Weather Icon
Εξοπλισμοί , Ιράν 5 Φεβρουαρίου 2012

Το Ιράν εκτόξευσε νέο δορυφόρο και αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες του

Το Ιράν εκτόξευσε νέο δορυφόρο και αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες του

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται για μια ισραηλινή επίθεση εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν το επόμενο καλοκαίρι  -ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λέων Πανέτα ανέφερε τον Απρίλιο-  το Ιράν έβαλε σε χαμηλή τροχιά (250-370 χλμ.), στις 3 Φεβρουαρίου, έναν δορυφόρο παρατήρησης 50kg ονομαζόμενο Navid.

Αυτός ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε από πύραυλο Safir, το οποίο μοιάζει με βαλλιστικό πύραυλο Σαμπάμπ-3 στον οποίον προστέθηκε ένας επιπλέον όροφος. Σύμφωνα με τον ιρανικό Οργανισμό Διαστήματος, η διάρκεια ζωής του δορυφόρου πρέπει θα είναι ενάμιση χρόνο. Η αποστολή του είναι να πάρει φωτογραφίες της γης.
Όπως εξήγησε ο Αχμάντ Vahidi, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, οι εικόνες που λαμβάνονται από το Navid θα σταλούν σε «αρκετούς επίγειους σταθμούς που βρίσκονται σε όλη τη χώρα».

Πρόκειται για την τρίτη εκτόξευση αυτού του τύπου από το Ιράν από το Φεβρουάριο του 2009, η πρώτη ήταν να θέσει το δορυφόρο Omid σε τροχιά. Η δεύτερη, Rassid, έγινε τον Ιούνιο του 2011.

Αυτό δεν θα καθησυχάσει τις ανησυχίες των δυτικών κυβερνήσεων, οι οποίες φοβούνται ότι το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν, που η Τεχεράνη θεωρεί «στρατηγική προτεραιότητα», θα ήταν μόνο πρόσχημα για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, δεδομένου ότι οι τεχνολογίες σε αυτούς τους δύο τομείς είναι πολύ παρόμοιες.
Ωστόσο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε την ίδια ημέρα ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει στις διεθνείς κυρώσεις κατά του πυρηνικού του προγράμματος για το οποίο υπάρχει ισχυρή υποψία από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι εμπεριέχει και στρατιωτική διάσταση.
«Ας γνωρίζουν οι Αμερικανοί και οι άλλοι (…) ότι ενώπιο των πολεμικών και πετρελαϊκών απειλών, διαθέτουμε και εμείς απειλές που θα εφαρμοστούν όταν έρθει η ημέρα, και αν χρειαστεί», είπε, την  ημέρα της 33ης επετείου της ιρανικής ισλαμικής επανάστασης.
«Ο πόλεμος θα είναι δέκα φορές πιο επιζήμιος για τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις απειλές τους», που απλώς «δείχνουν την αδυναμία τους» απειλώντας το Ιράν, πρόσθεσε ακόμη ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Και, προφανώς, η Τεχεράνη φαίνεται να προετοιμάζεται για μια μελλοντική αναμέτρηση. Έτσι, ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε στις 2 Φεβρουαρίου, μια αύξηση του 127% του ιρανικού στρατιωτικού προϋπολογισμού, ο οποίος φτάνει επίσημα για το τρέχον έτος που θα λήξει τον επόμενο Μάρτιο, στα περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εξάλλου, η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε, στις 4 Φεβρουαρίου, ότι η «μαζική» παραγωγή του πυραύλου Ζαφάρ μόλις είχε αρχίσει. Πάντα σύμφωνα με τη τελευταία, αυτός ο πύραυλος κινείται σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, ώστε να ανατρέψει τα συστήματα ανίχνευσης.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι Ιρανοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθούν, όταν δεν το εξέφρασαν ρητά, ότι θα έκλειναν τα πολύ στρατηγικά Στενά του Ορμούζ, σημείο διέλευσης του ενός τρίτου του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου. Για τις ΗΠΑ, πρόκειται για μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να περάσει η Τεχεράνη.

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube