Weather Icon
Ισραήλ , Λίβανος 1 Μαρτίου 2012

Πρώτα επίλυση διαφοράς με Ισραήλ και μετά έγκριση Ο Λίβανος οριοθετεί την επικύρωση της συμφωνίας με την Κύπρο

Φωτογραφία

ΣΕ 15ημέρες από τη στιγμή που επιλυθεί η διαφορά Λιβάνου – Ισραήλ, που αφορά 850 τετραγωνικά χλμ, το Κοινοβούλιο της Βηρυτού μπορεί να εγκρίνει την συμφωνία για την ΑΟΖ που περιλαμβάνει και την Κύπρο. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρρι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Ομήρου, το θέμα του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και της ενέργειας γενικότερα, ήταν ένα από τα τρία που συζητήθηκαν τόσο στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και με τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, είπε ότι «οι δύο χώρες αναπτύσσουν μια δημιουργική συνεργασία για τη συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου προς όφελος της ευημερίας των δύο λαών, αλλά και της ειρήνης, της συνεργασίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Σχετική, πρόσθεσε, είναι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Τρεις στόχους έχει η επίσκεψή του στην Κύπρο, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, θέτοντας ως πρώτο την απάντηση στο ερώτημα «τι είναι αυτό που εμποδίζει την ευρωπαϊκή σήμερα Κύπρο να είναι η γέφυρα, η πύλη του αραβικού κόσμου προς την ΕΕ μέσω του Λιβάνου». Και αντίστροφα, συνέχισε, να είναι ο Λίβανος η πύλη της Κύπρου και κατ’ επέκταση της Ευρώπης προς τον αραβικό κόσμο.
Δεύτερο θέμα ή στόχος κατά την επίσκεψή του, ανέφερε ο κ. Μπέρρι, είναι το θέμα του νερού, σημειώνοντας ότι ο Λίβανος έχει πλούσια υδατικά κοιτάσματα, τα οποία η Κύπρος χρειάζεται. Πρέπει να ζητήσουμε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να προχωρήσουν σε συμφωνία στο θέμα αυτό, ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση το Κοινοβούλιο του Λιβάνου θα προχωρήσει τάχιστα στην επικύρωσή της.
Το τρίτο θέμα που απασχόλησε περισσότερο τις μέχρι τώρα επαφές του στην Κύπρο, όπως είπε ο Λιβάνιος αξιωματούχος, είναι αυτό του φυσικού αερίου και της ενέργειας. Το πρόβλημα, ξεκαθάρισε, δεν είναι μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, αλλά μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις ευαισθησίες που υπάρχουν στην περιοχή και τις σχέσεις με την Τουρκία για να ωφεληθεί από μια έκταση 850 τετραγωνικών χλμ. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube