REAL TIME |

Γενικά θέματα 14 Ιανουαρίου 2012

Τα ελληνικά θέματα στην Ουάσιγκτον και ο “πόλεμος συμφερόντων”

Τα ελληνικά θέματα στην Ουάσιγκτον και ο “πόλεμος συμφερόντων”

Στον “πόλεμο συμφερόντων” στην αμερικανική πρωτεύουσα, μεταξύ κρατών και εθνοτικών ομάδων, αναφέρεται η εφημερίδα “Ουάσιγκτον Ποστ”, καταγράφοντας διάφορες μακροχρόνιες διενέξεις και προβλήματα, όπως την περίπτωση της Κύπρου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και των Αρμενίων (για τη Γενοκτονία) με την Τουρκία.


Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και απόψεις εκπροσώπων οργανισμών που ασχολούνται με ζητήματα του Ελληνισμού, αλλά και ειδικών επί θεμάτων εθνοτικών συγκρούσεων, όπως του Φρεντ Τέρνερ, αναπληρωτή διευθυντή της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι, ο οποίος αναφέρεται στις ενέργειες των Τουρκοκυπρίων για να προβάλουν στις ΗΠΑ τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, τη λεγόμενη από τους ίδιους “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”, ως ανεξάρτητο κράτος, με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τέρνερ, η “ΤΔΒΚ” διαθέτει γραφείο στην K Street της Ουάσιγκτον και όσοι βρίσκονται εκεί πιστεύουν, όπως αναφέρει, ότι εκπροσωπούν ένα ανεξάρτητο κράτος, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει αυτή την περιοχή ως κράτος, σημειώνοντας παράλληλα ότι “είναι γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο ως η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος, που αποκόπηκε μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων το 1974”.

Ο κ. Τέρνερ υπογραμμίζει επίσης ότι όταν η Επιτροπή Ελσίνκι διοργάνωσε πρόσφατα ακρόαση για την καταστροφή θρησκευτικών περιουσιών στην κατεχόμενη Κύπρο, οι εκπρόσωποι της τουρκικής πρεσβείας “εξοργίσθηκαν” και “ζήτησαν την αλλαγή του τίτλου της ακρόασης”, προσθέτοντας ότι “η Επιτροπή προσκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να συμμετάσχει, αλλά αυτή αρνήθηκε”.

Ο Νίκος Λαρυγγάκης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI), ο οποίος προωθεί, όπως επισημαίνεται, τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο, “ερχόμενος συχνά σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις της Τουρκίας”, δήλωσε ότι “τα πολεμοφόδιά μας δεν είναι όπλα” και ότι “η επιδίωξή μας είναι να υπάρχει μια φωνή στην Ουάσιγκτον, όπου μπορούμε να χρησιμοποιούμε το κράτος δικαίου για την παροχή αξιοπιστίας στα επιχειρήματά μας”.

Ο Μάικ Μανάτος, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του, Έντι Μανάτος, διευθύνουν ένα από τα πιο ισχυρά γραφεία άσκησης πιέσεων στην Ουάσιγκτον, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, δήλωσε στην εφημερίδα ότι “η Τουρκία αρνιόταν τη θρησκευτική ελευθερία στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και πνευματικό ηγέτη όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών, αλλά οι διαρκείς πιέσεις της ελληνικής κοινότητας στις τελευταίες αμερικανικές κυβερνήσεις συνέβαλαν στη βελτίωση των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τόπο για την προώθηση των διαφόρων ζητημάτων”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube