REAL TIME |

Ένταλμα σύλληψης για την ηγεσία των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών

Πυρ και μανία ο Ερντογάν – πολιτική αναστάτωση στην Αγκυρα

Του Νίκου Στέλγια

Η νέα πολιτική κρίση στην Άγκυρα λαμβάνει ιστορικές διαστάσεις.

Μισό χρόνο μετά την ιστορική νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές, στην Άγκυρα επικρατεί πολιτική αναστάτωση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι τουρκικές διωκτικές αρχές κατηγορούν στενούς συνεργάτες του Τούρκου πρωθυπουργού με το πρόσχημα της παροχής πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να παρέχει πλήρης κάλυψη στους συνεργάτες της. Ωστόσο, οι Τούρκοι εισαγγελείς βγάζουν εντάλματα σύλληψης και η νέα πολιτική κρίση στην Άγκυρα λαμβάνει ιστορικές διαστάσεις.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της Τουρκίας διέκοψαν την κανονική ροή του προγράμματος τους και μετέδωσαν την είδηση ότι ο εισαγγελέας με ειδικές αρμοδιότητες, ο οποίος ασχολείται με την ανάκριση για την υπόθεση KCK και τις προηγούμενες ημέρες κάλεσε τους αρμοδίους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) για κατάθεση , σήμερα ξεκίνησε μια νέα νομική διαδικασία. Συγκεκριμένα, επειδή μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει προσέλθει στον ίδιο κανείς να καταθέσει, ελήφθη απόφαση σύλληψης για τέσσερις πρώην αρμοδίους της ΜΙΤ μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ Εμρέ Τανέρ και η βοηθός του Αφέτ Γκιουνές . Στο μεταξύ εστάλη έγγραφο με οδηγίες στην Εισαγγελία της Αγκυρας για να ληφθεί η κατάθεση του νυν επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν . 

Χθες ο αρχηγός της ΜΙΤ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν δεν υπάκουσε στην εντολή του Αναπληρωτή Αρχιεισαγγελέα Φικρέτ Σετσέν να προσέλθει στην Εισαγγελία για να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας για την υπόθεση KCK. Αντιθέτως ο Φιντάν πήγε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε δίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο Γκιούλ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», η απόφαση του Φιντάν να μην προσέλθει στην Εισαγγελία ελήφθη έπειτα από την έγκριση του πρωθυπουργού Ερντογάν. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι αρμόδιοι νομικοί της πρωθυπουργίας έφθασαν στο συμπέρασμα ότι η Εισαγγελία δεν μπορεί να ανακρίνει τον επικεφαλής της ΜΙΤ για τις αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες και ότι ο Φιντάν δεν πρέπει να πάει για κατάθεση.
 
Η εφημερίδα «Cumhuriyet» υπενθυμίζει  ότι ο π/θ Ερντογάν κάλυψε τον Φιντάν όταν διέρρευσαν στον τύπο οι πληροφορίες για τις μυστικές διαπραγματεύσεις με το ΡΚΚ στο Οσλο και αναφέρει ότι η νομική Υπηρεσία  της ΜΙΤ υπέβαλε ένσταση στο γραφείο του εισαγγελέα για την απόπειρα κλήσης του Φιντάν σε κατάθεση.
 
Σύμφωνα με την «Sabah» η Νομική Υπηρεσία της ΜΙΤ υπογράμμισε στον Εισαγγελέα ότι σύμφωνα με το άρθρο 26 της νομοθεσία που διέπει την λειτουργία της ΜΙΤ, θα έπρεπε να προηγηθεί σχετικό αίτημα της Εισαγγελίας προς την Πρωθυπουργία  και η άδεια του πρωθυπουργού πριν την κλήση σε κατάθεση. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας στους δημοσιογράφους που περίμεναν μπροστά από την Εισαγγελία την προσέλευση του Φιντάν και των άλλων ανώτατων νυν και πρώην αξιωματούχων της ΜΙΤ που εκλήθησαν για κατάθεση, οτι οι ανωτέρω δεν διέπραξαν κάποιο έγκλημα και πρόσθεσε: «Απλά εξετέλεσαν τα καθήκοντά τους . 

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι διέπραξαν εγκλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους . Τα εγκλήματα καθορίζονται από τους νόμους και οι ισχυρισμοί δεν παίζουν κανένα ρόλο στην υπόθεση. Η παρείσφρηση στην οργάνωση ήταν καθήκον της ΜΙΤ»
 
Η «Hurriyet» αναφέρει ότι η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε τροπολογίες των προβλέψεων του νόμου που διέπει την σύσταση των δικαστηρίων με ειδικές αρμοδιότητες για να αποφύγει παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον . Οι σχετικές τροπολογίες θα ενταχθούν στο νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος που θα συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση την επόμενη εβδομάδα.
 
Κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι κυβερνητικοί κύκλοι προέβηκαν σε δημόσιες τοποθετήσεις και στις δηλώσεις τους άφησαν να εννοηθεί ότι «η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα επίθεση». 
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της ”Κ” στην Κωνσταντινούπολη
www.kathimerini.com.cy 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube