REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Πολωνία 19 Απριλίου 2012

Δεν είστε άξιοι ούτε ως υποψήφιοι προς ένταξη

Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία από Πολωνία – Κύπρο
Αποδυνάμωση της Κύπρου θα εκληφθεί και ως αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ο Πολωνός Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ανεχθεί απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΔΥΟ σαφείς και κατηγορηματικές προειδοποιήσεις έλαβε χθες, από την Πολωνία και την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία και προσωπικά ο Εγκεμέν Μπαγίς του… “μισού κράτους”: Ο μεν Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι προσπάθεια της Τουρκίας να υλοποιήσει τις απειλές της και να αποδυναμώσει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα εκληφθεί από την Ε.Ε. ως αποδυνάμωση της ίδιας της Ε.Ε., ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας προειδοποίησε την Τουρκία ότι, αν δεν συμμορφωθεί προς τους διεθνείς κανόνες και το ευρωπαϊκό δίκαιο, “δεν είναι άξια ούτε καν να είναι υποψήφια χώρα στην Ε.Ε.”.

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός, ο οποίος εκτέλεσε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μαζί με τον Πρόεδρο Χριστόφια, και ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε απειλή ενάντια στην προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. και η ίδια η Ε.Ε. δεν πρέπει να δεχθεί οποιανδήποτε απειλή από την Τουρκία εναντίον της Κύπρου. Ο κ. Τουσκ κλήθηκε να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές για πάγωμα των σχέσεων της Άγκυρας με την Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και τις απειλές για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
“Η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία ως μέλος της Ε.Ε. και θα έχει αυτήν τη θέση για όλη την Ε.Ε. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε απειλή για την Προεδρία και δεν δεχόμαστε και πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να δεχθεί τις απειλές η Ε.Ε.”, τόνισε. Για να προσθέσει ότι δεν αναμένει να γίνει καμία κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας που θα μπορέσει να αποδυναμώσει την Κύπρο, “διότι τότε θα την εκλάβουμε ως αποδυνάμωση της Ε.Ε.”.
Ακόμη ο κ.Τουσκ εξέφρασε την επιθυμία όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση λάβει θέση σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα και τόνισε ότι η θέση της χώρας του είναι διαχρονική. Υποστηρίζουμε, είπε, λύση επανενωμένης Κύπρου και όλες τις προσπάθειες που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξέφρασε, επίσης, στήριξη στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία, όπως ανέφερε, πρέπει να αποτελέσουν τη βάση λύσης του προβλήματος.
Αναφερόμενος στην κυπριακή Προεδρία, ο Πολωνός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Κύπρο όποτε το χρειαστεί, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε τεχνοκρατικό. Θα είναι μια ανταπόδοση της βοήθειας που είχαμε από την Κύπρο κατά τη δική μας προεδρία, ανέφερε.

Επικεντρώθηκε στις απειλές

Οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια επικεντρώθηκαν κυρίως στις τελευταίες απειλές της Τουρκίας για σχέδιο Β και τις χαρακτήρισε τυχοδιωκτισμό, καλώντας τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πόρτες τής οποίας κτυπά η Τουρκία για να γίνει μέλος, να μην παραμείνουν θεατές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. αλλά με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συμπεριφερθεί ως ευρωπαϊκή χώρα και όχι ως επεκτατική, κατοχική δύναμη, η οποία να απειλεί με το οπλοστάσιό της μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. “Η θέση μας είναι καθαρή”, τόνισε. “Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Διαφορετικά, δεν είναι άξια ούτε καν να είναι υποψήφια χώρα στην Ε.Ε.”.
Κάλεσε την Ε.Ε. να κάνει ξεκάθαρο προς την Άγκυρα ότι δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές, ενώ επισήμανε ότι το κλειδί για λύση το κρατεί η τουρκική πλευρά. Την ίδια στιγμή, κατάγγειλε την Τουρκία και την κάλεσε να τερματίσει την προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά και τις απειλές για προώθηση του “σχεδίου Β” για αναβάθμιση των κατεχομένων.

“Οι διχοτομικοί σχεδιασμοί της τουρκικής πλευράς κρατούν άλυτο το Κυπριακό και θυματοποιούν τόσο τους Ελληνοκυπρίους όσο και τους Τουρκοκυπρίους που κινδυνεύουν να χάσουν την κυπριακή τους ταυτότητα, λόγω του συνεχιζόμενου παράνομου τουρκικού εποικισμού στο κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε.

Να σεβαστεί την Προεδρία
Αναφερόμενος στις τουρκικές επιθέσεις κατά της κυπριακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις σχετικά με την ανάληψη της Προεδρίας από την Κύπρο και επισήμανε ότι η εκ περιτροπής Προεδρία αποτελεί θεσμικό ζήτημα της Ένωσης, την οποία η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί. Επιπρόσθετα, συνέχισε, η Άγκυρα οφείλει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της ουσιαστικής της συμβολής στις προσπάθειες για λύση.

Οι στόχοι της κυπριακής Προεδρίας

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει να συμβάλει για επίτευξη του στόχου “Μια καλύτερη Ευρώπη” για τους πολίτες και τους γείτονές της, μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης.
Τα μεγάλα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της κυπριακής Προεδρίας, είπε, είναι η τρέχουσα οικονομική κρίση και οι προσπάθειες εξόδου από αυτήν, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς και το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Επίσης θα επιδιώξει να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους νότιους γείτονές της, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, η Κύπρος, ως νησιωτικό κράτος, θα δώσει έμφαση στην αναζωογόνηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ένωσης, ενώ θα δώσει ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ισλανδίας, και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube