντας προβλήματα στην ανάπτυξη των εργασιών του γαλλικού ομίλου στις βαλκανικές χώρες.

Πηγή

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube