Βαλκάνια , Ισραήλ 17 Απριλίου 2012

Δημιουργία μιας περιφερειακής δύναμης Άξονας κατά της Τουρκίας με την επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ

Δημιουργία μιας περιφερειακής δύναμης  Άξονας κατά της Τουρκίας με την επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Άβιγκτορ Λίμπερμαν.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Άβιγκτορ Λίμπερμαν στην Κύπρο δεν περιορίζεται μόνο στο να κλείσουν συμφωνίες για τα θέματα της ενέργειας αλλά προχωρά και πιο πέρα, που είναι η δημιουργία ενός άξονα με τη συμμετοχή πέντε χωρών και θα αποτελεί απάντηση στις τουρκικές βλέψεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Συγκεκριμένα ο κ. Λίμπερμαν κατά τις σημερινές συνομιλίες που θα έχει με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, θα συζητήσει και το θέμα της δημιουργίας μιας περιφερειακής δύναμης στην οποία, εκτός από την Κύπρο και το Ισραήλ, θα συμμετέχουν Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Τζερούσαλεμ Ποστ για την επίσκεψη Λίμπερμαν στην Κύπρο, ο Άβιγκτορ Λίμπερμαν θα συζητήσει το θέμα της δημιουργίας περιφερειακής δύναμης στο πλαίσιο της πάρα πέρα ώθησης της συμφωνίας που υπέγραψαν πρόσφατα Κύπρος και Ισραήλ για συνεργασία στον τομέα της έρευνας και διάσωσης.

Παράλληλα, στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών του κ. Λίμπερμαν που περιλαμβάνουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νεοκλή Συλικιώτη, θα βρίσκονται τα θέματα ενέργειας. Στην κορυφή της ατζέντας θα είναι η συμφωνία για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για συνεκμετάλλευση κοινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχές που επεκτείνονται σε γειτνιάζουσες περιοχές των ΑΟΖ των δύο χωρών. Περαιτέρω θα συζητήσει θέματα που αφορούν στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά και το νερό.


Φωτογραφία Ήρθε για να κλείσει συμφωνία για τη συνεκμετάλλευση
Στην Κύπρο από χθες ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Άβιγκτορ Λίμπερμαν 

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗσυμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τη συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων που επεκτείνονται εντός των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των δύο χωρών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες που θα έχουν οι δύο χώρες σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Άβιγκτορ Λίμπερμαν. Το όλο θέμα απασχολεί τις δύο χώρες εδώ και ένα χρόνο περίπου και πρόσφατα είχαν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες που διεξάγονταν σε υπουργικό και τεχνοκρατικό επίπεδο.

Η υπογραφή της συμφωνίας θεωρείται δεδομένη μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος αναφέρθηκε στο όλο θέμα κατά τρόπο δεδομένο. Ως γνωστόν η πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια είναι να αποφεύγει δηλώσεις ή τοποθετήσεις σε θέματα τα οποία ακόμα βρίσκονται υπό εξέταση. Ωστόσο χθες ο Στέφανος Στεφάνου με τις δηλώσεις του άφησε να διαφανεί ότι ο διάλογος έχει προχωρήσει και θα πρέπει να αναμένονται εντός της ημέρας αποφάσεις.
Στις δηλώσεις με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και των επαφών που ξεκινά σήμερα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ραγδαίας ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. 
Ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα ευρύτερα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας τα οποία οι δύο χώρες συζητούν εδώ και καιρό και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ, έγιναν συζητήσεις για οικονομικά , εμπορικά αλλά και πολιτικά ζητήματα, θέματα που αφορούν την έρευνα και τη διάσωση και «γενικά όλα εκείνα τα ζητήματα που προκύπτουν ένεκα της γειτνίασης των δύο χωρών και της θέλησης που υπάρχει από τις δύο χώρες για ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας».
 Ερωτηθείς εάν στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και το θέμα της ανέγερσης τερματικού, απάντησε ότι το θέμα αυτό εντάσσεται στο μεγάλο ζήτημα της ενέργειας. «Η Κυβέρνηση είναι στη διαδικασία ετοιμασίας ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που αφορά όλες τις πτυχές του θέματος ενέργεια, κάθε φορά που συζητάμε με ενδιαφερόμενους, συζητάμε είτε ξεχωριστές πτυχές, είτε ολόκληρο το θέμα, το θέμα της ενέργειας είναι στην ατζέντα της επίσκεψης και άρα θα συζητηθούν ζητήματα αυτού του τύπου», σημείωσε. 
Σε άλλη ερώτηση αν ψηλά στην ατζέντα θα είναι και το θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, ο κ. Στεφάνου απάντησε καταφατικά. «Είναι (στην ατζέντα) και όπως έχουμε πει και σε αυτό τον τομέα κάνουμε συζήτηση, στη βάση του διεθνούς δικαίου, το δίκαιο της θάλασσας προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες αναφορικά με τέτοια ζητήματα που έχουν να κάνουν με κοινά κοιτάσματα, αλλά και ευρύτερα για τις συνέργειες και τις συνεργασίες γειτονικών χωρών και σε τούτα τα ζητήματα», ανέφερε. Σε σχέση με το κατά πόσον στη διμερή συμφωνία με το Ισραήλ περιλαμβάνεται το θέμα της συνεκμετάλλευσης ή αν θα πρέπει να υπάρξει μια συμπληρωματική συμφωνία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «περιλαμβάνεται αυτό το κομμάτι για το οποίο έχει γίνει και γίνεται μια συγκεκριμένη συζήτηση». 
Αρχίζει τις επαφές του στην Λευκωσία ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ
Με συνάντηση στις 10:00 το πρωί με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή αρχίζει τις επαφές του στη Λευκωσία ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος έφτασε χθες στο νήσο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ ηγείται επίσημης αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ισραηλινού ΥΠΕΞ όπως επίσης και τον Πρόεδρο και αξιωματούχους της Εθνικής Εταιρείας Νερού «Μεκορότ».

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κ. Μαρκουλλή θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθως ο κ. Λίμπερμαν και η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και στη συνέχεια στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για συνάντηση με τον Υπουργό Νεοκλή Συλικιώτη.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ θα παρακαθίσει σε γεύμα που διοργανώνει προς τιμήν του η Υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού.

Την Τετάρτη το πρωί ο κ. Λίμπερμαν θα έχει συνάντηση στη Λεμεσό με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα επισκεφτεί τη μονάδα αφαλάτωσης στην Επισκοπή.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν από την Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε χθες ότι η επίσκεψη Λίμπερμαν εντάσσεται στο πλαίσιο της ραγδαίας ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Είπε ακόμη ότι στην ατζέντα των επαφών θα βρίσκεται και το θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
http://www.philenews.com/Digital/Default.aspx?d=20120416&pn=1 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube