Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Μαρτίου 2012

Εξασθενεί το φαινόμενο της πειρατείας;

Ο αριθμός των πειρατειών στη θαλάσσια περιοχή στο Κέρας της Αφρικής καθ’ όλο το περυσινό έτος “μειώθηκε σημαντικά”, συγκριτικά με πρόπερσι, τόνισε από τη Βρέστη της δυτικής Γαλλίας ο υπουργός της Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ.
“Το 2011 είχαμε περίπου 200 απόπειρες, έναντι όμως 700 το 2010 ενώ τελικά, το 2011 οι πειρατές κατάφεραν να καταλάβουν 13 πλοία, έναντι 30 το 2010”, επισήμανε από την τοπική ναυτική βάση, συνοψίζοντας τη συμμετοχή μονάδων του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας στη νατοϊκή επιχείρηση “Αταλάντη” – μετά το 2008 -.

“Η παρουσία μας στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το Κέρας της Αφρικής συνέβαλε ώστε το ‘ξεκαθάρισμα των λογαριασμών’ εκεί να μην μετατραπεί τελικά σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, δηλαδή ηρέμησαν με την παρουσία μας εκεί τα πράγματα”, υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε επίσημα στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι έχουν ήδη παραπεμφθεί να δικαστούν 117 άνθρωποι, ύποπτοι τέλεσης – ή προετοιμασίας τέλεσης – πειρατείας στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι με την “Αταλάντη” εξαρθρώθηκαν μόνον πέρυσι 27 πειρατικές οργανώσεις, που δρούσαν προγενέστερα παντελώς ανεξέλεγκτες στον δυτικό τομέα στον Ινδικό Ωκεανό.

Πρόσφατα, το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισε η “Αταλάντη” να παραταθεί έως τον Δεκέμβριο του 2014.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube