Weather Icon

Η Τουρκία ζήτησε από τον Κούρδο ηγέτη Μπαρζανί να λάβει μέτρα εναντίον του PKK

Η Τουρκία ζήτησε από τον Κούρδο ηγέτη Μπαρζανί να λάβει μέτρα εναντίον του PKK

Η Τουρκία ζήτησε την Παρασκευή από τον Κουρδοιρακινό ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος επισκέφτηκε την Άγκυρα, να λάβει αυστηρότερα μέτρα εναντίον των Κουρδοτούρκων ανταρτών, οι οποίοι έχουν καταφύγει στο έδαφός του, δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μια πιο αποτελεσματική καταπολέμηση του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) από τη κουρδική διοίκηση του Ιράκ συζητήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με τον πρόεδρο της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν, πρόσθεσε η ίδια πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο για αυτά τα θέματα που περιλαμβάνουν επίσης την εσωτερική πολιτική κατάσταση στο Ιράκ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο κ. Μπαρζανί από την πλευρά του, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του θα χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων πιέσεων και καλών συμβουλών για να πείσει τους αντάρτες να εγκαταλείψουν τα όπλα στο Βόρειο Ιράκ.
«Εάν το PKK επιλέγει τα όπλα, δεν θα του επιτρέψω να χρησιμοποιεί το ιρακινό Κουρδιστάν», επιβεβαίωσε, όπως αναφέρθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια.
Την Πέμπτη, μετά από συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Κούρδο ηγέτη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέκρινε για άλλη μια φορά τον σιίτη Ιρακινό ομόλογο του  Νούρι αλ Μαλίκι, κατηγορώντας τον για μονοπώληση της εξουσίας και για πολιτικό εγωκεντρισμό, επειδή θέτει σε διακρίσεις τις σουνιτικές ομάδες στην κυβέρνηση του, αναφέρει το τουρκικό τύπο.
Πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ δεν αποτελούν καλό οιωνό.
Η Τουρκία ζητά εδώ και πολύ καιρό πιο ενεργή στήριξη της διοίκησης Μπαρζανί κατά των ανταρτών του ΡΚΚ, οι οποίοι διαθέτουν πίσω βάσεις στο Ιράκ απ ‘όπου εξαπολύουν επιθέσεις στην Τουρκία.
Εάν το ΡΚΚ καταθέσει τα όπλα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν, δήλωσε ο Ερντογάν στο Κατάρ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Η επίσκεψη του Ιρακινού ηγέτη έρχεται σε μια στιγμή πολιτικής έντασης στον ιρακινό γείτονα, που επιδεινώνεται από το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το Δεκέμβριο κατά του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Τάρεκ αλ Χασεμί, ενός σουνίτη, που κατηγορήθηκε να ηγηθεί μιας συμμορίας δολοφόνων, και ο οποίος βρήκε καταφύγιο αρχικά στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Ο κ. Χασεμί είναι επί του παρόντος στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον κ. Μπαρζανί. Επωφελείται από τη γενναιοδωρία της ισλαμικοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης η οποία ηγείται μιας σουνιτικής χώρας σε μεγάλο βαθμό.
Ο κ. Μπαρζανί δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κ. αλ-Χασεμί μπορεί, αν το επιθυμεί, να επιστρέψει στο ιρακινό Κουρδιστάν.

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube