REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Καύκασος 12 Ιουνίου 2012

Η ένταση αυξάνεται μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν

Η ένταση αυξάνεται μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν
Clara Weiss

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο λειτουργεί ως προκεχωρημένο φυλάκιο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ στην Κασπία Θάλασσα, επιδεινωθήκαν τις τελευταίες ημέρες.

Υπήρξε σκλήρυνση του τόνου και από τις δύο πλευρές λόγω του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Μπακού. Στις 29 Μαΐου, το Αζερμπαϊτζάν είχε εμποδίσει έναν Ιρανό κληρικό με επιρροή να εισέλθει στη χώρα μετά την αποκάλεση του διαγωνισμού τραγουδιού ως «παρέλαση για ομοφυλόφιλους»  από τους Ιρανούς ισλαμιστές. Υπήρξαν αμοιβαίες διαμαρτυρίες και στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Η Τεχεράνη και το Μπακού και οι δύο ανακάλεσαν τον πρεσβευτή τους.
Στις 30 Μαΐου, η κυβέρνηση του Μπακού έστειλε επίσης σημείωμα στην Τεχεράνη ζητώντας πληροφορίες σχετικά με την τύχη δύο συγγραφέων του Αζερμπαϊτζάν, που θα είχαν εξαφανιστεί στο Ιράν. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μιλούν πλέον ανοικτά για «διπλωματικό πόλεμο». 
Ο λόγος για αυτές τις τεταμένες σχέσεις είναι η στενή συνεργασία του Αζερμπαϊτζάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ στις προετοιμασίες πολέμου εναντίον του Ιράν. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την κυβέρνηση στο Μπακού ότι είναι αναμεμειγμένη στις δολοφονίες των Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων τις οποίες πιθανότατα διαπράχθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το Ιράν αισθάνεται δικαίως να απειλείται από τη συστηματική αναβάθμιση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν που παρέχεται από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα κράτη του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας, του Τουρκμενιστάν, του Καζακστάν και του Ιράν καβγαδίζουν από χρόνια σχετικά με τον ορισμό των θαλάσσιων συνόρων στην Κασπία Θάλασσα πλούσια σε πετρέλαιο της οποίας η εδαφική κατάσταση εξακολουθεί ως εκ τούτου να μην έχει διευθετηθεί. Ο Zeynalov Tahir, αναλυτής στη Διπλωματική Ακαδημία του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Eurasianet.org ότι το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει στο μέλλον να αμυνθεί κατά των προσπαθειών που ενδέχεται να αρχίσει το Ιράν για εξερευνητικές εξορύξεις πετρελαίου του σε περιοχή που θα μπορούσε η χώρα του να ισχυριστεί ότι βρίσκεται στη χώρα μας».
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος του Αζερμπαϊτζάν έκαναν περιπολίες μέσα στο λιμάνι του Μπακού και υπάρχουν άρθρα εφημερίδων που συνδέουν αυτόν τον ελιγμό με υποτιθέμενες απειλές από το Ιράν. Σε απάντηση σε αυτή την ανοιχτή πρόκληση, το Ιράν διεξήγαγε ναυτικά γυμνάσια με έξι πολεμικά πλοία κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.
Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, και ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό, εξοπλίστηκε  συστηματικά εκ νέου τα τελευταία χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ 2010 και 2011, οι στρατιωτικές δαπάνες του Αζερμπαϊτζάν, αυξήθηκαν από 3,95% σε 6,2% του ΑΕΠ ήτοι 3,1 δισεκατομμύρια δολαρία. Σε τηλεγράφημα του 2009 από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα Wikileaks, το Αζερμπαϊτζάν περιγράφεται ως «ένας σημαντικός εταίρος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, είχαν υποστηρίξει τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Το τηλεγράφημα αναφέρει επίσης: «Στο πλαίσιο του ατομικού σχεδίου δράσης για την εταιρική σχέση του ΝΑΤΟ (NATO Individual Partnership Action Plan), το Αζερμπαϊτζάν έχει υποσχεθεί να αυξήσει την ικανότητα των ναυτικών δυνάμεων του για την αποτροπή απειλών στην Κασπία Θάλασσα και να συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Για το σκοπό αυτό, ο Υπουργός Άμυνας συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών για δύο χρόνια… Οι δύτες και οι κομάντος του ναυτικού του Αζερμπαϊτζάν έχουν εκπαιδευτεί και έλαβαν εξοπλισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μόνο πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό εξάγονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι επίσης σημαντική χώρα διέλευσης για τους άλλους πόρους από τη λεκάνη της Κασπίας και την υπόλοιπη Κεντρική Ασία. Το παραπάνω τηλεγράφημα το καθιστά σαφές: «Ένα από τα βασικά ενδιαφέροντα των ΗΠΑ είναι η δυνατότητα του Αζερμπαϊτζάν να συνεχίσει να παράγει και να εξάγει τους πόρους υδρογονανθράκων από τα αποθέματα που βρίσκονται ανοικτά στην Κασπία Θάλασσα».
Το Ισραήλ εμπλέκεται επίσης άμεσα στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς του Αζερμπαϊτζάν. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το Μπακού συμφώνησε να αγοράσει όπλα αξίας 1,6 δις δολάρια από το Ισραήλ. Τα νέα οπλικά συστήματα που παραγγέλθηκαν από το Ισραήλ συμπεριλαμβάνουν πυραύλους θαλάσσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, το Μπακού διαθέτει τώρα ένα καλυτέρα οπλισμένο πολεμικό ναυτικό στην περιοχή της Κασπίας από την ίδια τη Ρωσία.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, το Ισραήλ έχει πλέον πρόσβαση στις αεροπορικές βάσεις κοντά στα σύνορα στο βόρειο του Ιράν, από τις οποίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Τεχεράνης.
Είδαμε επίσης την περασμένη εβδομάδα σε ποίο σημείο το Αζερμπαϊτζάν συμμετέχει στις προετοιμασίες πολέμου ενάντια στο Ιράν, σε ένα άρθρο της εφημερίδας Washington Post που περιγράφει λεπτομερώς την παράλογη κατηγορία της υποτιθέμενης απόπειρας δολοφονίας από το Ιράν Αμερικανών αξιωματούχων στο Αζερμπαϊτζάν. (Ίδατε: «Washington Post airs another unlikely Iranian assassination plot»)
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, αναμενόταν στο Μπακού στις 6 Ιουνίου για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Elmar Mamedyarov. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνανε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια περιοχή για την οποία το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε σύγκρουση εδώ και χρόνια με τη γείτονα Αρμενία.
Η εδαφική διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ένας σημαντικός λόγος για την υποστήριξη που απέφερε το Αζερμπαϊτζάν τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Στην περίπτωση πολέμου για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Ρωσία και το Ιράν θα συμμάχησαν με την Αρμενία, ενώ το Αζερμπαϊτζάν προφανώς, θα υπολόγιζε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.
Το ζήτημα του Ιράν είναι επίσης πρωταρχικής σημασίας. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα του Αζερμπαϊτζάν AKZ.az , οι ειδικοί αναμένουν ότι η Κλίντον θα συζητήσει το «πρόγραμμα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και της βοήθειας προς το Αζερμπαϊτζάν»,  και του «νέου τεχνικού εξοπλισμού για τις μυστικές υπηρεσίες του Αζερμπαϊτζάν».
Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει επίσης τη στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας, και η οποία παίζει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο για τον στρατιωτικό εφοδιασμό των ανταρτών της Συρίας, στέλνει τέσσερεις στρατιωτικούς αξιωματούχους ως ευκαιρία να εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή της στο Μπακού, δίνοντας έμφαση στη μακροχρόνια σχέση μεταξύ της Άγκυρας και αυτής της τουρκόφωνης χώρας. 
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Regnum ανέφερε μια απροσδιόριστη πηγή κοντά στον τουρκικό στρατό που δήλωνε: «Με το μέτρο αυτό, η Τουρκία θέλει να καταστήσει σαφές στο Ιράν ότι δεν θα αφήσει το Αζερμπαϊτζάν μόνο του».

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube