Weather Icon

Ο ΟΗΕ καταδικάζει την Ιταλία για επαναπροώθηση μεταναστών

Σημαντική καθοδήγηση για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η απόφαση του ΕΔΔΑ, που καταδικάζει την Ιταλία επειδή συνέλαβε και επαναπροώθησε στη Λιβύη ομάδα ξένων υπηκόων.

Ως δικαστική απόφαση, η οποία «παρέχει σημαντική καθοδήγηση στα ευρωπαϊκά κράτη» για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αξιολογεί η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όταν συνέλαβε και επαναπροώθησε στη Λιβύη το 2009 μία ομάδα υπηκόων Σομαλίας και Ερυθραίας χωρίς να εξετάσει εάν η πράξη αυτή θα έθετε τη ζωή τους σε σοβαρό κίνδυνο.

Παρεμβαίνων στην υπόθεση, ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τόνισε την υποχρέωση των κρατών να μην επιστρέφουν βιαίως ανθρώπους σε χώρες όπου αντιμετωπίζουν δίωξη ή σοβαρή βλάβη. Πρόκειται για την αρχή της «μη επαναπροώθησης».

Στην κατάθεσή της στο Δικαστήριο, η Ύπατη Αρμοστεία υπογράμμισε ότι δεδομένης της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η Λιβύη εκείνο το χρονικό διάστημα, οι πολιτικές επαναπροώθησης παρεμπόδισαν την πρόσβαση σε προστασία και παρενέβησαν την αρχή της «μη επαναπροώθησης», η οποία εφαρμόζεται και στην ανοιχτή θάλασσα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που προκύπτουν από την παράτυπη μετανάστευση για την Ιταλία και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες της Ιταλίας και άλλων κρατών να σωθούν ανθρώπινες ζωές μέσω των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Υπενθυμίζει, δε, πως «τα άτομα που διασώζονται ή εντοπίζονται στη θάλασσα είναι συχνά πιο ευάλωτα από άλλους αιτούντες ασύλου, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εκφράσουν την πρόθεσή τους για αίτηση ασύλου αμέσως μετά τον εντοπισμό τους στη θάλασσα» και συστήνει πως «τα μέτρα ελέγχου των συνόρων θα πρέπει να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην επικράτεια των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας».

www.kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube