Weather Icon
Γενικά θέματα 26 Μαρτίου 2012

Αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ – Πακιστάν οι επιθέσεις της CIA

Αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ – Πακιστάν οι επιθέσεις της CIA

Οι επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα μαχητικά κατά των Ταλιμπάν εγείρουν θέματα εθνικής κυριαρχίας στο εσωτερικό της χώρας

The New York Times
http://news.kathimerini.gr/
H αποκατάσταση σχέσεων μεταξύ δύο πλευρών δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, καθώς το Πακιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, ύστερα από έναν χρόνο εντυπωσιακών κρίσεων, οι επιθέσεις των ΗΠΑ, με μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα.


Για την κυβέρνηση Ομπάμα, αντιμέτωπη στο Αφγανιστάν, με μια προβληματική πολεμική προσπάθεια και με ολοένα και πιο δύσπιστους συμμάχους, η μυστική επιχείρηση της CIA, με τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στο βόρειο και το νότιο Ουαζιριστάν, στο βορειοαναταολικό τμήμα του Πακιστάν, έχει προσλάβει μεγαλύτερη σημασία. Παρότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις έχουν στόχο τους ηγέτες της Αλ Κάιντα, διαδραματίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των Ταλιμπάν που παρεισφρέουν στο Πακιστάν από το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν αναγνωρίζουν ότι οι εν λόγω επιθέσεις τους αποδυναμώνουν, αναγκάζοντας τους αρχηγούς τους να κρύβονται στα βουνά. Ωστόσο, αυτό το γεγονός ελάχιστο αντίκτυπο έχει στο εσωτερικό του Πακιστάν, όπου στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, οι επιθέσεις αυτές καταδικάζονται με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της χώρας και επειδή προκαλούν θανάτους αμάχων. Στο Πακιστάν, η συγκεκριμένη επιχείρηση της CIA αντιμετωπίζεται αρνητικά, όπως και παλαιότερα και ενδέχεται να εμποδίσει τις προσπάθειες για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του Ισλαμαμπάντ με την Ουάσιγκτον, οι οποίες έχουν παγώσει εδώ και τέσσερις μήνες.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, επρόκειτο να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Πακιστάν και των ΗΠΑ, οι οποίες πάγωσαν αφ’ ότου αμερικανικά αεροσκάφη σκότωσαν 24 Πακιστανούς στρατιώτες στα σύνορα με το Αφγανιστάν, τον περασμένο Νοέμβριο. Η λαϊκή οργή για τους θανάτους των στρατιωτών, ήρθε στο τέλος μιας θυελλώδους χρονιάς για τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες είχαν ήδη διαταραχθεί με αφορμή την επιχείρηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο διάλογος στο πακιστανικό Κοινοβούλιο θα ανοίξει τον δρόμο για τη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μέχρι τις αρχές Απριλίου και ότι θα συμβάλει στο να επιστρέψουν οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την ειρήνευση στην περιοχή. Η διευθέτηση αυτών των ζητημάτων είναι ουσιώδης για τα σχέδια των Αμερικανών που έχουν προγραμματίσει την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν, το 2014.

Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις ότι στον διάλογο στο πακιστανικό Κοινοβούλιο, θα κυριαρχούσαν οι εκκλήσεις για τον τερματισμό των επιθέσεων των ΗΠΑ με μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη. «Αυτές οι επιθέσεις σκοτώνουν αθώους διερχόμενους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά», υποστήριξε ο επικεφαλής της πακιστανικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο, Τσόντρι Νισάρ Αλι Χαν. «Και πρέπει να σταματήσουν».

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν αυτού του τύπου οι επιθέσεις, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό όπλο στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης Ομπάμα για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Ο αριθμός των συγκεκριμένων επιθέσεων έχει πάντως περιοριστεί. Το 2011 κατεγράφησαν 64 επιθέσεις, ενώ το 2010 είχαν σημειωθεί 117, σύμφωνα με το Long War Journal, διαδικτυακό τόπο που τις παρακολουθεί και τις καταγράφει. Το περασμένο καλοκαίρι, ο έντονος διάλογος στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης, είχε ως αποτέλεσμα να έχει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεγαλύτερο λόγο ως προς αυτού του τύπου τις επιθέσεις. Τον τελικό λόγο πάντως επ’ αυτού, αναμένεται να έχει ο Ντέιβιντ Πετρέους, ο επικεφαλής της CIA.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube