REAL TIME |

Weather Icon

«Εξω από το ευρώ η… Ολλανδία!»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς χαιρέκακος για να διασκεδάσει με το πάθημα της δεξιάς ολλανδικής κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία στηρίζεται στην Ακροδεξιά για να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επί μήνες η ολλανδική κυβέρνηση και προεξάρχοντος του υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάχερ πρωτοστατεί στις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, υπερβαίνοντας μερικές φορές και τις πιο σκληρές θέσεις της Γερμανίας, επειδή η Αθήνα δεν είναι συνεπής προς τις επιταγές του συμφώνου σταθερότητας. Με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο ο ντε Γιάχερ είχε επανειλημμένα υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Πού να φαντάζονταν οι Ολλανδοί υπουργοί ότι εδώ και δέκα μέρες η κυβέρνησή τους θα απειλείτο με… κατάρρευση εξαιτίας ακριβώς του συμφώνου σταθερότητας της Ευρωζώνης, το οποίο δεν πληροί πλέον η δική τους χώρα! Και ενώ οι Ολλανδοί μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους «ξέσκισαν» πολιτικά τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν αυτός τόλμησε να μιλήσει για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα με θέμα την αποδοχή του Μνημονίου, προκειμένου να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη, πού να υποψιαστούν τον εξευτελισμό που τους περίμενε: ο Χέερτ Βίλντερς, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, που είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας και στην οποία στηρίζεται η δεξιά κυβέρνηση, απαίτησε να γίνει δημοψήφισμα, προκειμένου η Ολλανδία να… αποχωρήσει από το ευρώ!

Οι Φιλελεύθεροι, από τους οποίους προέρχεται και ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, και οι Χριστιανοδημοκράτες που συναπαρτίζουν τη δεξιά κυβέρνηση της Ολλανδίας που δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κόντεψαν να πάθουν αποπληξία από το σοκ της απαίτησης του Βίλντερς, ο οποίος όποια στιγμή θέλει ανατρέπει την κυβέρνησή τους αποσύροντας απλώς την υποστήριξή του.

Το πανηγύρι άρχισε όταν το Κεντρικό Γραφείο Σχεδιασμού του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών δημοσίευσε έκθεση βάσει της οποίας, χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας, το έλλειμμα της Ολλανδίας το 2013 θα ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ. Για να πέσει στο 3%, που ορίζει το εν ισχύι σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωζώνης, πρέπει να γίνουν επιπλέον περικοπές κρατικών δαπανών ή αύξηση εσόδων συνολικού ύψους τουλάχιστον 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Το σοκ είναι σκληρό για αυτή τη δεξιά κυβέρνηση, η οποία, μαζί με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Φινλανδίας, έχει αποδειχθεί η πιο αδιάλλακτη απέναντι στην Ελλάδα και όλους εκείνους που άφησαν να τους ξεφύγουν οι λογαριασμοί τους», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» και προσθέτει με εμφανή σαρκαστική διάθεση: «Αυτή τη φορά θα πρέπει να εφαρμόσει στον εαυτό της τις δικές της συμβουλές και μπορεί, αν το κάνει, να παρασυρθεί και η ίδια από την κρίση».

Πού να βρει τα λεφτά για πρόσθετες περικοπές ο δεξιός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε; Ο ακροδεξιός Χέερτ Βίλντερς βρήκε την ευκαιρία να εκβιάσει την κατάσταση. Παρουσίασε μια μελέτη που ο ίδιος είχε παραγγείλει σε βρετανικό ειδικευμένο γραφείο και η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι την Ολλανδία τη συμφέρει να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο φιορίνι.

Βάσει αυτής αρνήθηκε να συναινέσει σε περικοπές και απαίτησε να γίνει πρώτα δημοψήφισμα, για να αποφανθεί ο ολλανδικός λαός αν επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας του από το ευρώ! Στην πραγματικότητα ο Βίλντερς θέλει να εκβιάσει εκλογές, όπου ελπίζει βάσιμα να διεκδικήσει να αναδειχθεί η Ακροδεξιά πρώτο κόμμα!

Οπρωθυπουργός Ρούτε, ο οποίος φυσικά δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για εκλογές, αφού μόλις το φθινόπωρο του 2010 σχηματίστηκε με τα χίλια ζόρια η κυβέρνησή του, δεν μπορεί να αναζητήσει συμμάχους ούτε προς τα αριστερά του. Στις 20 Φεβρουαρίου παραιτήθηκε -ουσιαστικά καθαιρέθηκε- ο πολύ μετριοπαθής ηγέτης των Εργατικών, Γιομπ Κοέν. Αυτός λειτουργούσε σαν «τσόντα» της Δεξιάς, όποτε χρειαζόταν. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν όμως ότι οδηγεί το κόμμα του σε πλήρη καταστροφή και έτσι οι σύντροφοί του τον υποχρέωσαν να αποχωρήσει από την ηγεσία μήπως και σωθούν. Οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του έχουν εκφράσει πολύ σκληρότερες θέσεις που δεν αφήνουν καμιά ελπίδα στον δεξιό πρωθυπουργό ότι μπορεί να τον διασώσουν για μια ακόμη φορά οι Εργατικοί.

Καθώς οι Εργατικοί καταρρέουν δημοσκοπικά ιδιαίτερα ανυπόμονο για την άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι το πολύ αριστερό για τα ολλανδικά δεδομένα Σοσιαλιστικό Κόμμα. Παρόλο που το 2010 είχε έρθει μόλις πέμπτο κόμμα, σήμερα έρχεται πρώτο σε όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης!

ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Η «μικρομέγαλη» ενοχλητική χώρα
ΞΕΣΠΑΘΩΣΑΝ οι Βέλγοι -και μάλιστα ακόμη και οι Φλαμανδοί, δηλαδή οι ολλανδόφωνοι- εναντίον των Ολλανδών, τώρα που τους πέτυχαν σε κρίση. «Ο αρχιφωνακλάς Γιαν Κέες ντε Γιάχερ εκφράζει το σύνδρομο της μικρομέγαλης χώρας, σύνδρομο που ανέκαθεν ταλάνιζε την Ολλανδία», γράφει η φλαμανδική εφημερίδα «Ντε Τέιτ» του Βελγίου, χλευάζοντας την προσπάθεια των Ολλανδών να εμφανίζονται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών εξελίξεων. «Ετσι όμως επιτείνουν τις εντάσεις και γίνονται και οι ίδιοι πλέον μέρος του προβλήματος», τονίζει η βελγική εφημερίδα. Οι Ευρωπαίοι ειδικά που πρόσκεινται στην Αριστερά θεωρούν την πολιτική στάση του Γιαν Κέες ντε Γιάχερ… «ηλίθια (!)» προσθέτει εμφανώς χαιρέκακα.
Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση mail to Email

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube