Weather Icon
Εκλογές 2012 12 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη του Γιώργου Τανισκίδη στο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Γιώργος Τανισκίδης διατηρεί στενές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Ερώτηση 1:  Kύριε Τανισκίδη, είστε ένας διακεκριμένος νομικός και τραπεζικός, με πολύ καλές σπουδές και επιτυχημένη παρουσία στον τραπεζικό τομέα και το επιχειρείν. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Αφενός ένα ελπιδοφόρο γεγονός: οι εκλογές του Μαΐου ανέδειξαν μία μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία ανθρώπων που θέλουν έναν άλλο πολιτικό λόγο.
 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ ήταν ο νικητής των εκλογών στις 6 Μαΐου με 2,2%, γιατί είπε σταράτα, καθαρά και ρεαλιστικά αυτό που συμβαίνει στη χώρα, εκείνο που πρέπει να γίνει, και τέλος, το πώς θα γίνει.
Αφετέρου το πεδίο δράσης μου που εκτός των άλλων, καλύπτει καθοριστικούς τομείς που διαμορφώνονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση, και επί πλέον, τη διαμορφώνουν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Το νομικό σύστημα, η δημοσιονομική διαχείριση, η φιλοσοφία, ο στρατηγικός σχεδιασμός και η υλοποίηση επενδύσεων, η λειτουργία και η «ψυχολογία» των αγορών είναι τομείς που γνωρίζω καλά και μου δίνουν τα εχέγγυα να συμμετέχω με όλες μου τις δυνάμεις σε ένα φιλοευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό κόμμα όπως είναι η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ.

Ο Ποντιοκαππαδόκης Γιώργος Τανισκίδης στην υψηλότερη κορυφή της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο

Πιστεύω ότι τώρα, είναι μία μοναδική – ίσως ανεπανάληπτη – ευκαιρία να μπουν στη Βουλή άνθρωποι της παραγωγικής οικονομίας, άφθαρτοι, χωρίς βαρίδια. Προσωπικότητες που κατανοούν το έλλειμμα του κράτους όχι ως νούμερο στις εκθέσεις της ΕΕ, αλλά ως ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις, αναζωογόνηση και δημιουργία.

Ερώτηση 2: Σε εκείνους που σας ξέρουν είναι γνωστό ότι έχετε αξιόλογη δράση στα εθνικά θέματα, ενώ ταυτοχρόνως είστε και ένας από τους υποστηρικτές του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο χώρος που επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε πολιτικά, είναι συμβατός με τη δράση και τις απόψεις σας αυτές;
Φυσικά! Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ είναι μία πρωτοβουλία ανένταχτων κομματικά πολιτών που γεννήθηκε από τη βάση της κοινωνίας και μίλησε στο μυαλό μου αλλά και στην καρδιά μου. Διότι – μεταξύ άλλων – η αξία της Ελληνικότητας αποτελεί θεμέλιο στην πολιτική φιλοσοφία της κίνησης αυτής.
Είχα ανάγκη – και πιστεύω πολλοί Έλληνες ακόμα – μέσα στη διαταραγμένη εποχή μας να ακούσω για την Ελληνικότητα, ως έννοια που δεν υπονομεύεται, παρεξηγιέται και διαστρεβλώνεται  από επαγγελματίες εθνικόφρονες ή και μικρόνοες διεθνιστές, αλλά ως αξία που παραμένει ζωντανή, άφθαρτη και έτοιμη να αγκαλιάσει τις ιδέες μας και τη διάθεσή μας για Δημιουργία και αποφασιστική Μεταστροφή.
Την Ελληνικότητα όπως πρεσβεύεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο φωτισμένα, ορθόδοξα και πανανθρώπινα. Την Ελληνικότητα ως οικουμενική αξία και συστατικό της παγκόσμιας ιστορίας, μια κληρονομιά βαριά και σημαίνουσα και όχι ως ένα στείρο παρελθόν. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ένας άνθρωπος πνευματικός με ανοιχτούς ορίζοντες. Προσβλέπει και στηρίζει αυτή την αξία – το ίδιο κι εγώ μέσα από στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ.

Ερώτηση 3: Ποιες είναι οι απόψεις σας για τις κύριες αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση;
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες, αλλά πιστεύω ότι η καρδιά της ελληνικής κρίσης, ο πυρήνας του ελληνικού προβλήματος βρίσκεται στην κομματοκρατία. Και βρίσκει έκφραση σε αμέτρητες κακοήθειες του καθημερινού βίου: αφισοκολλητές εξελίσσονται σε διευθυντές του Δημοσίου, συνδικαλιστές εκβιάζουν δημόσιους λειτουργούς, τηλεοπτικά παράθυρα διαστρεβλώνουν την έννοια του κοινωνικού συμφέροντος κατά το κομματικό δοκούν, λιμάνια κλείνουν, δρόμοι καταλαμβάνονται και πραγματικά άσυλα – σπίτια, περιουσίες, μαγαζιά – γονατίζουν με τις ευλογίες της παράταξης. Το κόμμα, οποιοδήποτε κόμμα, δεν έχει σημασία το χρώμα του, βρίσκεται παντού: στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στην ανεπάρκεια, στον πολιτικό – και όχι μόνο – αναλφαβητισμό. Τα συνεχή ελλείμματα δημιουργήθηκαν κυρίως λόγω αυτού του φαινομένου. Αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί. Ήρθε η ώρα για πρωτογενή πλεονάσματα. Οι εκλογές στις 17 Ιουνίου, είναι η στιγμή.

Ερώτηση 4: Την ώρα που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την κρίση, η Τουρκία, παρά τα κάποια σύννεφα πάνω από τον οικονομικό της ουρανό, έχει καταλάβει τη 15η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά στο μέγεθος της οικονομίας, και καλπάζει ολοταχώς προς την πρώτη δεκάδα. Αυτό κατά την άποψή σας θα επηρεάσει και πώς την πορεία του Κυπριακού και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Θράκη;
Ακούστε. Αυτή η κρίση είναι ευρωπαϊκή. Η ακρισία όμως είναι ελληνική. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές και αυστηροί με τον εαυτό μας, να δούμε τα του οίκου μας και να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει καιρό τώρα. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ελλάδα δημιουργούσε κάθε χρόνο δημοσιονομικά ελλείματα, ακόμα και σε περιόδους ανάπτυξης. Και όλες οι γνωστές αγκυλώσεις οδήγησαν σε μια οικονομία που σήμερα παράγει μόνο το 17% των αναγκών της και εισάγει το 83%. Η Τουρκία είναι μία ανερχόμενη και δυναμική οικονομία, γιατί ακριβώς αλλάζει και ανταποκρίνεται στις αναδυόμενες ανάγκες του παγκόσμιου τοπίου. Ο αντίκτυπος αυτός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι εκ των ουκ άνευ. Και σε αυτό το θέμα, πρέπει η διακυβέρνηση της χώρας από όποιους και αν αναλάβουν δράση μετά τις εκλογές στις 17 Ιουνίου να είναι συμπαγής, ξεκάθαρη και ικανή να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα. Γιατί ας μην ξεχνάμε το αυτονόητο: μια οικονομικά αδύναμη Ελλάδα που απομακρύνεται από τους συμμάχους της χάνει μεγάλο κομμάτι από την διαπραγματευτική της ικανότητα. Αντίθετα, μια Ελλάδα που ενισχύει την οικονομία της παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα και διατηρεί ισχυρές σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας με την Ευρώπη θα είναι σε θέση να αξιώσει τις διεκδικήσεις της.

Ερώτηση 5: Την επόμενη των εκλογών έχετε εισέλθει στη βουλή και τίθεται θέμα συμμετοχής σας στην κυβέρνηση. Με ποιο τρόπο κατά την άποψή σας θα μπορούσατε να συμβάλλετε ως πολιτικό κόμμα στην ανασυγκρότηση της χώρας;
Στις 18 Ιουνίου, η ανάγκη για μια αξιόπιστη ελληνική κυβερνητική φωνή θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.  Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ δεσμεύεται σήμερα, για το ρόλο του ρυθμιστή-μεταρρυθμιστή που μπορεί και πρέπει να έχει λόγο στο Κοινοβούλιο. Έχουμε ήδη δηλώσει ότι θα συνεργαστούμε με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θα μπούνε στη Βουλή και θα συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο αρχών, που έχουμε ήδη θέσει στην κρίση τους και περιλαμβάνει 14 σημεία:
1. Απλός, σαφής και σταθερός για τέσσερα χρόνια, φορολογικός νόμος με ενιαίο συντελεστή για όλες τις δραστηριότητες, σε ύψος ανταγωνιστικό των γειτόνων μας.
2. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
3. Πλήρης μηχανοργάνωση του Δημοσίου.
4. Άτεγκτη εφαρμογή του νόμου (σύλληψη και αυτόφωρο) σε περίπτωση που κομματικοί «ακτιβιστές» διαπράττουν παράνομες πράξεις (κλείσιμο δρόμων ή λιμανιών, απαγόρευση απόπλου πλοίων, αποκλεισμός χώρων εργασίας κ.λ.π.).
5. Άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων.
6. Απλοποίηση της σύστασης εταιρίας με τη συμπλήρωση μιας Υπεύθυνης Δήλωσης από τον πολίτη ότι τήρησε τις προδιαγραφές που οι νόμοι ορίζουν.
7. Ασυμβίβαστο Υπουργού – Βουλευτή.
8. Ετήσιος οικονομικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές σε όλα τα κόμματα.
9. Απαγόρευση δανεισμού των κομμάτων με άλλες εγγυήσεις πέραν της περιουσίας των μελών τους.
10. Κατάργηση κάθε σύνταξης που δίδεται λόγω εκλογής σε αιρετό αξίωμα (βουλευτές, δήμαρχοι κτλ).
11. Κατάργηση της αμοιβής βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε κοινοβουλευτικές επιτροπές.
12. Μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων στο ύψος του μέσου Ευρωπαϊκού όρου.
13. Επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Τουρισμού.
14. Επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ για να μη γίνει η Ελλάδα ο αποθηκευτικός χώρος των παράνομων μεταναστών της Ευρώπης.
Ζητούμε επίσης, την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών σε θέματα όπως το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όσων θήτευσαν στα προεδρεία συνδικαλιστικών φορέων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου Τομέα, την παροχή ασυλίας σε όσους αποκαλύψουν – με αποδείξεις – χρηματισμό δημόσιων λειτουργών, την αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατάργηση του θεσμικού ρόλου που διαδραματίζουν τα κόμματα μέσα σε σχολεία και Πανεπιστήμια.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα «παραδοσιακά» κόμματα θα δυσκολευτούν να συμφωνήσουν απόλυτα στις θέσεις αυτές αλλά πρέπει επιτέλους να προτάξουμε τις αρχές μας απέναντι στις αγκυλώσεις τους.
Δεν έχουμε δε κανένα πρόβλημα να ρίξουν το «φταίξιμο» σε εμάς για τις πολιτικά κοστοβόρες, για αυτούς, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που έχουν μεγάλη δυσκολία ακόμα και να τις αρθρώσουν στο λόγο τους.

Ερώτηση 6: Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε σε εκείνους τους Έλληνες που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα εθνικά μας θέματα;
Τα εθνικά μας θέματα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους γείτονες και την Ευρώπη δεν είναι αποκομμένα από τη διοικητική αναδιάρθρωση και τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα επειγόντως. Αυτά τα δυο είναι αλληλένδετα. Μία ισχυρή, φερέγγυα πολιτεία προσέρχεται στις συναντήσεις κορυφής με διαφορετική αντιμετώπιση. Έχει κύρος, αυτοπεποίθηση και σταθερότητα.
Η κατάσταση λοιπόν επιτάσσει ενότητα και σοβαρότητα. Χρειάζεται να ψηφίσουμε όλοι σε αυτές τις εκλογές με ακηδεμόνευτο μυαλό, ανυπόταχτο πνεύμα και ψυχή για μια διακυβέρνηση σοβαρή, αξιόπιστη και έτοιμη να προχωρήσει σε τομές.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube