Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Κίνα 1 Ιανουαρίου 2012

Η Κίνα προσπερνά την Ευρώπη και εγκαινιάζει το δικό της GPS

Η Κίνα προσπερνά την Ευρώπη και εγκαινιάζει το δικό της GPS
του Pierre Haski 
Το δίκτυο του κινεζικού συστήματος GPS Beidou

Πρόκειται εδώ για περίπτωση προς διδασκαλία που δείχνει σαφώς τις αδυναμίες της Ευρώπης, και, αντιστρόφως, τη σημερινή δύναμη της Κίνας: το Πεκίνο ανακοίνωσε την θέση σε λειτουργία, αρχικά σε περιφερειακή βάση, του δικού της δικτύου GPS, που ονομάζεται Beidou , μετά την εγκατάλειψη της συνεργασίας της με το ευρωπαϊκό σύστημα Galileo, το οποίο «τρέχει» με έξι χρόνια καθυστέρηση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​Κίνα είχε ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σχέδιο Galileo, με σκοπό να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ευρώπης από το αμερικανικό GPS. Το Πεκίνο είχε επενδύσει 200 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό το σχέδιο.
Όμως, τα οικονομικά δεινά αυτού του ευρωπαϊκού έργου, το οποίο πρόσκρουσε και με τους εθνικούς εγωισμούς σε ένα τομέα που, ωστόσο, θεωρείται στρατηγικής σημασίας, και με το σαφές σαμποτάζ από την κυβέρνηση Μπους, ώθησαν το Πεκίνο,
σε πλήρη άνοδο της οικονομίας και των φιλοδοξιών του να ξεκινήσει το δικό του σύστημα Beidou.
Η εκτόξευση των πρώτων κινεζικών  δορυφόρων του δικτύου Beidou εξέπληξε τους Ευρωπαίους. Το 2007, το η Φιγκαρό ανέφερε την αγανακτισμένη αντίδραση ενός υπευθύνου της Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιβλέπει το πρόγραμμα Galileo:
«Μάθαμε την είδηση ​​της εκτόξευσης από τον Τύπο. Το πρόγραμμα Beidou δεν  συζητήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό για τη συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη το 2003, είτε πρόκειται για τη συμβατότητα με το Galileo είτε για την πρόσβαση στην κινεζική αγορά που θα έπρεπε να παραμείνει χωρίς διακρίσεις. Για πάνω από ένα χρόνο ζητάμε από το Πεκίνο να αποσαφηνίσει τη θέση του. Μάταια».
Δυσπιστία μεταξύ του Πεκίνου και των Ευρωπαίων
Η δυσπιστία είχε ήδη εδραιωθεί ανάμεσα στο Πεκίνο και τους Ευρωπαίυς. Όταν ήμουν ανταποκριτής στην Κίνα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Αρχηγός του Επιτελείου της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας είχε έρθει για να συναντηθεί με τις κινεζικές αρχές, επειδή η Ευρώπη ήθελε να αποτρέψει την Κίνα να χρησιμοποιήσει το Galileo για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ συμμετείχαν με οικονομικούς πόρους στην ανάπτυξη του συστήματος.
Το κινεζικό σύστημα Beidou
Το κινεζικό σύστημα Beidou

Το αποτέλεσμα: η Κίνα έχει κινητοποιήσει τους πόρους και τα ταλέντα της, και δημιούργησε το δικό της σύστημα, όπως πάντα διπλής χρήσης, στρατιωτικό και πολιτικό. Και με τον βολονταρισμό ενός αυταρχικού καθεστώτος, έχει περάσει όλα τα στάδια πολύ πιο γρήγορα από τους διαιρεμένους και άφραγκους Ευρωπαίους, παρόλο που το Galileo σώθηκε από τη χρεοκοπία και θα γεννηθεί, αλλά με έξι χρόνια καθυστέρησης από το αρχικά προβλεπόμενο πρόγραμμα (οι δύο πρώτοι δορυφόροι εκτοξευτήκαν τον Οκτώβριο από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, γεγονός που δεν ανακοινώνει  η ιστοσελίδα της οργάνωσης , και η φάση των δοκιμών τους θα ξεκινήσει το 2014).

Έχοντας ξεκινήσει αργότερα, οι Κινέζοι έχουν ήδη δέκα δορυφόρους σε λειτουργία, και τελικά θα υπάρξουν 35 με το τέλος της δεκαετίας. Αλλά το σύστημα λειτουργεί ήδη σε μια περιοχή από το Xinjiang στα δυτικά, στα σύνορα με τη Κεντρική Ασίας μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανατολικά και μέχρι την Αυστραλία στα νότια.
Η πρόσβαση είναι δωρεάν, με απλή αίτηση μέσω e-mail, προσφέροντας τις ίδιες υπηρεσίες με το αμερικανικό σύστημα GPS που έχουμε τώρα, ενώ το GALILEO θα είναι μια εμπορική υπηρεσία με συνδρομή.
Βέβαια, οι επιδόσεις που ανακοινώθηκαν για το μελλοντικό ευρωπαϊκό σύστημα είναι πολύ καλύτερες από αυτές που εξασφαλίζονται σήμερα και στο μέλλον από το κινεζικό αντίστοιχο. 
Όλες οι αντιφάσεις της Ευρώπης, τεχνολογικά λαμπρή αλλά πολιτικά ανύπαρκτη εμφανίζονται σε αυτήν την αποτυχημένη εποποιία.
«Προορισμός Σελήνη»
Η κατάκτηση του διαστήματος από τους Κινέζους δεν σταματά εκεί: ένα λευκό βιβλίο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Πεκίνο ανακοινώνει την τεράστια φιλοδοξία του για τα επόμενα χρόνια, με τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού από το 2020, και ενός ρητού «Προορισμού Σελήνη», εκεί όπου οι Αμερικανοί έχουν εγκαταλείψει.
Και πάλι, η Κίνα ανάπτυξε τα ίδια τα αεροδιαστημικά της μέσα, και ανέπτυξε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται και διοικείται από τους στρατιωτικούς, μετά το κλείσιμο της πόρτας για διεθνή συνεργασία από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω στρατηγικού ανταγωνισμού.

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube