Weather Icon
Αλβανία , Γενικά θέματα 10 Ιανουαρίου 2012

Για να αξιολογήσει την οικονομική πορεία Κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Τίρανα

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας αναμένεται να επισκεφθεί τα Τίρανα την τρέχουσα εβδομάδα, για να αξιολογήσει την πορεία της οικονομίας και να συνομιλήσει με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για την υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας θα εστιάσουν την προσοχή τους σε δράσεις αντιμετώπισης εξωτερικών οικονομικών κινδύνων, ανάπτυξης της οικονομίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.
Η αλβανική κυβέρνηση και η Παγκόσμια Τράπεζα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ενός νέου δανείου, το οποίο, εφόσον χορηγηθεί στα Τίρανα, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες υλοποίησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Με το νέο δάνειο, η Αλβανία θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει με πιο σταθερά «βήματα» την οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα.
Η επίσκεψη του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στα Τίρανα εντάσσεται στις δράσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη στήριξη των οικονομιών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες εμφανίστηκαν το 2011 “ευαίσθητες” σε κάθε ερέθισμα από την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη.
Οι οικονομίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων παραμένουν ευάλωτες σε αλλαγές που έχουν σχέση με τις νομισματικές και οικονομικές συνθήκες σε ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι τράπεζες κατέχουν μεγάλα μερίδια στα τραπεζικά συστήματα των Βαλκανίων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι τα μεταναστευτικά εμβάσματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ στην Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η εισροή εμβασμάτων προς τις δύο προαναφερθείσες χώρες επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, προστίθεται.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube