REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Απριλίου 2012

Σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο αλά Κλίντον

Σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο αλά ΚλίντονΗ αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Κοσόβου είναι «σταθερή και ανεξάρτητη». Αυτόν τον ισχυρισμό διατύπωσε την Τετάρτη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ολοκληρώνοντας τις συνομιλίες με τον Κοσοβάρο πολιτικό Χασίμ Θάτσι, ο οποίος, κατά τη γνώμη της «συνέβαλε στην προώθηση της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της προτεραιότητας του νόμου» στη χώρα. Κρίνοντας συνολικά δεν είναι η τελευταία υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία κερδίζεται από τη γοητεία των Κοσοβάρων αυτονομιστών, διότι το 2009 η κα Κλίντον προειδοποιούσε: «Ξέρω πόσα έχουμε κάνει στα Βαλκάνια στη δεκαετία του 1990 και δεν θα επιτρέψουμε αυτή η επιτυχία να διαλυθεί, γιατί ακόμη δεν έχουμε ολοκληρώσει αυτό το έργο».

Και στην πραγματικότητα, εργασίες στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν υπεραρκετές, όμως το δυσκολότερο είναι να κλείνεις μονίμως τα μάτια σε αυτά που συμβαίνουν. Από τη Σερβία μας μιλάει ο ανταποκριτής της «Φωνής της Ρωσίας» Ίγκορ Γκοϊκόβιτς:
Πρόσφατα το επαρχιακό Δικαστήριο της πόλης Πετς του Κοσόβου καταδίκασε σε 30 ημέρες κάθειρξη τον ειδικό εισαγγελέα της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου Ναζμί Μουσταφά και δύο συνεργούς του. Κατηγορούνται ότι χρηματίζονταν από υπόπτους για διαφθορά πολίτες του Κοσόβου με αντάλλαγμα τον τερματισμό της δίωξης. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι ο Μουσταφά ήταν επικεφαλής μιας ειδικής ανακριτικής ομάδας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οποία σχημάτισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.
Σύμφωνα με την έκθεση της Europol, στην επαρχία οργιάζει η ανθοφορία της διαφθοράς, η εγκληματικότητα, το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, καθώς και το εμπόριο ανθρώπων. Η ανεργία στο Κοσσυφοπέδιο φτάνει περίπου το 45%. Είναι δύο φορές περισσότερο από ό,τι στη σημερινή Ελλάδα. Το ΑΕΠ βρίσκεται στο επίπεδο της Παπούα-Νέας Γουινέας. Η εξάρτηση από την ξένη βοήθεια κατέστη αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής του Κοσσυφοπεδίου, από την εποχή της ΝΑΤΟϊκής επίθεσης στα Βαλκάνια το 1999. Η Αμερική και οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες χάρισαν απλόχερα στο Κοσσυφοπέδιο περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή στο Κόσοβο στις 4 Απριλίου ξέσπασε ένα νέο κύμα με προβοκάτσιες. Στο διοικητικό κέντρο της περιοχής, την Πρίστινα, Αλβανοί λιθοβόλησαν δύο αυτοκίνητα της κυβέρνησης της Σερβίας. Στους τοίχους του ορθόδοξου μοναστηριού Βισόκι Ντέτσανι άγνωστοι έγραψαν «Ιδιοκτησία του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου». Τέλος, στο κέντρο του σερβικού θύλακα της Γκρατσάνιτσα οπαδοί ποδοσφαίρου αλβανικής καταγωγής επιτέθηκαν στους ντόπιους κατοίκους. Λεπτομέρειες περιέγραψε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο βουλευτής της Σκούπσινα του Κοσσυφοπεδίου και διευθυντής πολυιατρείου στην Γκρατσάνιτσα Ράντα Τραΐκοβιτς:
Επιτέθηκαν χωρίς κανένα λόγο. Βγήκαν από το λεωφορείο φορώντας μάσκες, ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα του μπέιζμπολ, μπουκάλια και πέτρες. Δύο Σέρβοι υπέστησαν σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα. Γνωρίζουν ότι η βία δεν θα έχει γι’ αυτούς ουδεμία συνέπεια, γιατί θα τους προστατεύσουν οι ίδιες οι δομές, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη για την κυριαρχία του νόμου στην επαρχία. Δυστυχώς οι λειτουργίες ακόμη και της ίδιας της αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο δεν συγκλίνουν στην επικράτηση της ειρήνης, αλλά στο να εξαγνιστούν τα βιογραφικά των εξτρεμιστών. 
Έτσι «διόρθωσαν» το βιογραφικό του ανθρώπου, που είχε προηγουμένως καταδικαστεί σε φυλάκιση για την διοργάνωση το 2001 έκρηξης ολόκληρου λεωφορείου με Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, όταν σκοτώθηκαν 12 άτομα. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφαίρεσε από τα αρχεία έγγραφα και ανάλυση DNΑ και κατόπιν ο εγκληματίας απελευθερώθηκε, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.
Όπως σημειώνουν ορισμένα δυτικά ΜΜΕ θα απαιτηθούν δεκαετίες και κολοσσιαίες οικονομικές «ενέσεις» ώστε να σταθεί στα πόδια του το ημι-κράτος του Κοσόβου. Εάν αυτό βέβαια είναι δυνατόν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube