Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 3 Φεβρουαρίου 2012

Ξεκίνησε το 48ο παγκόσμιο Συνέδριο για την Ασφάλεια στο Μόναχο

Με κεντρικά θέματα την ενεργειακή και την περιβαλλοντική πολιτική ως νέες παραμέτρους ασφάλειας, την ευρωατλαντική συμμαχική σχέση, αλλά και τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο άρχισε σήμερα τις εργασίες του το 48ο Συνέδριο για την Ασφάλεια στο Μόναχο.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε συζητήσεις ως και την Κυριακή, βρίσκονται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, ακαδημαϊκοί και αναλυτές από περισσότερες από 40 χώρες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Σικόρσκι, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίγιεφ, η υπάτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν ‘Αστον, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, της Κίνας Γιαν Τζιετσί, της Βραζιλίας Αντόνιο ντε Αγκουιάρ Πατριότα, της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ και της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα, ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν και ο επικεφαλής της Greenpeace παγκοσμίως, Κούμι Ναϊντού.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η 48η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο: μπορεί άραγε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Αντιπυραυλικής Άμυνας;

Η 48η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο ξεκινά στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας στις 3 Φεβρουαρίου (18 msk). Για τρεις ημέρες το ξενοδοχείο «Η αυλή της Βαυαρίας» θα μετατραπεί σε ένα καλά φυλασσόμενο φρούριο: εντός – οι επικεφαλής κρατών, υπουργοί και εμπειρογνώμονες από 60 χώρες, απ’ έξω – η αστυνομία, οι ελεύθεροι σκοπευτές και αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Ο πρόεδρος της Διάσκεψης στο Μόναχο Βολφγκάνκ Ίσινγκερ (Wolfgang Ischinger), διαβεβαιώνει: «το φόρουμ δεν είναι η ετήσια συνάντηση του στρατιωτικού λόμπι. Η ασφάλεια ανοίγει τα σύνορά της – εδώ είναι οικονομική κρίση, και τα θέματα ενεργητικής, και η αλλαγή του κλίματος». Ωστόσο η νέα στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ, όπως επίσης και οι σχέσεις Ρωσία-ΝΑΤΟ παρουσιάζονται ξανά στο προσκήνιο.

Το πρόβλημα της Αντιπυραυλικής Άμυνας παραμένει ως κύριο στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών εταίρων της, πρώτα απ’ όλα με τις ΗΠΑ, και με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, το πρόβλημα της Αντιπυραυλικής Άμυνας είχε ονομαστεί σε πολλούς επίσημους κύκλους της Ρωσίας ως το βασικό θέμα της ρωσικής πολιτικής στα θέματα ασφάλειας. Γι ’αυτό λοιπόν, αυτό το θέμα θα ακουστεί στην Διάσκεψη του Μόναχο, δήλωσε στην «Φωνή της Ρωσίας» ο Νμίτρι Ντανίλοβ, επικεφαλής του Τμήματος για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια του Ινστιτούτου Ευρώπης.

– Είναι ξεκάθαρο, πως προς το παρόν η υπόθεση έχει καταλήξει σε αδιέξοδο, λέει ο εμπειρογνώμονας. Η Ρωσία δεν συμφωνεί να συνεχίζει τις περαιτέρω διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δίχως την συζήτηση των ζητούμενων από την Ρωσία – την παροχή νομικών εγγυήσεων για το πως το νέο σύστημα δεν θα απειλεί τις ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις και συμφέροντα. Οι ΗΠΑ από την δική τους πλευρά, για πολλούς και διάφορους λόγους θεωρούν αδύνατο να γίνει αυτό. Σε αυτήν την κατάσταση είναι δύσκολο να πει κανείς, πως κάποιες λύσεις μπορούν να βρεθούν. Επιπροσθέτως, η ρωσική θέση έγινε πιο άκαμπτη στο τέλος του 2011. Ο πρόεδρος Μεντβέντιεβ ανέφερε τα μέτρα, τα οποία θα λάβει αναγκαστικά η Ρωσία, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ για κοινό αντιπυραυλικό σύστημα προστασίας. Αυτή η ακαμψία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την πρόοδο της μελλοντικής προόδου, και η Διάσκεψη του Μόναχο μάλλον δεν θα αλλάξει κάτι, πιστεύει ο εμπειρογνώμονας.

Ταυτόχρονα όμως, κατά την γνώμη του Ντμίτρι Ρογκόζιν, αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΡΟ, δεν έχουν χαθεί ακόμη όλες οι ευκαιρίες. «Ελπίζω πως οι ευρωπαίοι καταλαβαίνουν, πως δεν πρέπει να εμπιστεύονται τυφλά την ιδέα τοποθέτησης ξένης στρατιωτικής υποδομής στο έδαφός τους», δήλωσε πρόσφατα ο Ρογκόζιν. «Εάν οι αμερικανοί αρνηθούν την εγκατάσταση των βάσεων Αντιπυραυλικής Άμυνάς τους στην Πολωνία το 2018 και την εγκατάσταση του κατευθυνόμενου οπλισμού ακρίβειας το 2020, και ακόμη περισσότερο την εγκατάσταση του στόλου τους στις βόρειες θάλασσες, τότε δεν θα υπάρξουν και τα μέτρα στρατιωτικό-τεχνικής αντίδρασης, τα οποία αναφέρονται στη δήλωση του πρόεδρου Μεντβέντεβ», ολοκλήρωσε ο Ρογκόζιν.
http://greek.ruvr.ru/2012/02/03/65247119.html 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube