REAL TIME |

Weather Icon
Εκλογές 2012 19 Ιουνίου 2012

Νέες διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης

Νέο κύκλο διαβουλεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ακόμη και εντός της ημέρας θα έχουν σήμερα Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.
Από τις επαφές που είχε χθες ο κ. Σαμαράς, αφού παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή, διεφάνη ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ άκαρπες ήταν οι συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο του Κινημάτος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον κ. Κουβέλη, προαναγγέλλοντας πως θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ μετέφερε ένα καλό κλίμα και από τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο.
«Με τον κ. Βενιζέλο μείναμε σύμφωνοι ότι εντός της προθεσμίας της διερευνητικής εντολής που έχω λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θα έχουν και νέες επαφές.
Σήμερα το πρωί ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον κ. Κουβέλη, ενώ θα συνεχιστούν οι επαφές της ΔΗΜΑΡ και με τη ΝΔ.

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ζητεί ο Ευ. Βενιζέλος
Να ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, με τη σύγκληση σύσκεψης των αρχηγών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι άριστη λύση θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας «απογοητευτικές» και «προκλητικές πολιτικά και δημοκρατικά» τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες, όπως είπε, επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι επιλέγουν την εύκολη θέση της αντιπολίτευσης και προσπαθούν όπως είπε, να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την αποτυχία της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Πρωθυπουργού ή τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, σημείωσε ότι τα θέματα αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα και θα απαντηθού, όπως είπε, μόλις επιλυθούν τα «μείζονα θέματα» που προέταξε.

Κυβέρνηση στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων προτείνει ο Φ. Κουβέλης
Η στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς θεωρείται καθοριστική στις προσπάθειες για τη δημιουργία κυβέρνησης, δεδομένου ότι και εντός του ΠΑΣΟΚ υπάρχει προβληματισμός για τη συμμετοχή του Κινήματος σε κυβέρνηση χωρίς τη ΔΗΜΑΡ.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει «κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων», επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του κόμματός του για άσκηση πολιτικής που θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και για σταδιακή απαγκίστρωση από όρους του μνημονίου, με την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων.
«Λευκή εξουσιοδότηση εμείς δεν δίνουμε σε κανέναν», ξεκαθάρισε ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας πως η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ θα εξαρτηθεί κυρίως από το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας. Αναφερόμενος στο ζήτημα των προσώπων του νέου σχήματος, υπογράμμισε την ανάγκη της «μεγαλύτερης δυνατής σύμπτωσης και συναίνεσης».
Καταλήγοντας ανέφερε πως αφού κατέθεσε της θέσεις του κόμματός του, αναμένει μέσα στις επόμενες ώρες τις τοποθετήσεις και των άλλων κομμάτων.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube