Weather Icon

Σφοδρή επίθεση Παπακωνσταντίνου στη ΝΔ

Σφοδρή επίθεση Παπακωνσταντίνου στη ΝΔ
«Σκοπίμως απέκρυψαν το έλλειμμα του 2009»

«Αδιανόητο να κατηγορούνται αυτοί που αποτύπωσαν το πραγματικό έλλειμμα και εφάρμοσαν τους ευρωπαϊκούς κανόνες … Στην καταστροφή οδήγησε τη χώρα το πρόβλημα και όχι η αποτύπωσή του», τόνισε ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την κατάθεσή του στη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έλλειμμα του 2009.

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, εξαπέλυσε ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την κατάθεσή του στη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έλλειμμα του 2009.

Στην κατάθεσή του ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για βαρύτατες ευθύνες όσων «συνειδητά έστελναν ψευδή στοιχεία» και χαρακτήρισε αδιανόητο να κατηγορούνται «αυτοί που αποτύπωσαν το πραγματικό έλλειμμα και εφάρμοσαν τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
«Η απόκρυψη είναι πολιτικό έγκλημα, όχι η αποτύπωση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ενώπιον της Επιτροπής, ενώ σε υπόμνημα που κατέθεσε, σημειώνει με νόημα ότι «στην καταστροφή οδήγησε τη χώρα το πρόβλημα και όχι η αποτύπωσή του από τους εμπειρογνώμονες ή οι λύσεις που επιχειρήθηκαν να δοθούν».
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο προκάτοχός του Γιάννης Παπαθανασίου είχε σκοπίμως αποκρύψει από τον ελληνικό λαό και την Eurostat το ύψος του ταμειακού ελλείμματος, μη δημοσιοποιώντας το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2009, τα δελτία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που το αποτύπωναν.
Επίσης, τόνισε, παρ’όλο που Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει τον Ιούλιο πως τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν ήταν διαρθρωτικού χαρακτήρα και πως το έλλειμμα της Ελλάδας θα ξεπερνούσε το 10%, το σχετικό κείμενο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση.
Δύο μέρες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει πρόβλεψη με την επίσημη ενημέρωση (EDP Notification) για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ το 2009 και «αυτή είναι η τελευταία εγκληματική πράξη σε βάρος της χώρας», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Εξάλλου, απορρίπτοντας εκ νέου όσα ανέφερε πρόσφατα για τον ίδιο ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Μ.Κοντοπυράκηκς, σημειώνει στο υπόμνημά του πως «η πρώτη δουλειά που κάναμε στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν να συντάξουμε τον Προϋπολογισμό του 2010 και όχι να βγάλουμε σκάρτη την προηγούμενη κυβέρνηση». Αυτό ωστόσο, συμπληρώνει, σημαίνει πως ο νέος Προϋπολογισμός, θα έπρεπε να συνταχθεί με βάση τα αδημοσίευτα δελτία εκτέλεσης του προηγούμενου Προϋπολογισμού, όπου «φαινόταν ήδη πως το έλλειμμα έως τον Αύγουστο, ήταν περίπου 21 δισ. ευρώ- δηλαδή κοντά στο 10% του ΑΕΠ και με βάση στοιχεία τελείως διαφορετικά από την κοινοποίηση της προηγούμενης κυβέρνησης, που αμφισβητούσε, ούτως ή άλλως η Eurostat».
Με καταχώρηση των «πραγματικών στοιχείων» των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών, κατατέθηκε επισήμως η πρόβλεψη για έλλειμμα ύψους 30,1 δισ., ή περίπου 12,5% και τότε όπως χαρακτηριστικά μεταφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο ECOFIN του Οκτωβρίου του 2009 στο Λουξεμβούργο, ακούει το περίφημο “the game is over” του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Επιπτώσεις των παραπάνω αποτελούν η επικαιροποιημένη ενημέρωση (EDP) της Eurostat που ακολούθησε την 21η Οκτωβρίου, «ώστε να μην μείνει κενό το πλαίσιο της Ελλάδας, όπως ήταν η απειλή», αλλά και η αποκόμιση 1 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) με μια δέσμη μέτρων, (έκτακτη εισφορά, αύξηση τελών κυκλοφορίας, διακοπή απόσυρσης αυτοκινήτων κ.ά.) παρά την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Με τα μέτρα αυτά, λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα κατάφερε να δανείζεται από τις αγορές μέχρι και τον Απρίλιο, «έστω και ακριβά».
Όσο για το ερώτημα που έχει συζητηθεί στην Επιτροπή, αν υπήρχε περίπτωση να συγκρατηθεί το έλλειμμα του 2009 σε μονοψήφιο νούμερο, ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε να ληφθούν και να αποδώσουν εντός του τελευταίου διμήνου του 2009, μέτρα 15 δισ. ευρώ – ή έστω 7 δισ. ευρώ με βάση την πρόβλεψη του 12,5%. «Κοινώς», εξηγεί, «τον Οκτώβριο θα έπρεπε να αποφασίζαμε κάτι σαν πλήρες κόψιμο των τελευταίων τριών συντάξεων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αφού βρισκόμασταν στον Οκτώβριο και το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό κόστος στο δημόσιο ήταν περίπου 30 δισ. ευρώ».
Προσερχόμενος στην Επιτροπή, ο υπουργός Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε πως δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αποτυπώσει τα πραγματικά στοιχεία και κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «εσκεμμένα και συστηματικά» απέκρυπτε στοιχεία από την Eurostat. «Δεν υπάρχει ίχνος απόδειξης από κανέναν μάρτυρα, ότι η κυβέρνηση (του ΠΑΣΟΚ έκανε οτιδήποτε άλλο από το να αποτυπώσει πιστά τη δημοσιονομική κατάσταση», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εξάλλου για τις καταγγελίες του κ. Κοντοπυράκη, ότι τον εξανάγκασε, «όντας μιας ώρας υπουργός», να αλλάξει τα δημοσιονομικά στοιχεία, διογκώνοντας το έλλειμμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι τα στατιστικά δεδομένα τής Ελλάδας αμφισβητούνταν ήδη από τη Eurostat, ενώ ο ίδιος είχε ελέγξει τον κ. Κοντοπυράκη επειδή ανακοίνωνε στη Eurostat έλλειμμα 6% την ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδος το υπολόγιζε σε 8%. «Ο κ. Κοντοπυράκης θα πρέπει να μάθει να μετρά το ΑΕΠ, το έλλειμμα, τις ώρες της ημέρας…», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Νωρίτερα, απαράδεκτη χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης την απόφαση των πρώην υπουργών της ΝΔ να μην προσέρθουν στην Επιτροπή και να στείλουν υπομνήματα.
«Πρώτον», σημείωσε σε δηλώσεις του στο ρ/σ Radio 9 ο κ. Παπαδημούλης, «είναι μια ομολογία συνενοχής και για τη δημιουργία του ελλείμματος και για το “μαγείρεμα” … Ο προϋπολογισμός του 2009 ψηφίστηκε από τη ΝΔ με πρόβλεψη ότι το έλλειμμα θα πάει στο 2% και πήγε στο 15,5%. Τους πρώτους εννέα μήνες αύξανε το έλλειμμα και το “μαγείρευε” για να το κρύβει η ΝΔ. Τους τρεις τελευταίους μήνες το ΠΑΣΟΚ αύξησε το έλλειμμα περαιτέρω και το “μαγείρεψε” για να το ανεβάσει και να το φορτώσει στους προηγούμενους το ΠΑΣΟΚ». «Αυτός ο τρόπος, που το μεν ΠΑΣΟΚ θέλει να “ευλογήσει τα γένια του” και να τα φορτώσει όλα στη ΝΔ, η δε ΝΔ σαμποτάρει την επιτροπή … υποσχόμενη ότι αυτή θα κάνει την καλή εξεταστική επιτροπή μετά που βρει την αλήθεια», εκτίμησε, «ενισχύει την αίσθηση των πολιτών ότι η μία μετά την άλλη, οι εξεταστικές επιτροπές εξελίσσονται σε παρωδία και σε φιάσκο».
«Κάθε μέρα που περνάει ενισχύεται η αίσθηση ότι πάμε σε ένα φιάσκο, σε μια παρωδία…Με τον Παναγιώτη τον Κουρουπλή κάνουμε μια προσπάθεια να βγάλουμε πράγματα μέσα στα ασφυκτικά περιθώρια και θα εξαντλήσουμε αυτή την προσπάθεια, αλλά δεν μπορώ πως αν θα μείνουμε μέχρι τέλους, διότι η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ και οι σκοπιμότητες της δεν μας αφήνουν τέτοια περιθώρια», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η εξεταστική για το έλλειμμα εξελίχθηκε σε ένα ακόμα αυτογκόλ για το ΠΑΣΟΚ.
«Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ στις στιγμές της παντοδυναμίας τους, λειτούργησαν ως 5η φάλαγγα των Βρυξελλών», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης.
Ναυτε

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube