Weather Icon

«Δέσμευση για ένα σταθερό Αφγανιστάν» Με 70 εκατ. λίρες ετησίως θα ενισχύει η Βρετανία τον αφγανικό στρατό από το 2015

«Δέσμευση για ένα σταθερό Αφγανιστάν»  Με 70 εκατ. λίρες ετησίως θα ενισχύει η Βρετανία τον αφγανικό στρατό από το 2015
Οι Αφγανοί θα έχουν πλήρη ευθύνη για την εθνική ασφάλεια από το 2015.
Οι Αφγανοί θα έχουν πλήρη ευθύνη για την εθνική ασφάλεια από το 2015.
Βρυξέλλες: Η Βρετανία θα χορηγεί 70 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως για τη χρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν μετά το τέλος των βρετανικών πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν το 2014, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Όπως επισήμανε ο υπουργός Φίλιπ Χάμοντ, «η συνεισφορά θα κάνει το Αφγανιστάν μια ασφαλέστερη και πιο σταθερή χώρα και θα προστατεύσει τα δικά μας εθνικά συμφέροντα».

Προσθέτει ακόμη ο υπουργός ότι «η συνεισφορά αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για ένα σταθερό και ασφαλές Αφγανιστάν μετά το 2014 και ανυπομονώ να συζητήσω με άλλες χώρες, που έχουν τις ίδιες ιδέες, τις εισφορές που θα κάνουν».

Η πρώτη πληρωμή των 70 εκατομμυρίων στερλινών θα γίνει το 2015, ανέφερε το υπουργείο.

Η βρετανική χρηματοδότηση θα συνεισφέρει σε ένα ταμείο 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο δημιουργεί η διεθνής κοινότητα για να εξασφαλίσει ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ασφάλεια στη χώρα τους.

Ο Χάμοντ ήταν στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου η χρηματοδότηση για το Αφγανιστάν ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Στην ίδια Σύνοδο παραβρέθηκαν και οι Έλληνες υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της συζήτησης στη Σύνοδο ήταν η διαδικασία μεταβίβασης της κύριας ευθύνης του τομέα ασφαλείας στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις εντός του 2013, με σκοπό την ολοκλήρωση της εντολής της Διεθνούς Αποστολής Ασφαλείας στο Αφγανιστάν (ISAF) το 2014. Στο πλαίσιο αυτό, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν, όπως και στη διαδικασία επανένταξης και συμφιλίωσης, αλλά και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην παρέμβαση του, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την προσφορά της χώρας μας στις κοινές προσπάθειες της Συμμαχίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Αφγανιστάν, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε αναπτυξιακή βοήθεια.

Από την πλευρά του ο Δ.Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι περνάει δύσκολες στιγμές, διατηρεί ένα από τα πιο αξιόμαχα οπλικά συστήματα και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες των διεθνών οργανισμών. Υποστήριξε επίσης ότι η χώρα μας είναι παρούσα, διαμορφώνοντας από κοινού με τις άλλες χώρες τη νέα πολιτική της Ατλαντικής Συμμαχίας.

* Στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογο του.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, news.in.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube