Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 23 Μαρτίου 2012

Στα χέρια των αρχών πρώην μέλος του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου»

Ο Σεμσί Νουχίου, μέλος της «ομάδας του Γκνίλανε» του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Σέρβων πολιτών στο Κόσοβο το 1999, εκδόθηκε από την Ελβετία στη Σερβία.Ο κατηγορούμενος ταξίδεψε χθες, με πτήση των σερβικών αερογραμμών JAT, συνοδεία μελών της Ιντερπόλ και της σερβικής χωροφυλακής, και αμέσως μεταφέρθηκε στις φυλακές του Βελιγραδίου.


Παρόντες στην παράδοση του πρώην μέλους του ΑΣΚ ήταν ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο αρχηγός της αστυνομίας Μίλοραντ Βέλιοβιτς και ο διοικητής της χωροφυλακής, Μπράτισλαβ Ντίκλιτς.

Ο Σεμσί Νουχίου συνελήφθη στην Ελβετία πριν από έναν χρόνο, με βάση ένταλμα της Ιντερπόλ από τη Σερβία και η απόφαση του ελβετικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου για την έκδοσή του τέθηκε σε ισχύ στις 7 Μαρτίου.

Το πρώην μέλος του ΑΣΚ δικάστηκε ερήμην, όσο διέφευγε τη σύλληψη, με την κατηγορία ότι μαζί με άλλα 16 μέλη της «ομάδας του Γκνίλανε» διέπραξαν εγκλήματα πολέμου σε βάρος πολιτών στην περιοχή του Γκνίλανε, στο Κόσοβο.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Σερβίας, άρχισε χθες εκ νέου η δίκη εναντίον των 17 πρώην μελών του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» και θα συνεχιστεί στις 23 Απριλίου, όταν ο Νουχίου θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Το εφετείο του Βελιγραδίου, το Δεκέμβριο του 2011 ακύρωσε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση με την οποία εννέα μέλη «της ομάδας του Γκνίλανε» καταδικάστηκαν συνολικά σε 101 χρόνια κάθειρξη για δολοφονίες και βασανισμούς πολιτών στο Γκνίλανε το 1999 και πρότεινε την επανάληψη της δίκης. Επτά κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση εξακολουθούν να διαφεύγουν τη σύλληψη.

Η ειδική εισαγγελία της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου απήγγειλε κατηγορίες στα εννέα πρώην μέλη του ΑΣΚ για το βασανισμό μέχρι θανάτου 80 Σέρβων πολιτών στο Κόσοβο, οι 34 αγνοούνται μέχρι σήμερα και για την αιχμαλωσία και βασανισμό 153 ατόμων, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα.
http://www.real.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube