Weather Icon
Λιβύη , Συρία 8 Μαρτίου 2012

Η Ρωσία κατηγορεί τη Λιβύη ότι εξοπλίζει αντάρτες στη Συρία

Πηγή: Express.gr

Η Ρωσία κατηγόρησε στην διάρκεια χθεσινής συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τη Λιβύη ότι έχει δημιουργήσει ένα κέντρο εκπαίδευσης για τους Σύρους αντάρτες και ότι εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς μαχητές που πολεμούν για να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ ‘Ασαντ.


«Έχουμε λάβει πληροφορίες ότι στη Λιβύη, με την υποστήριξη των αρχών, υπάρχει ένα ειδικό κέντρο εκπαίδευσης για τους Σύρους επαναστάτες και άνθρωποι στέλνονται στη Συρία για να επιτεθούν στη νόμιμη κυβέρνηση» της χώρας, είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένη Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν στην διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ.

«Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. . . Αυτή η δραστηριότητα υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Μέση Ανατολή», είπε ο Τσούρκιν, ο οποίος έθεσε επίσης το ερώτημα εάν και κατά πόσον «η εξαγωγή της επανάστασης» τείνει να «μετατραπεί στην εξαγωγή τρομοκρατίας».

Στη Συρία οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν σκοτώσει πάνω από 7.500 πολίτες στην διάρκεια της 11μηνης καταστολής των διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ, και η διεθνής κοινότητα έχει αποδειχθεί ανίκανη να σταματήσει την αιματοχυσία. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν χρησιμοποιήσει δύο φορές το βέτο που διαθέτουν στο ΣΑ για να εμποδίσουν την ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ.

Η Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Συρίας και δέχεται ναυτικές διευκολύνσεις από τη χώρα, είχε επίσης εκφράσει επανειλημμένα οργή για τις αεροπορικές επιδρομές του NATO οι οποίες συνέβαλαν οι αντάρτες στη Λιβύη να ανατρέψουν τον Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία το 2011 και χθες ο Τσούρκιν απαίτησε το NATO να αναγνωρίσει ότι προκάλεσε μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων και να καταβάλει αποζημιώσεις.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του NATO στη Λιβύη.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντουραχίμ Ελ Κέιμπ δεν απάντησε στην καταγγελία του Τσούρκιν ότι η Λιβύη εκπαιδεύει Σύρους αντάρτες, όμως είπε πως το ΣΑ του ΟΗΕ εξέτασε το θέμα του θανάτου όλων των αμάχων στην διάρκεια της σύρραξης. «Ελπίζω ότι ο λόγος που εγείρεται αυτό το θέμα δεν είναι να εμποδιστεί ή να προληφθεί η επέμβαση της διεθνούς κοινότητας σε άλλα κράτη των οποίων οι λαοί σφαγιάζονται και δολοφονούνται στα χέρια των κυριάρχων», είπε ο Κέιμπ.

Τον περασμένο μήνα η νέα κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 100 εκατ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συριακή αντιπολίτευση και θα της επιτρέψει να ανοίξει ένα γραφείο στην Τρίπολη. Η κυβέρνηση της Λιβύης ήταν μια από τις πρώτες σε διεθνές επίπεδο η οποία αναγνώρισε το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ) ως τη νόμιμη κυβέρνηση στη χώρα τον Οκτώβριο–μια χειρονομία που είπε ότι έκανε σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά την εξέγερση για την ανατροπή του Καντάφι έπειτα από 42 χρόνια.

«Ο κόσμος θα όφειλε να βοηθήσει το Συριακό λαό διότι έχει δει ότι τα πράγματα προχωρούν εμπρός στην δική μας περίπτωση και πριν από αυτή στην Αίγυπτο και πριν από αυτή στην Τυνησία», είπε ο Κέιμπ μιλώντας στο International Peace Institute νωρίτερα χθες.

«Μπορεί να ανακαλύψει ότι πρέπει να μεταχειριστεί αυτή την περίπτωση διαφορετικά (από ό,τι τη Λιβύη) αλλά οπωσδήποτε ο στόχος είναι να βοηθηθεί ο Συριακός λαός να αποκτήσει την ελευθερία του», πρόσθεσε ο Λίβυος πρωθυπουργός.

Βοήθεια των ΗΠΑ στη συριακή αντιπολίτευση-Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφέρει μη στρατιωτική βοήθεια στη συριακή αντιπολίτευση.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν μη στρατιωτική βοήθεια στη συριακή αντιπολίτευση, όπως δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα, αποκλείοντας για μία ακόμη φορά την πιθανότητα αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

Όταν ρωτήθηκε από γερουσιαστές της Επιτροπής Άμυνας που συνεδρίαζε σήμερα με θέμα την κρίση στη Συρία, ο Πανέτα επεσήμανε ότι 10 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως τρόφιμα και φάρμακα, έχουν ήδη αφιερωθεί για βοήθεια προς τον συριακό λαό.

«Τι γίνεται όσον αφορά την παροχή εξοπλισμού επικοινωνιών» στη συριακή αντιπολίτευση;, ρώτησε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ.

«Θα προτιμούσα να το συζητήσω αυτό στη διάρκεια μίας συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, όμως μπορώ να σας πω ότι εξετάζουμε το ενδεχόμενο παροχής ευρείας κλίμακας μη θανατηφόρας βοήθειας», απάντησε ο Πανέτα, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν έχει παραδοθεί βοήθεια στους Σύρους.

Η Ουάσινγκτον είχε προσφέρει στους εξεγερμένους της Λιβύης το 2011 περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια βοήθεια, κυρίως τρόφιμα, φάρμακα, σκηνές, στολές και αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Χθες Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναλάβουν μονομερή στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού.

Για τον υπουργό Άμυνας «είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει εύκολη ή γρήγορη λύση σε αυτή την κρίση».
«Πιστεύουμε ότι η καλύτερη λύση σε αυτή την κρίση περνά από την ειρηνική, πολιτική και δημοκρατική μετάβαση, η οποία θα γίνει από τον συριακό λαό βάσει των γραμμών που έχει θέσει ο Αραβικός Σύνδεσμος», υπογράμμισε ο Πανέτα.

«Ακόμη κι αν δεν αποκλείουμε την ανάληψη δράσης στο μέλλον, η (αμερικανική) κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στη διπλωματική και πολιτική προσέγγιση παρά σε μία στρατιωτική επέμβαση», σημείωσε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube