REAL TIME |

Weather Icon
BRIC , Γενικά θέματα 20 Φεβρουαρίου 2012

“Οι BRICs ευάλλωτες στα οικονομικά σοκ”

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, γνωστές με το ακρωνύμιο BRICs – δεν έγιναν λιγότερο ευάλωτες στα παγκόσμια οικονομικά σοκ παρά την ταχεία ανάπτυξη την οποία καταγράφουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται τη Δευτέρα.


Η εταιρία αποτίμησης οικονομικού κινδύνου Maplecroft, στον «Άτλαντα Παγκόσμιου Κινδύνου» (Global Risk Atlas), στον οποίο εξετάζονται δυνητικά αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, διατείνεται ότι οι τέσσερις χώρες δεν είναι λιγότερο επιρρεπείς σε οικονομικά σοκ από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

«Με τις ελπίδες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να επαφίενται στις BRICs, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις που αναζητούν νέες αγορές υψηλής ανάπτυξης και υψηλού κινδύνου πρέπει να είναι ενήμεροι για την περιορισμένη αντοχή τους σε παγκόσμιους κινδύνους», ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας Άλισον Γουόρχερστ στην έρευνα.

«Η αντοχή μιας χώρας σε εξωτερικά και εσωτερικά σοκ οικοδομείται συν τω χρόνω, κι έτσι καθώς το περιβάλλον πολιτικού κινδύνου των BRICs βελτιώνεται μπορεί να δούμε την αντοχή τους να ενισχύεται, αλλά τα αποτελέσματά μας αποκαλύπτουν ότι αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί».

Η βελτίωση της διακυβέρνησης και οι μεταρρυθμίσεις δεν συγχρονίστηκαν με την οικονομική ανάπτυξη, και αυτό τις καθιστά ευάλωτες σε κινδύνους όπως αυτός της τρομοκρατίας ή της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την Maplecroft.

Σύμφωνα με την έρευνα η Ινδία και η Ρωσία είναι ανάμεσα στις 41 χώρες που κατηγοριοποιούνται ως ‘υψηλού κινδύνου’, με την κακή διακυβέρνηση, τη συστημική διαφθορά και την τρομοκρατία να αποτελούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα ασφαλείας αλλά κατατάσσεται στην κατηγορία του ‘μέσου κινδύνου’, λόγω του ότι είναι απίθανο να υπάρξει κοινωνική ή πολιτική αναταραχή σε εθνική κλίμακα, σύμφωνα με την εταιρία.

Η Βραζιλία, που επίσης κατατάσσεται στην κατηγορία των χωρών ‘μέσου κινδύνου’, θεωρείται, πάντα κατά την εταιρία, η λιγότερο ευάλωτη σε παγκόσμιους κινδύνους από τις τέσσερις, εν μέρει λόγω της των πολιτικών δομών και της ισχυρής της διακυβέρνησης.
http://www.nooz.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube