Weather Icon

Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας NSA επιτρέπεται να κατασκοπεύσει τη Google, όχι και μόνο

Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας NSA επιτρέπεται να κατασκοπεύσει τη Google, όχι και μόνο

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA (National Security Agency, στα ελληνικά «Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας») δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκαλύψει τη φύση των σχέσεων της με την Google επιβεβαίωσε στις 11 Μαΐου η αμερικανική δικαιοσύνη.

Το εφετείο της Ουάσιγκτον έκρινε ότι το ειδικό καθεστώς της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του επέτρεπε να κρατήσει μυστική οποιαδήποτε συμφωνία με τον γίγαντα του Διαδικτύου.
« Οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη σχέση μεταξύ της Google και της NSA θα αποκάλυπτε προστατευόμενες  πληροφορίες για την NSA», αποφάνθηκε η δικαστής Janice Rogers Brown.
Η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται σε αίτημα μιας ένωσης που υπερασπίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο. Το Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Προσωπικά δεδομένα (EPIC), ήθελε να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμφωνίες μεταξύ της Google και της NSA, εξ ονόματος του δικαιώματος των πολιτών να γνωρίζουν εάν παρακολουθούνται.
Επισήμως, η συμμαχία των δύο φορέων έχει ως σκοπό να εντοπιστούν οι αδυναμίες της Google ενώπιον των πειρατών και να εκτιμηθεί το επίπεδο πολυπλοκότητας τους, για να καθοριστεί εάν τα αμυντικά μέσα που έχουν θεσπιστεί είναι επαρκή, αλλά οι συνήγοροι του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων φοβούνται  ότι αυτή η μυστική ένωση εκθέτει τους χρήστες του Διαδικτύου σε παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων τους.
Στην πραγματικότητα, όλοι οι χρήστες των υπηρεσιών της Google σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να έχουν τα δεδομένα τους ανακτημένα από τον οργανισμό κατασκοπείας των ΗΠΑ. Όπως το αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, η Google χρησιμοποιείται  από καιρό για να μεταφέρει δεδομένα των χρηστών της στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Όπως όλες οι εταιρείες των ΗΠΑ, η εταιρεία του Mountain View είναι υποχρεωμένη από τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο Patriot Act, να αποκαλύψει τα στοιχεία της στις αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.
Η παρουσία των διακομιστών σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν εγγυάται το απόρρητο αυτών των δεδομένων έναντι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία διαθέτει επίσης «το δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που αποθηκεύονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών». [1 ]
Ομοίως, η NSA έχει πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών των Windows, ο οργανισμός έχοντας συνεργαστεί άμεσα με την Microsoft για την ανάπτυξη των Windows 7, όπως το αναγνώρισε επίσημα ο Richard Schaeffer, στις 17 Νοεμβρίου 2009. [ 2 ]
Για να επεξεργαστεί η μάζα του τεράστιου όγκου των στοιχείων στα οποία έχει πρόσβαση, η NSA χτίζει, για το 2013, το μεγαλύτερο κέντρο πληροφορικής κατασκοπείας και αποθήκευσης δεδομένων στον κόσμο (100.000 τ.μ.) στα βουνά της Γιούτα. [ 3 ]
Ο στόχος της NSA είναι, μεταξύ άλλων, να είναι σε θέση να αποκρυπτογραφήσει το AES (Advanced Encryption Standard ή Πρότυπο Προχωρημένης Κρυπτογράφησης).Αυτός ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης προστατεύει σήμερα τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τα e-mail των πολυεθνικών, τις οικονομικές συμφωνίες και τις διεθνείς διπλωματικές ανταλλαγές.
Η NSA θα έχει σύντομα την ικανότητα να παρακολουθήσει, να αποθηκεύσει, να αναλύσει και να αποκρυπτογραφήσει το σύνολο των παγκόσμιων επικοινωνιών.

[1] « Google-Server in Europa vor US-Regierung nicht sicher », par Thomas Stölzel, WirtschaftsWoche, 6 août 2011.
[2] « La NSA a participé au développement de Windows 7 », Réseau Voltaire, 24 novembre 2009.
[3] « The NSA Is Building the Country’s Biggest Spy Center (Watch What You Say) », par James Bamford, WIRED, 15 mars 2012.

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube