Weather Icon

Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση της Χ. Κλίντον για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ενδέχεται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα εάν και κατά πόσον θα συνεχιστεί η παροχή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο μετά την διένεξη στην οποία ενεπλάκησαν οι δύο χώρες σχετικά με τις δημοκρατικές ελευθερίες έπειτα από τη σύλληψη ακτιβιστών, μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες.
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Βικτόρια Νάλαντ δήλωσε ότι η Κλίντον δεν έχει αποφασίσει ακόμη, παρά το ότι δημοσίευμα στην εφημερίδα The New York Τimes ανέφερε ότι η Κλίντον σχεδιάζει να ξαναρχίσει η παροχή στρατιωτικής βοήθειας. 

Το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,3 δισ. δολαρίων το τρέχον οικονομικό έτος, το οποίο ολοκληρώνεται την 30ή Σεπτεμβρίου, 250 εκατ. δολάρια σε οικονομική βοήθεια και ως και 60 εκατ. δολάρια για ένα «ταμείο για τις επιχειρήσεις». 

Ωστόσο για να αποδεσμευτεί η βοήθεια, το σχετικό νομοθέτημα απαιτεί η Κλίντον να πιστοποιήσει ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποστηρίζει την μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση, διεξήγαγε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και εφαρμόζει πολιτικές για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι, της θρησκευτικής πίστης και το κράτος δικαίου. 

Η πρόβλεψη αυτή είχε προστεθεί στα τέλη της χρονιάς, αφού μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου είχαν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο υπό την διακυβέρνηση των στρατηγών που ανέλαβαν την διακυβέρνηση μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. 

Η Κλίντον «μπορεί να βρίσκεται. . . σε θέση να λάβει αυτές τις αποφάσεις ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αλλά θα δούμε», είπε η Νάλαντ, προσθέτοντας ότι η αμερικανίδα ΥΠΕΞ διαβουλεύεται με μέλη του Κογκρέσου, ινστιτούτα έρευνας και άλλους πριν να λάβει την απόφασή της. www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube