REAL TIME |

Weather Icon

Εν αναμονή της απόφασης για το Δίστομο

Στην 3η Φεβρουαρίου, οπότε και θα ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για τα θύματα του ναζισμού, είναι στραμμένα τα βλέμματα των κατοίκων του Διστόμου. Οι Διστομίτες ζητούν δικαίωση για τη σφαγή αμάχων τον Ιούνιο του 44, ενώ ολόκληρη η ανθρωπότητα αναμένει με αγωνία την απόφαση, καθώς με αυτήν θα ορισθούν οι «υποχρεώσεις» ενός κράτους, που έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η προσφυγή της Γερμανίας στο εν λόγω δικαστήριο ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου 2011, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το διαρκώς αυξανόμενο «ρεύμα» αγωγών, κατόπιν της δικαίωσης των Ελλήνων θυμάτων από τα ιταλικά δικαστήρια.

Το εφετείο της Φλωρεντίας είχε επικυρώσει το 2008 απόφαση την οποία είχε εκδώσει το 1997 ελληνικό δικαστήριο, καταδικάζοντας το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες των 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944.

Στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο Μανώλης Γλέζος μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη. Ο Μ. Γλέζος υποστήριξε, ότι η Γερμανία θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα, επειδή κατέρριψε τον μύθο περί αήττητου του Άξονα, με το έπος ’40 – ’41 και πρόσθεσε: «αν δεν υπάρχει ναζιστικό καθεστώς σήμερα στη Γερμανία το οφείλει και στην πάλη του ελληνικού λαού»,

Σύμφωνα με τον ίδιο οι γερμανικές αποζημιώσεις ανέρχονται χωρίς τόκους, στα 168 δισ. ευρώ.  «Σημασία έχει τώρα, να καταλάβει ο ελληνικός λαός, ότι οι Γερμανοί μας οφείλουν και δεν  μπορούν να ξεφύγουν από αυτό. Είναι Δίκαια πανανθρώπινα, είναι δίκαια που δεν παραγράφονται με τίποτα, πρέπει να τα διεκδικήσουμε και όχι με τον τρόπο που ζητάει η Γερμανία».
http://www.ant1online.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube