Weather Icon
BRIC , Γερμανία 10 Φεβρουαρίου 2012

Συμμαχία Γερμανίας και αναδυόμενων οικονομιών

Συμμαχία Γερμανίας και αναδυόμενων οικονομιών
Πώς θα διαχειριστεί η Γερμανία τις αναδυόμενες οικονομίες που ζητούν δικαίωμα συναπόφασης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι; Απαντήσεις δίνει έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο.

Ραγδαία και συναρπαστική χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε την αναπτυξιακή πορεία πολλών αναδυόμενων οικονομιών. Χώρες, οι οποίες μέσα σε μια δεκαετία διπλασίασαν την οικονομική τους ανάπτυξη -όπως για παράδειγμα η Κίνα που είναι σήμερα η δεύτερη σε ισχύ οικονομία του κόσμου- διαδραματίζουν σήμερα έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο από ό,τι πριν από 20 ή 30 χρόνια.

Τα νέα παγκόσμια δεδομένα

Η ανάπτυξη μέσα από τις πωλήσεις οχημάτων

Η ανάπτυξη μέσα από τις πωλήσεις οχημάτων

Η Γερμανία θέλει να είναι προετοιμασμένη για αυτή την εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Και έτσι την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε παρουσίασε ειδική έκθεση για την στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο απέναντι στις αναδυόμενες χώρες, πολλές από τις οποίες είναι εδώ και μερικά χρόνια παγκόσμιοι παίκτες.

«Οι υπό ανάπτυξη χώρες όπως τις γνωρίζαμε από τη νεαρή μας ηλικία είναι σήμερα ισότιμοι εταίροι μας στις συνόδους κορυφής των G20 και έχουν κάτι σημαντικό να πουν και να συνεισφέρουν. Έτσι η Βραζιλία έχει πλέον ξεπεράσει τη Μεγάλη Βρετανία. Οι αναδυόμενες οικονομίες διαθέτουν σήμερα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα από τις βιομηχανικές χώρες της Δύσης. Το τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για τη χώρα μας είναι το θέμα αυτής της έκθεσης», δήλωσε ο Γκίντο Βέστερβελε.

Οριοθέτηση του πλαισίου

Η ολοκλήρωση της έκθεσης κάθε άλλο παρά ραγδαία ήταν. Ενάμισης χρόνος χρειάστηκε μέχρι να αποτυπωθούν οι γερμανικές θέσεις στις 60 σελίδες του πονήματος. Πολλές από αυτές εφαρμόζονται ήδη στην πολιτική. Το γεγονός όμως ότι μια έκθεση οριοθετεί τη στάση της Γερμανίας έναντι των αναδυόμενων οικονομιών κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών πρεσβευτών στο Βερολίνο.

«Για μας οι αναδυόμενες οικονομίες είναι πολύ περισσότερο από υπολογίσιμες οικονομικά χώρες», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Πολλές από αυτές συνδιαμορφώνουν ήδη το παγκόσμιο γίγνεσθαι όχι μόνο πολιτικά, αλλά και πολιτιστικά. Αναλαμβάνουν ευθύνη και έχουν κάθε λόγο να ζητούν δικαίωμα συναπόφασης στην παγκόσμια πολιτική. Όποιος επιδιώκει ρόλο και λόγο στην διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης, χρειάζεται ισχυρούς εταίρους», τόνισε ο Γκίντο Βέστερβελε.

Nina Werkhäuser / Στέφανος Γεωργακόπουλος Υπεύθυνος Σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube