Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Μαρτίου 2012

Σφήνα της Ρωσίας στα πετρέλαια της Κύπρου

Σφήνα της Ρωσίας στα πετρέλαια της Κύπρου

Η ρωσική τράπεζα VTB Bank OJSC βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Marfin Popular Bank, ενώ σε γνώση των διαπραγματεύσεων είναι οι εποπτικές αρχές σε Κύπρο και Ρωσία. Στην αθέατη πλευρά των διαπραγματεύσεων, δεσπόζουσα θέση καταλαμβάνει η εκχώρηση σε ρωσικές εταιρίες αδειών για έρευνα – εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.


Ρωσικό ενδιαφέρον για τη Marfin
Το ενδιαφέρον της ρωσικής τράπεζας για τη Marfin αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ενώ η Marfin Popular Bank, απαντώντας, επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος συμμετοχής από αριθμό αξιόπιστων στρατηγικών επενδυτών, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα προς ανακοίνωση.

Η είδηση πάντως έσωσε το ελληνικό Χρηματιστήριο, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη σε άνοδο 8,5% και τη Marfin να κερδίζει 27% με ανεκτέλεστες πολλές εντολές!


Στο δημοσίευμα αναφέρονται και τα εξής:
Μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, η VTB, η 2η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, είναι ανάμεσα στους μνηστήρες για στρατηγική συμμετοχή στη Marfin Laiki. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι έχουν γίνει επαφές σε υψηλό επίπεδο, για τις οποίες ενήμερες είναι οι αρμόδιες εποπτικές αρχές και των δύο χωρών. Πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι με την είσοδο της VTB στη Marfin, ωθείται ουσιαστικά προς την “έξοδο” η MIG, η οποία θα δει το ποσοστό συμμετοχής να περιορίζεται δραστικά και δεν αποκλείεται να αναζητήσει ευκαιρία για να παραχωρήσει το πακέτο της. Ως ένδειξη προθέσεων μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι αποσύρει την επωνυμία της από την τράπεζα ή μετονομάζεται σε Cyprus Popular Bank, επιστρέφοντας στην αρχική επωνυμία της (“Λαϊκή Τράπεζα”).
http://www.avgi.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube