REAL TIME |

Weather Icon

Στο φως εμπλοκή της Σουηδίας σε εργοστάσιο αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία

Η Σουηδία εμπλέκεται μυστικά από το 2007 σε ένα σχέδιο ανέγερσης στη Σαουδική Αραβία εργοστασίου εξοπλιστικών συστημάτων, το οποίο θα κατασκευάζει αντιαρματικούς πυραύλους, μετέδωσε σήμερα η δημόσια σουηδική ραδιοφωνία (SR) επικαλούμενη εμπιστευτικά έγγραφα και συνεντεύξεις. Η Σουηδία έχει ήδη πουλήσει όπλα στο Ριάντ.
Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της SR, το “Σχέδιο Simoom” εκπονεί η Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών (FOI) σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία. “Το γεγονός ότι μια αρχή όπως η FOI εμπλέκεται σε ένα σχέδιο εργοστασίου εξοπλισμών για λογαριασμό μιας κυβέρνησης σε μια δικτατορία όπως η Σαουδική Αραβία είναι αρκετά παράξενο”, αποκαλύπτει η SR διευκρινίζοντας ότι η κατασκευή του εργοστασίου δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Ο γενικός διευθυντής της FOI, ο Γιαν-Ολοφ Λιντ δήλωσε στο ραδιόφωνο ότι “δεν υπήρχε συμφωνία για το συγκεκριμένο σχέδιο με τη χώρα αυτή”. Όταν ρωτήθηκε ειδικά για την ύπαρξη ενός Σχεδίου Simoom, ο Λιντ απάντησε: “Όχι, και δεν θέλω να σχολιάσω συνομιλίες που μπορεί ή όχι να έγιναν μεταξύ της Σουηδίας και της Σαουδικής Αραβίας. Οι συνομιλίες αυτές είναι απόρρητες”.

Ωστόσο αρκετοί πρώην εργαζόμενοι στη FOI επιβεβαίωσαν στο σουηδικό ραδιόφωνο την ύπαρξη του συγκεκριμένου σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του Ντικ Στρενγκ ο οποίος, σύμφωνα με το ραδιόφωνο, ηγείτο του σχεδίου έως το 2010 και ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Λιντ. “Αν έπρεπε να διαψεύσω τις πληροφορίες σας, θα ήμουν υποχρεωμένος να πω ότι τα έγγραφα που εσείς μου δείχνετε είναι πλαστά ή δεν είναι”, δήλωσε ο Στρενγκ στη SR. Είπε ακόμη ότι η σουηδική κυβέρνηση γνώριζε την ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος, επικαλούμενος ένα έγγραφο που “υπογράφηκε από τον γενικό διευθυντή της FOI και εστάλη στο υπουργείο”.

Το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις της SR επικαλούμενο τον απόρρητο χαρακτήρα της υπόθεσης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ αντέδρασε υπενθυμίζοντας ότι “η κυβέρνηση είχε την ευθύνη να εξασφαλίσει ότι η νομοθεσία και οι κανονισμοί εφαρμόζονταν και γίνονταν σεβαστοί”. “Υποθέτω ότι οι αρμόδιες αρχές σεβάστηκαν το νόμο” στην υπόθεση αυτή, δήλωσε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο, η Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών για να καλύψει τη εμπλοκή της και αυτήν της κυβέρνησης, συγκρότησε μια εταιρία φάντασμα.

“Η FOI δεν έχει, όσο γνωρίζω το υπουργείο Άμυνας, καμιά συνεργασία με την εταιρία που ανέφερε” η SR, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας Στεν Τόλγκφορς στο ιστολόγιό του. “Η κυβέρνηση δεν έλαβε καμιά απόφαση που να δίνει στη FOI την εντολή για κατασκευή εργοστασίου που θα παράγει όπλα”, προσθέτει.

Ένας από τους ηγέτες του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων, ο Γκούσταβ Φρίντολιν, ζήτησε σήμερα να διενεργηθεί έρευνα και να καταθέσει ο Τόλγκφορς στην κοινοβουλευτική επιτροπή KU που είναι αρμόδια για τη διαχείριση υποθέσεων από τους υπουργούς. Σύμφωνα με τον Φρίντολιν, μια συνεργασία μεταξύ της Σουηδίας και της Σαουδικής Αραβίας, χώρα η οποία τηρεί με αυστηρό τρόπο τη σαρία (ισλαμικός νόμος), θίγει τη δημοκρατία στον κόσμο και τα σουηδικά συμφέροντα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube