Weather Icon
Εκλογές 2012 23 Απριλίου 2012

Οι πιό δύσκολες εκλογές

 της Ελίνας Γαληνού
Ολοι οι λογικοί άνθρωποι οφείλουν να παραδεχτούν ότι οι επικείμενες εκλογές, είναι ίσως οι δυσκολότερες που έχουμε δεί. Εκτός όλων των άλλων προβλημάτων, το προεκλογικό κλίμα είναι άθλιο, λόγω των απεγνωσμένων αντιπαραθέσεων προς ανάδειξη του “μεγαλύτερου φταίχτη” της ελληνικής τραγωδίας, ενώ το πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά διασπασμένο και συγχυσμένο.
Δυστυχώς, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σε στιγμή που θα έπρεπε να αγωνίζονται όσο το δυνατόν πιό ενωμένες, εμφανίζονται πολύ διχασμένες και με αμφίβολο προσανατολισμό…Πολλοί μιλούν για το κύκνειο άσμα ενός πολιτικού συστήματος, που πεθαίνει μαζί με την εποχή του.
Τα γενικότερα διλήμματα και οι πικρές αλήθειες, είναι γνωστά σε όλους και ο ελληνικός λαός, σχεδόν απελπισμένος θα κληθεί στην κάλπη να διαλέξει ποιοί θέλει να τον κυβερνήσουν στο εξής. Σε άλλες εποχές, κάθε πολιτικός ήξερε περίπου πώς να πορεύεται, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια για την επαύριο της νίκης. Σήμερα, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει και ας το ξέρουν καλά όσοι πολιτικοί θέλουν να διατηρήσουν τουλάχιστον, μια αξιόπιστη εικόνα στα μάτια των ψηφοφόρων τους.
Κατ΄αρχήν, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν στους ψηφοφόρους, οι προυποθέσεις διακυβέρνησης σε σχέση με τα περιθώρια κάποιων ελιγμών-αν υπάρχουν τέτοια. Είναι βασικό και κρισιμότατο, να διατυπωθούν ανοιχτά οι υπάρχοντες περιορισμοί και ν΄αναλυθεί πώς θα επηρεάσουν την άσκηση εγχώριας διοίκησης, όπως και ποιές θετικές ή αρνητικές επιδράσεις θα έχουν στους διάφορους τομείς που συνδέονται με τους βιοποριστικούς παράγοντες των πολιτών. Ηδη προεξοφλείται νέο κύμα μέτρων από το υπουργείο Οικονομικών, εάν σημειωθούν αποκλίσεις στην εκτέλεση του τρέχοντος προυπολογισμού, ενώ ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αναφέρεται σε ενδεχόμενο να υπάρξει απόσταση από τους δημοσιονομικούς στόχους της τρόικα, που σαφώς θα ζητηθεί να καλυφθεί. Είναι πλέον γνωστό σε όλους τι σημαίνει αυτό…,αλλά προπάντων είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας όλοι οι ψηφοφόροι. Η νέα κυβέρνηση, από την επομένη ημέρα θα τα έχει μπροστά της όλα. Οι δεσμεύσεις της χώρας ως προς τους δανειστές, για την περίοδο 2013-14 είναι 5% του ΑΕΠ για τις δαπάνες και 1,5% για τα έσοδα. Σχετικά με την διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, πρέπει να βρεθεί οριστική λύση και για τα ομόλογα αξίας 6,5 δις ευρώ που έμειναν εκτός κουρέματος. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η διευθέτηση ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, που αδυνατούν να ενημερώσουν τις οφειλές τους σε γρήγορους ρυθμούς.  Η τρόικα, αναμένεται να αξιολογήσει την πορεία των μεγεθών τον Μάιο, μετά τις εκλογές, και ασφαλώς θα επιμείνει για νέες θυσίες εάν δεν ικανοποιηθεί. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση η οποία φυσικά και δεν αρέσει σε κανέναν, θα επαναλαμβάνεται κάθε τόσο στο άμεσο μέλλον, εάν δεν υπάρξει μεταβολή σκεπτικού από τους δανειστές-κάτι που μοιάζει προς το παρόν απίθανο.
Εκτός απ΄αυτά τα ζητήματα, η νέα κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί μια λαική βάση, εξαιρετικά απογοητευμένη από τον πολιτικό λόγο απ΄όπου και αν προέρχεται αυτός. Ο λαικισμός, που μέχρι προτινος αποτελούσε προεκλογική σημαία για τους περισσότερους πολιτικούς, σήμερα θεωρείται ταμπού. Οι ανάγκες του κόσμου είναι πάμπολλες και οι περισσότερες, συνδέονται με το ζήτημα επιβίωσής του. Οι σκληρές δοκιμασίες που πέρασε και περνάει ο ελληνικός λαός, έχουν παγώσει μέσα του κάθε ενθουσιασμό και αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, είναι πιθανότατο ότι θα σέρνει τα πόδια της για να φτάσει ως την κάλπη, με τα τόσα προβλήματα που φορτώθηκε.Παρ΄όλα αυτά όμως, η διακυβέρνηση της χώρας από την επαύριο της κάλπης, είναι και παραμένει βασικό διακύβευμα μέσα στους τόσο κρίσιμους καιρούς που διάγουμε.  Γι΄αυτό, ας μην τρέφουν αυταπάτες, όσοι πολιτικοί αποφασίζουν αυτήν την αναμέτρηση. Σ΄αυτές τις εκλογές, η εκλογική νίκη οποιουδήποτε, θα πρέπει να μοιάζει με σάλπισμα πολεμιστήριο, για να αγκαλιάσουμε την πατρίδα όλοι οι Ελληνες, με πίστη στους εαυτούς μας. Εάν βέβαια, οι όποιοι νικητές, είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν με ειλικρίνεια, την Ελλάδα και τον λαό της…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube