Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Μαρτίου 2012

Κανάλι προσέλκυσης ξένων επενδύσεων η Kύπρος στη Ρωσία

Του Γιαννη Σεϊτανιδη
http://news.kathimerini.gr
Τον Οκτώβριο του 2010 ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εισέρχεται στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Hilton Cyprus στη Λευκωσία, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και καλεί τους παριστάμενους επιχειρηματίες,
Κύπριους και Ρώσους, να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 η Κύπρος ήταν ο πρώτος ξένος επενδυτής στη Ρωσία -αφήνοντας πίσω την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία- και το ακροατήριο που είχε μπροστά του ο κ. Μεντβέντεφ αποτελούσε τον στυλοβάτη της ρωσικής ανάπτυξης. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του επιχειρηματικού φόρουμ, βγάζει γραβάτα και σακάκι -εκείνη την ημέρα η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 20 βαθμούς- και κάνει μια βόλτα στη Λευκωσία, για να δει από κοντά για ποιο λόγο χιλιάδες συμπατριώτες του έχουν επιλέξει την Κύπρο για δεύτερη πατρίδα τους και κυρίως για επιχειρηματική τους έδρα.

Τα χρήματα που επενδύθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στη Ρωσία, μέσω εταιρειών με έδρα την Κύπρο, κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, φτάνουν τα 100 δισ. δολάρια. Μόνο την τελευταία πενταετία η ρωσική οικονομία έχει δεχθεί κυπριακές επενδύσεις άνω των 52 δισ. δολαρίων, από τα οποία 41,7 δισ. δολάρια επενδύθηκαν το διάστημα 2007-2010, ποσό 2,7 φορές υψηλότερο από τα γερμανικά κεφάλαια που εισέρρευσαν στη Ρωσία. Για να γίνουν πιο εμφανή τα μεγέθη, το 2011 οι συνολικές άμεσες ξένες επενδύσεις στη ρωσική οικονομία έφτασαν τα 48,5 δισ. δολάρια.

Φυσικά, όλα αυτά τα χρήματα διακινήθηκαν και διακινούνται μέσω τραπεζών… Ο κ. Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο εγκαινίασε και το υποκατάστημα της Russian Commercial Bank στη Λευκωσία. Η RCB είναι θυγατρική της VTB, του κρατικού ρωσικού τραπεζικού κολοσσού, ο οποίος φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει στη Marfin Popular Bank, αποκτώντας πλειοψηφικό πακέτο μετόχων στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η Marfin Popular Bank (ο όμιλος θα μετονομαστεί σε Cyprus Popular Bank μετά την οριστική, όπως όλα δείχνουν, αποχώρηση της MIG και του Ανδρέα Βγενόπουλου) έχει ανάγκη από μια σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση -αναζητεί μέχρι 1,8 δισ. ευρώ- χρήματα που δεν μπορούν να καλυφθούν από Κύπριους επενδυτές, ενώ η κρατική στήριξη θα σημάνει στην πράξη την ένταξη της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Στην παρούσα συγκυρία η MPB μοιάζει με μια καλή επενδυτική ευκαιρία, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιτρέπει μετοχικές αλλαγές, ενώ πέραν των άλλων, η MPB έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο ρωσικών καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Στον άλλο μεγάλο παίκτη της κυπριακής αγοράς, στην Τράπεζα Κύπρου, σημαντική θέση, σχεδόν 10%, έχει αποκτήσει ο Ρώσος μεγιστάνας Dmitry Rybolovlev.

Στην επίσκεψη του φθινοπώρου του 2010, ο Ρώσος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει την Κύπρο το σπουδαιότερο κανάλι προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα του. Η Κύπρος μοιάζει να έχει λάβει άτυπα το χρίσμα του προνομιακού οικονομικού εταίρου της Ρωσίας με καθήκον την προσέλκυση κεφαλαίων από όλο τον κόσμο και τη διοχέτευσή τους στη ρωσική οικονομία. Πέρα από τις εισροές, κρίσιμη παράμετρος για τη ρωσική οικονομία είναι και οι εκροές κεφαλαίων. Σύμφωνα με σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, η εκροή κεφαλαίων από τη Ρωσία το 2011 ανήλθε σε 84,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων που παρατηρείται από το 1994. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2011 έφυγαν από τη χώρα κεφάλαια ύψους 37,4 δισ. δολαρίων. Εγχώριοι αναλυτές αποδίδουν την έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα στις ρωσικές τράπεζες, οι οποίες αύξησαν κατά πολύ τον δανεισμό τους σε θυγατρικές ρωσικών εταιρειών που εδρεύουν σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube