Ιράν , Ισραήλ 20 Μαρτίου 2012

Η Μοσάντ συμμερίζεται την αμερικανική ανάλυση Περί των ιρανικών πυρηνικών φιλοδοξιών

Η Μοσάντ συμμερίζεται την αμερικανική ανάλυση

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών (Μοσάντ) συμμερίζεται την ανάλυση των ΗΠΑ για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, σύμφωνα με την οποία οι ιρανοί ηγέτες δεν έχουν λάβει την απόφαση να κατασκευάσουν ατομικό όπλο, γράφει η εφημερίδα New York Times στο κυριακάτικο φύλλο της.

“Η Μοσάντ δεν διαφωνεί με τις ΗΠΑ όσον αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα” του Ιράν, δηλώνει πρώην πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα και ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Δεν υπάρχουν πολλά σημεία διαφωνίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ”, προσθέτει. Οι 16 αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν στην έκθεση Νational Intelligence estimate /NIE) η οποία διεξήχθη στις αρχές του 2011 και που αντιπροσωπεύει μια ομοφωνία της θέσης τους, ότι η ιρανική ηγεσία είναι διχασμένη όσον αφορά την απόκτηση ή όχι πυρηνικών όπλων και ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει λάβει την απόφαση να αποκτήσει ή όχι τέτοια όπλα, παρότι συνεχίζει το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα.

Το εβραϊκό κράτος τηρεί διφορούμενη στάση όσον αφορά μια ενδεχόμενη επίθεσή του εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ώστε να εμποδίσει την Τεχεράνη να πραγματοποιήσει μια μη αναστρέψιμη πρόοδο στην κατασκευή ατομικής βόμβας.

Το Ιράν υπεραμύνεται του ειρηνικού χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος. Ένας πρώην αρχηγός της Μοσάντ, ο Μέιρ Νταγκάν, δήλωσε στις αρχές Μαρτίου “αντίθετος επί του παρόντος σε πλήγματα εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων”, συμφωνώντας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που τάσσεται υπέρ της διπλωματικής οδού και της επιβολής κυρώσεων ώστε να πειστεί η Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πρόγραμμα αυτό.

Η New York Times έγραψε τον περασμένο μήνα ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξακολουθούν να εκτιμούν ότι το Ιράν δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Στο κυριακάτικο φύλλο της, η εφημερίδα επικαλείται ωστόσο διαφωνίες στους κόλπους των διαφόρων αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ως προς την επεξεργασία της έκθεσης.

Σημειώνει κυρίως την ανάλυση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων το 2010 μεταξύ ιρανών αξιωματούχων για το πυρηνικό πρόγραμμα, που είχε διχάσει την κοινότητα των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ για τις προθέσεις της Τεχεράνης.
 http://www.ikypros.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube