REAL TIME |

Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 27 Μαρτίου 2012

«Δεν παραιτείται» από την διεξαγωγή εκλογών στο Κόσοβο το Βελιγράδι

«Δεν παραιτείται» από την διεξαγωγή εκλογών στο Κόσοβο το Βελιγράδι

Το Βελιγράδι δεν παραιτήθηκε από τη διεξαγωγή δημοτικών και βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο, ούτε μετά την αρνητική απάντηση της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK), δήλωσε ο υπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς.


«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες με την αποστολή του ΟΗΕ, με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και όλους τους διεθνείς παράγοντες, ώστε να διασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη διεξαγωγή εκλογών στο Κόσοβο» τόνισε ο κ. Μπογκντάνοβιτς στην εφημερίδα «Ντάνας» του Βελιγραδίου.

Ο επικεφαλής της UNMIK Φαρίντ Ζαρίφ, σε επιστολή του στις 22 Μαρτίου προς την κυβέρνηση της Σερβίας υπογράμμισε ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες δεν μπορεί να οργανώσει εκλογές στο Κόσοβο.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη δύο στοιχεία: ότι χωρίς στη στήριξη της διεθνούς παρουσίας νότια του ποταμού Ίμπαρ είναι δύσκολο να οργανωθούν εκλογές, να διανεμηθεί εκλογικό υλικό, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι ασφάλειας, απειλές από την Πρίστινα και Αλβανούς εξτρεμιστές» είπε ο κ. Μπογντάνοβιτς.

Σε ερώτηση αν υπάρχει συμφωνία της σερβικής κυβέρνησης για τις εκλογές στο Κόσοβο και ποια είναι η θέση της εθνικής πολιτικής στο ζήτημα, ο κ. Μπογκντάνοβιτς απάντησε ότι με την προκήρυξη εκλογών σε όλη την επικράτεια της Σερβίας η θέση αυτή διατυπώθηκε με σαφήνεια.

«Όμως, είμαστε αντιμέτωποι με απειλές από την Πρίστινα ότι με τη βία θα εμποδιστεί η διεξαγωγή εκλογών, κάτι στο οποίο δεν αντέδρασε κανένας από τη διεθνή κοινότητα και έπρεπε να αντιδράσει, καθώς αυτό ενθάρρυνε Αλβανούς εξτρεμιστές, όπως ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός να διατυπώσουν ίδιες απειλές. Για την κατάσταση αυτή, η οποία σύμφωνα με την UNMIK, είναι η αιτία για τη μη διεξαγωγή εκλογών, την ευθύνη έχουν πρώτα απ΄όλα οι διεθνείς οργανισμοί που έχουν παρουσία στο Κόσοβο» τόνισε ο κ. Μπογκντάνοβιτς.

Ο υπουργός της Σερβίας αρμόδιος για το Κόσοβο πρόσθεσε ότι ενδεχόμενη μη διεξαγωγή εκλογών στο Κόσοβο δεν θα οδηγήσει σε κατάργηση των σερβικών θεσμών στην περιοχή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube